Dengeler gözetilmeli

TİSK Yönetim Kurulu: Yeni asgari ücrette dengeler gözetilmeli

Haberler 23.12.2019 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye veren Sendikalar Konfederasyonu (TSK) Yönetim Kurulu, ülkedeki mevcut ekonomik tablonun üretim, istihdam ve rekabet edebilirlik açsndan vergisini düzenli ödeyen, çalann sigorta primini düzenli yatran iletmelerin varln sürdürebilmesini gerekli kldn belirterek, yeni asgari ücretin dengeler gözetilerek belirlenmesinden yana olduklarn bildirdi.

TSK Yönetim Kurulunca, asgari ücrete son be ylda dört kez enflasyonun üzerinde art yapldna dikkat çekilerek, bu dönemde yüzde 74lük TÜFE artna karn asgari ücrete yüzde 113 zam yapld vurguland.

Geçen ylki yüzde 26lk artta iverenler olarak kendilerinin de katk verdii anmsatlan TSK açklamasnda, u ifadeler yer ald:

Ülkemizin bugün ulat ekonomik deerde, içinin de iverenin de çok büyük pay var. çalanlarn yaam koullarnn da farkndayz. Gönül ister ki tüm ücretler yükselsin. Ancak, gerçekçi ve stratejik bak açs ile yeni yatrm çekmemiz için, yan bamzdaki ülkelere yatrm kaptrmamak için, makul ve dengeli bir asgari ücretin tespit edilmesi elzem.

- Asgari ücret yatrm kararlarn etkileyen bir kriter

Asgari ücretin bata istihdam olmak üzere birçok ekonomik göstergeyi etkilediine dikkati çeken TSK Yönetim Kurulunca unlar kaydedildi:

Yeni Ekonomik Programn hedeflerine ulamak, yeni yatrmlar çekmek, rekabet edilen ülkelere yatrm kaptrmamak, zor durumdaki sektörlerin üzerindeki basky rahatlatmak için yeni asgari ücrette dengeler gözetilmeli. Mevcut ekonomik tablo, üretim, istihdam ve rekabet edebilirlik açsndan vergisini düzenli ödeyen, çalann sigorta primini düzenli yatran iletmelerin varln sürdürebilmesini gerekli klyor. Bu iletmeler yüzde 36ya ulaan kayt dlkla da mücadele ediyor. Bu sebeple yeni asgari ücret, gerçekçi bir bak açsyla mevcut istihdam koruyacak, 1,5 milyonu genç olmak üzere 4,5 milyon isize i salayacak düzeyde olmal.

TSK, yeni asgari ücretin istihdama katlmay bekleyen isizler ve bilhassa gençler için anahtar nitelikte olduunu ifade ederek, Asgari ücret sadece bu ücretle çalanlarn ücretini deil, ayn zamanda, dier tüm çalanlarn ücretini etkileyen bir gösterge, i araynda olan isizlerimizin potansiyel ücreti, yatrmclarn yeni yatrm kararlarn etkileyen en temel kriterdir. deerlendirmesinde bulundu.

- Destek 200 lira olmal ve tüm iletmeleri kapsamal

Asgari ücret rakam dnda hükümet ile komisyondan birtakm talep ve beklentilerinin olduunu vurgulayan TSK, taleplerini u ekilde sralad:

Son dört yldr iverenlere verilen asgari ücret destei için hükümetimize tekrar teekkür ederiz. veren olarak yüzde 2 ile en yüksek katk saladmz sizlik Sigortas Fonundan bu yl 150 lira olarak karlanan bu destein, 2020de 200 lira ve tüm iletmeleri eit ekilde kapsayp devam etmesini bekliyoruz. Ayrca destekten yararlanma koullar kapsamnda toplu i sözlemeli i yerleri için uygulanan prime esas günlük kazançtaki üst limitin artrlarak sürmesini istiyoruz. Yüzde 2 olan sizlik Sigortas veren Paynn 2020 yl için alnmamasn, SGK veren Desteinin yüzde 5ten yüzde 6ya yükseltilmesini ve bu orann toplu i sözlemeli iyerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasn talep ediyoruz. Rekabette olduumuz çou ülkeden ve OECD ortalamasndan oldukça yüksek olan ücret üzerindeki vergi yüklerinin de tekrar gözden geçirilmesini bekliyoruz.

- çi dostu iverenlere hakszlk yaplmamal

TSK, topluma fayda odakl yeni nesil sendikaclk anlayyla hareket ettiklerini belirterek, içi olmadan iverenin, iveren olmadan içinin baarya ulaamayacana iaret etti.

Herkesin ailesinde içinin de iverenin de bulunduunu anmsatan TSK yönetimi, baz kesimlerin müzmin iveren kartlna anlam vermenin zor olduunu kaydetti.

verenleri ötekiletiren bak açsnn, vergisini düzenli ödeyen, çalann sigorta primini ve ücretini düzenli yatran içi dostu iverenlere yaplm en büyük hakszlk olduunu ifade eden TSK Yönetim Kurulu, camia olarak her zaman sendikal örgütlülüü ve toplu i sözlemesini önemsediklerini vurgulad.

Ana Sayfaya Git