DİSK'in asgari ücret talebi net 3 bin 200 TL

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hem geçim ücreti hem de milli gelir artış dikkate alındığında 2020 yılı asgari ücretinin en az net 3 bin 200 TL olması gerektiğini söyledi.

Haberler 04.12.2019 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çerkezolu, DSK Genel Sekreteri Cafer Konca ve DSK Yönetim Kurulu Üyesi Kamber Saygl ile TMMOB Mimarlar Odas stanbul Büyükkent ubesinde asgari ücret konusunda basn toplants düzenledi.

Toplantda DSK Yönetim Kurulu adna konuan çerkezolu, asgari ücretin Türkiyede sadece asgari ücret ve yakn bir ücretle çalan 10 milyon içi ve ailesinin deil, emeiyle geçinen herkesin çalma ve yaam koullarn belirleyen temel parametre olduunu belirtti.

Asgari ücretin Türkiyede giderek ortalama ücrete dönütüünü dile getiren çerkezolu, 2020 yl asgari ücret pazarlnn zorlu geçecei kimse için sr deildir. irket kurtarmalara, iveren teviklerine devasa kaynaklarn ayrld bir ortamda kimse içilere fedakarlk tavsiyesinde bulunmasn. Ülkemizde asgari ücret tespit süreci ekonomik deildir. Asgari ücret, hükümetin ve iverenlerin çounlukta olduu Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafndan saptanyor, karar oy çokluu ile alnyor. DSK, asgari ücret pazarln bütün içi konfederasyonlar tarafndan yürütülmesi gereken bir mücadele olarak görmekte. diye konutu.

Konumasnda DSK-ARn hazrlad nsan Onuruna Yarar Asgari Ücret balkl rapora ilikin bilgi veren çerkezolu, Türkiyede asgari ücretin tespitinde uluslararas standartlara uyulmamaktadr. Uluslararas normlarn hesaplarna göre asgari ücretin tespitinde içinin ailesi dikkate alnrken. Türkiyede Asgari Ücret Tespit Yönetmeliinde yer alan tanmda içinin ailesi asgari ücretin dnda braklmtr. dedi.

Asgari ücretin ortalama ücret haline geldiini söyleyen çerkezolu, 1,8 milyon içi asgari ücrete bile eriemiyor. Türkiye, Avrupann en düük asgari ücretli ülkeleri arasnda yer almaktadr. Asgari ücret maliyetinin yars vergi ve kesintilere gitmektedir. 2019da ilk vergi dilimi tarifesi, asgari ücretin 7 katna indi. Asgari ücret döviz karsnda da hzla eridi. Asgari ücretli 11 cumhuriyet altn kaybetti. Türkiye ile çindeki ortalama asgari ücretler birbirine yaklayor. Asgari ücret art, son 20 ylda kii bana gayrisafi yurt içi hasla artnn gerisinde kald. Asgari ücret, Asgari Geçim ndirimi (AG) hariç ve net olarak saptanmaldr. ifadelerini kulland.

- DSKin 2020 yl asgari ücret talepleri

çerkezolu, DSKin 2020 yl asgari ücretine dair taleplerini öyle sralad:

Asgari ücret hesabnda uluslararas standartlara uyulmal ve içinin ailesi de dikkate alnmaldr. Asgari ücret toplu pazarlk yoluyla hesaplanmaldr. Asgari ücret tespitine ilikin 131 Sayl ILO Sözlemesi onaylanmal, Avrupa Sosyal artna asgari ücretle ilgili konan çekince kaldrlmaldr. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda kadn temsili salanmaldr. TÜK hesab asgari ücret saptanmasnda alt snr olmaldr.

Asgari ücret net ve AG hariç hesaplanmaldr. Bütün içi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmaldr. Asgari ücret geçim ücreti olmaldr. Yeniden deerleme art oranndan daha az asgari ücret art olamaz. Asgari ücret artnda hedeflenen enflasyon oranlar esas alnamaz. Asgari ücret tespitinde geçim koullar ve milli gelir art dikkate alnmaldr. Asgari ücret yllk olarak hesaplanmal, tümüyle vergi d braklmaldr. Asgari ücretin tespitinde bütün içi konfederasyonlarna katlm hakk salanmal, asgari ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlkla belirlenmeli ve uyumazlk durumunda grev hakkn da içermelidir.

DSKin yllardr düzenli asgari ücret raporlar hazrladn ve asgari ücret talebini bilimsel temele dayandrmaya çaltn belirten çerkezolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Nitekim bu çerçevede DSK 2017 yl için net 2000 TL, 2018 yl için net 2300 TL, 2019 yl için 2800 TL asgari ücret talep etmiti. Asgari ücret düzeyini çeitli yöntemlere göre hesaplamak mümkündür. DSKin asgari ücret talebi ayrntlar raporumuzda iki esasa dayaldr. Birinci esas, asgari ücretin asgari geçim ücreti olmasdr. Burada yoksulluk snr dikkate alnmaldr. DSK de TÜRK- de yoksulluk snr hesaplamaktadr.

Bu hesaplar dikkate aldk. Ailede iki kiinin çalt varsaym ile asgari ücret yoksulluk snrnn yarsndan az olmamaldr. DSK ve TÜRK-in yoksulluk snr verilerinin ortalamasnn yars esas alndnda 3 bin 485 TL altnda asgari ücret yoksulluk snr altnda kalmak anlamna gelecektir.

Asgari ücret talebinde dikkate aldmz ikinci esas, Kii Bana Milli Gelir artdr. Cumhurbakanl 2020 Yllk Programndaki kii bana milli gelir hesab dikkate alndnda asgari ücretin 2020de en az net 2 bin 600 TL olarak saptanmas gerekir. Bu iki yönetim ortalamasn, hem geçim ücretini hem de milli gelir artn dikkate aldmzda asgari ücret talebimiz en az net 3 bin 200 TLdir.

çerkezolu, rakam konusunda konfederasyonlarn farkl hesaplamalarnn olabileceini aktararak, rakamn masadaki pazarlk sürecinde ekilleneceini ifade etti.

Ana Sayfaya Git