Değeri 6,5 milyar lirayı bulan küçükbaş kurbanlıklar alıcısını bekliyor

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, bu yıl 3,5 milyon küçükbaşın kurbanlık olarak ayrıldığını belirterek, "Talep olması durumunda kurbanlığa ayrılacak küçükbaş hayvanlarla sayı 5 milyon başa ulaşıyor. 5 milyon küçükbaş hayvanın değeri ise 6,5 milyar lirayı bulmaktadır." ifadesini kullandı.

Haberler 14.07.2020 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çelik, yazl açklamasnda, Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirlinin verdii bilgiye göre 2019da 800 bin büyükba, 2,7 milyon küçükba hayvan kesildiini aktard.

Bu yl yaklak 3 milyon küçükba kesileceini tahmin ettiklerini bildiren çelik, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle birçok kiinin tatil plann ertelediine dikkati çekti.

çelik, Suudi Arabistann yurt dndan hac kabul etmeyeceine iaret ederek, Hem tatil planlarn erteleyenler hem de hac farizasn yerine getiremeyecek hac adaylar nedeniyle kurban kesimlerinin yüzde 10 civarnda artacan öngörüyoruz. Her ne kadar 3,5 milyon küçükba hayvan kurbanla ayrlsa da sahadan aldmz bilgilere göre, yetitiricimiz 5 milyona kadar koyun, keçiyi kurbanlk olarak pazara sunacak durumdadr. Kurbanlkta herhangi bir sknt olmayacaktr. deerlendirmesinde bulundu.

AIRLIKLI ORTALAMA FYAT 1300 LRA

Birliklerden alnan bilgilere göre, ortalama kurbanlk küçükba hayvan fiyatnn 1300 lira olduunu aktaran çelik, unlar kaydetti:

Bu deer üzerinden yaptmz hesaplamalara göre, bu yl 4 milyar 550 milyon lira deerindeki 3,5 milyon küçükba hayvan kurbanlk olarak ayrld. Talep olmas durumunda kurbanla ayrlacak küçükba hayvanlarla birlikte say 5 milyon baa ulayor. 5 milyon küçükba hayvann deeri ise 6,5 milyar liray bulmaktadr.

Ana Sayfaya Git