Davadan vazgeçene yüzde 20 indirim var!

Vergi davalarından istinaf ya da temyiz sürecinde vazgeçen mükellefler, mahkeme lehine karar aldıysa vergi tutarının yüzde 60'ını, aleyhine kararda ise vergi tutarının tamamıyla cezanın yüzde 75'ini ödeyecek.

Haberler 30.12.2019 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mükellefler, vergi ve cezalarna kar açtklar davalardan istinaf ya da temyiz sürecinde vazgeçerlerse vergi ve cezalarnda indirim elde edebilecek.

Dijital Hizmet Vergisi ile Baz Kanunlarda ve 375 sayl Kanun Hükmünde Kararnamede Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanunla vergi sistemine Kanun yolundan vazgeçme müessesesi getirildi.

Yeni uygulamaya göre, mükellefler vergi cezalarna kar açlan davalarda istinaf veya temyiz bavuru süresi içinde kanun yolundan vazgeçerse idare tarafndan da ihtilaflar sürdürülmeyecek. Böylece, vergi veya cezalar indirimli olarak uygulanacak, bu ekilde tahakkuk eden vergilerin veya cezalarn gecikme faiziyle süresinde ödenmesi halinde ayrca indirime gidilecek.

Gelir daresi Bakanl da Kanun yolundan vazgeçme müessesinin uygulama esaslarna ilikin bir tebli tasla hazrlad.

- Yargnn i yükü azaltlacak

Düzenlemeyle yarglama sonucu beklenmeden tarhiyat ve cezalara ilikin uyumazlklarn yarglama aamasnda da çözümlenmesi amaçlanyor. Böylece, yarg mercilerinin i yüklerinin azaltlmas, uyumazlk konusu vergi ve cezalarn tahsilinin salanmas hedefleniyor.

Buna göre, vergi/ceza ihbarnamesine süresinde açlan dava sonucu verilen kararlar kapsamda olacak. Bu dava için istinaf veya bölge idare mahkemesince verilen karara kar temyiz yolunun açk olmas gerekecek. Dantayn bozma karar üzerine verilmi kararlar ise kapsamda yer almayacak.

Uygulamadan yararlanlmas için yarg kararnn mükellefe tebliinin ardndan istinaf veya temyiz bavuru süresinde dilekçeyle vergi dairesine bavurulacak. Dilekçenin, dava konusu edilen vergi/ceza ihbarnamesini düzenleyen vergi dairesine verilmesi gerekecek. Kanun yolundan vazgeçilen her bir karar için ayr ayr dilekçe talep edilecek.

Bavurularn taahhütlü posta veya APS ile gönderilmesi halinde postaya verildii tarih, adi posta ile gönderilmesi halinde ise vergi dairesinin kaytlarna intikal ettii tarih bavuru tarihi olarak dikkate alnacak.

- Yarg kararna göre farkl vergi indirimi tutarlar

Uygulamaya dahil olunmasyla tahakkuk edecek vergi veya cezalarn hesaplanmasnda istinaf veya temyiz yolu kullanlmayan yarg karar esas olacak.

Mahkemece dava konusu verginin kaldrlmas durumunda, verginin yüzde 60 tahakkuk edecek, kalan silinecek. Davayla bu verginin tasdiki durumunda ise verginin tamam tahakkuk edecek.

Dava sonucu vergi ve buna bal vergi ziya cezasnn kaldrlmas halinde, tahakkuk edecek tutar verginin yüzde 60 olacak, verginin kalan ve cezann tamam terkin edilecek.

Mahkemece vergi ve buna bal vergi ziya cezasnn tasdik edilmesi durumunda ise verginin tamam ve cezann yüzde 75i ödenecek.

Kesilen vergi ziya cezalar ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarnn kaldrlmas durumunda, bu cezalarn yüzde 25i tahakkuk edecek. Bu kapsamdaki cezalarn onaylanmas halinde cezalarn yüzde 75i üzerinde ilem gerçekletirilecek ve kalan silinecek.

Mükellefin dilekçesini alan vergi daireleri de yarg kararnn kanun yolundan vazgeçme kapsamnda olup olmadn ve bavurunun istinaf veya temyiz süresinde yaplp yaplmadn inceleyecek. Bavurunun gerekli artlar salamas halinde bavuru tarihi itibaryla vergi veya cezalara ilikin tahakkuk fii düzenlenecek. Vergi dairesi, konuyu derhal ilgili yarg mercine de iletecek.

Kanun yolundan vazgeçme kapsamnda oluan tutarlar tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenecek. Tahakkuk eden tutarlarn vadesinde ödenmemesi, kanun yolundan vazgeçilmedii anlamna gelmeyecek, bu dönem için gecikme faizi hesaplanacak.

- Yüzde 20 indirim

Kanun yolundan vazgeçme kapsamnda tahakkuk eden vergi ve cezalarn yüzde 80inin, hesaplanacak gecikme faiziyle bir ay içinde tamamen ödenmesi artyla vergi ve ceza tutarndan yüzde 20 indirim yaplacak. Bu durumda gecikme faizi, verginin indirimden sonra kalan yüzde 80lik ksm üzerinden hesaplanacak ancak mahkeme kararnda onaylanarak tahakkuk eden vergi tutarnda bu indirim yaplmayacak. Dolaysyla vergide söz konusu indirim, kanun yolundan vazgeçme kapsamndaki kararda verginin ksmen ya da tamamen kaldrlan ksm üzerinden tahakkuk eden tutardan yaplabilecek.

Daha önce ödenen gecikme faizi ve gecikme zamm da dahil tutarlar, kanun yolundan vazgeçme kapsamnda ödenecek tutarlara mahsup edilecek. Söz konusu mahsup ileminden dolay iadesi gereken bir tutar bulunmas halinde ise ret ve iade ilemi yaplacak.

Bu süreçte yarglama giderleri ve avukatlk ücretleri karlkl olarak talep edilemeyecek ve bu alacaklar için icra takibi yaplamayacak.

Ana Sayfaya Git