Cumhurbaşkanlığı'ndan 'kripto para' uyarısı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nce 'kripto varlık alım satım platformlarına ilişkin uyarılar' başlıklı video yayınlanarak, platformdaki varlıkların çalınabileceği, sıcak ve soğuk cüzdanların resmi standardı olmadığı ve bu nedenle gerçek paraların resmi bankalarda tutulması gerektiği uyarısında bulunuldu.

Haberler 21.06.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl Dijital Dönüüm Ofisinin Twitterdaki hesabndan yaplan açklamada, kripto varlk alm satm platformlarnn says ve kullancsnn gün geçtikçe artt hatrlatld. Bu noktada bilinçli kullanmn çok önemli olduu belirtilerek, doru platformu tercih etmek ve güvenli ilem yapmak için dikkat edilmesi gerekenlerin yer ald video paylald.

Ofisin sosyal medya hesabndan paylalan videoda, kripto varlklara ilikin u bilgiler verildi:

Kripto varlklar fiziksel olmadklar için sadece elektronik ortamlarda saklanabilmekte, souk ve scak cüzdan olmak üzere iki farkl ortam kullanlabilmektedir. nternete bal olan ve saklanmalar için kullancnn herhangi bir donanma ihtiyaç duymad cüzdanlara scak cüzdan denilmektedir. Kripto varlklar, scak cüzdan kullanarak saklanyorsa; kripto varlklarn güvenlii, scak cüzdan hizmeti sunanlara emanet edilmektedir. Souk cüzdan sadece kripto varlk alverii esnasnda internete bal olan cüzdanlardr. Bilgisayardan bamsz bir

RESM BANKA HESAPLARINDA SAKLANMALI

Güvenli saklama yöntemleri hakknda da bilgi verilen videoda, Scak ve souk cüzdanlarn herhangi bir resmi standard bulunmamakta; bu sebeple scak ve souk cüzdanlarn belirli bir standarda göre kontrolü yaplamamaktadr. Bu yüzden gerçek paralar saklamak için, scak ve souk cüzdanlar deil, ülkelerin güvenli kabul ettikleri resmi banka hesaplar gibi para saklama mekanizmalar kullanlmaldr. Güvenli alm-satm platformlar kripto varln alm satm esnasnda mümkün olduunca platformun internet trafii, ortalama nakit bulundurma, ilem hacmi ve borsa tarafndan bildirilen hacmin kullanclar tarafndan doruluuna duyulan güven faktörlerine bal olarak belirlenen kripto varlk borsa skoru yüksek olan platformlar kullanlmaldr denildi.

VARLIKLARIN çALINMASI RSK DKKATE ALINMALI

Videonun hukuki güvenlik balnda ise Kripto paralara yatrm yaplmadan önce, ne amaçla gelitirildii, arkasndaki teknolojinin ne olduu, sürdürebilirlii nasl salayaca gibi bilgileri içeren White Paper (zahname) incelenmesi ve buna göre yatrm yaplmas gerekmektedir bilgisi yer ald.

Videoda, Siber saldrlar sonucunda kiisel verilerin ifas ya da platformdaki varlklarn çalnmas gibi telafisi olmayan durumlarla her an karlalabilme riski dikkate alnmaldr uyarsna yer verildi.

Ana Sayfaya Git