Dışa bağlı kalmayız!

Daha çok Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen ve halk arasında "Günebakan" olarak bilinen ayçiçeği bitkisinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de ekiminin yapılabileceği, bu sayede ülke ihtiyacının tamamının karşılanarak kaynakların yurt dışına gitmesinin önlenebileceği belirlendi.

Haberler 04.11.2016 - 08:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, AA muhabirine yapt açklamada, buday, arpa ve mercimek gibi kuru tarm yapan bölgelerde nadas sistemi nedeniyle çiftçilerin ekonomik açdan madur olduunu, bu nedenle alternatif ürün yetitiricilii üzerine ziraat fakültesi bünyesinde çeitli aratrmalar yapldn söyledi.

Fakültede tarla tarmna yönelik aratrma ve denemeler ile alternatif ürün sunma ve çiftçilerin gelir seviyesini artrma noktasnda yaplan çalmalarn sürdüünü bildiren Erman, umut verici sonuçlar elde edildiini belirtti.

- Türkiyenin ya aç 250 bin ton

Prof. Dr. Erman, Türkiyede ayçiçek ya tüketiminin 600-650 bin ton civarnda, üretimin ise 350-400 bin ton civarnda olduunu dile getirerek, her yl 2,5-3 milyar dolar yal tohum ve ham ya ithalat yapldna iaret etti.

Türkiyede yalk ayçiçei yetitiriciliinin snrl olduunu, bu nedenle 250 bin ton civarnda açk bulunduunu anlatan Erman, bunu gidermek için ithalat yapldn, ülkenin önemli bir kaynann böylece baka ülkelere ödendiini bildirdi.

Ülkenin ayçiçek ya konusunda da bamllnn azaltlmas amacyla proje yürüttüklerini, bu kapsamda 500 metrekarelik alanda ayçiçek yetitirildiini anlatan Erman, 3 yllk çalma sonucunda, elde edilen verimin ülke ortalamasnn üstünde olduunu, bu süre boyunca üst üste yaplan denemelerde ayrca hastalk ve herhangi bir zararl böcee rastlanmadn vurgulad.

Üniversitede, pamuk, msr, ayçiçei, baklagiller ve tahllarla ilgili youn denemeler yapldn aktaran Erman, Üniversitede yaplan çalmada, özellikle Türkiye ortalamasnn üzerinde verim alnmas ve ya kalitesinin iyi bir düzeyde olmasyla bölgedeki çiftçilerin ayçiçeini rahatlkla yetitirebilecei sonucuna ulatk. Ayçiçei üretiminin artmas durumunda ülkenin ya aç kapanr. ifadelerini kulland.

Ülkede yalk ayçiçei yetitirilmesinin, bitkisel ya açn kapatma noktasnda çok önemli hedeflerden biri olduunu vurgulayan Erman, konumasn öyle sürdürdü:

Üniversitede yaplan çalmada, özellikle Türkiye ortalamasnn üzerinde verim alnmas ve ya kalitesinin iyi bir düzeyde olmasyla bölgedeki çiftçilerin ayçiçeini rahatlkla yetitirebilecei sonucuna ulatk. Trakya bölgemiz ayçiçei bitkisi yetitiricilii noktasnda en ileri bölgelerimizden saylyor. Bu çerçevede burada elde edilen ürünün verimi ve kalitesinin, Trakyada veya ülkemizin deiik bölgelerinde yetitirilen ayçiçeinin verim ve kalitesinden daha düük olmad ve daha yüksek verim verdii ortaya çkt. Bölgedeki üretimin artrlmas ülkenin ya açnn kapatlmas ve ekonomik katma deer salama noktasnda yararl olacaktr.

çiftçileri bilgilendirmek amacyla danma hatt kurulduunu bildiren Erman, bunun devreye girmesiyle akademisyenlerin çiftçilere yetitirecekleri ürünler hakknda bilgi vereceini belirtti.

- Ayçiçek yetitiriciliinin yaygnlatrlmas amaçlanyor

Ziraat Fakültesi Öretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Beyhan Uçak da yalk ayçiçeinin bölgede üretiminin yaygnlamas durumunda, Türkiyenin da bamllnn sona ereceini söyledi.

Üniversite bünyesinde bölgedeki çiftçilerin kar edilebilecek tarmsal ürünlerin belirlenmesine yönelik çalma yaptklar aktaran Uçak, Türkiyede ithal edilen ürünler arasnda ya ve ham yan ikinci srada yer aldn, bunu tespit ettikten sonra ayçiçeine yöneldiklerini bildirdi.

Uçak, öyle konutu:

Yaklak 3 yldan beri çalmalarmz aralksz sürdürüyoruz. Bu çalmalar sonucunda bölgenin ayçiçei yetitiriciliine çok uyumlu olduunu belirledik. Her yl yaklak 250 bin tonluk açk, ithalat ile karlanmaya çallmaktadr. 250 bin tonun ithal bedeli olarak ödediimiz 3 milyar dolar. Bu ülkemizin yurt dna ciddi anlamda döviz çk demektir.

Uçak, da bamllktan kurtulmak için bölgede ayçiçei yetitiriciliini daha fazla yaygnlatrmak istediklerini dile getirerek, unlar kaydetti:

Bunun yaygnlamasn istememizdeki en büyük etken, ayçiçei dier illerde yetiirken tabla çürüklüü diye bir handikab var. Baz yörelerde o hastalk görülebiliyor ancak Siirtte 3 yldr yaptmz çalma sonuçlarna göre, tabla çürüklüüne rastlamadk. Onun haricinde herhangi hastalk ve haere de görülmedi. Amacmz, ayçiçeinin bölgede ve Siirtte daha fazla ekilmesini salamak, tarma dayal yan sanayinin gelimesine sçrama noktas oluturmaktr. Fakülte olarak üreticilerimizin karl bir yetitiricilik yapmalarna vesile olmak istiyoruz.

Ana Sayfaya Git