Denetimler sıklaşıyor

Müşteriye bilgilendirme yapılmadan hesaba eklenen ücretler mercek altına alınıyor. Denetimleri sıklaştırma kararı alan bakanlık, turizm müdürlüklerini de harekete geçirecek

Haberler 20.04.2019 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kafe, bar, restoran, otel gibi meknlarn herhangi bir bilgilendirme yapmadan hesaba ekledii giri, müzik, servis, kuver, sandalye gibi ilave ücretler tüketicileri isyan ettirdi. Kültür ve Turizm Bakanl, otel ve restoranlarn fahi kuver ücretine el att. Yaz sezonu öncesinde denetimleri sklatrma karar alan bakanlk, l Kültür Turizm Müdürlüklerine yaz göndermeye hazrlanyor.

MADUR EDEMEYECEKLER

Kültür ve Turizm Bakan Yardmcs Nadir Alparslan, bakanln kendisine bal meknlar rutin denetlediini belirterek, sezon öncesi denetimlerin arttn söyledi. Alparslan, Tüketicinin kendisine yanstlacak ilave ücretleri bilme hakk var. Bununla ilgili bilgilendirmenin gerek meknlarda gerekse menülerde olmas gerekiyor. Bunu denetlemek de bizim görevimiz. Hiçbir vatandamzn madur olmasna izin vermeyeceiz dedi. Sezon öncesi denetim ekibinin sahaya indiini belirten Alparslan, llerdeki turizm müdürlüklerine de yaz göndereceiz açklamasn yapt.

MENÜDE PUNTO OYUNU

Müteriye çkardklar afaki hesaplarla dudak uçuklatan baz kafe, bar, restoran ve oteller, tpk bankalar gibi punto oyunu yapyor. Bu meknlarn ald giri, müzik, servis, kuver, sandalye gibi ilave ücretleri tüketici haklar kanununa göre, müterinin görecei ekilde ve açkça belirtmesi gerekiyor. Ancak kuver ücreti menülerde küçük puntolarla alta yazlrken sandalye, masa, gibi ücretler ise ya hiç belirtilmiyor ya da meknn en görülmeyen noktasnda bilgi notu olarak aslyor.

2 AYDA SONUç ALINIYOR

Tüketiciyi Koruma Dernei Bakan Yardmcs ükran Erolu, müterinin girdii bir meknda ne ödeyeceini açk ve net ekilde görmesi gerektiini belirterek, Ancak baz meknlarn menülerinde ilave ücretler ya hiç belirtilmiyor ya da çok küçük puntolarla yazlyor diye konutu. Böyle bir durumda tüketicinin hemen hakem heyetlerine bavuru yapmas gerektiini söyleyen Erolu, en geç 2 ay içinde sonuç alndn kaydetti.

NE YAPMALI?

Bir iletme giri, müzik, servis, kuver, sandalye gibi ilave ücretlerle ilgili size bilgi vermek zorunda. Eer bu konuda menüde ya da meknda, görünür bir noktada yazl bir bilgilendirme bulunmuyorsa u admlar takip edin.

1- Fatura ya da fiin mutlaka fotorafn çekin.

2- Menüyü fotoraflayn. (ikyet sonrasnda meknlar bu bilgiyi menüye ekleyebiliyor. Haklyken haksz duruma dümeyin.)

3- Elinizdeki fi ya da faturanzla hakem heyetine bavuru yapn. Hakem heyetleri konuyu çok sk takip ediyor.

4- Ekstra ücretlerin bilgi verilmeden sizden alnd tespit edildii takdirde en geç iki ay içinde yaptnz ödeme iade ediliyor.

Ana Sayfaya Git