Depodaki akaryakıt anlık takip edilecek

Akaryakıt şirketleri depolarındaki akaryakıtın anlık takibini sağlayacak tank izleme sistemlerini kuracak ve 1 Ocak 2018'den itibaren veri iletimine başlayacak.

Haberler 03.08.2017 - 08:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji Piyasas Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafndan alnan Stok zleme Sistemi karar, dün Resmi Gazetede yaymland. Karara göre, depolama da yapan tüm akaryakt lisans sahipleri, her bir tank için ölçüm sistemi kuracak. Kurulacak tank otomasyon sistemi ile tanklardaki petrol miktar anlk olarak izlenecek

Gazete Habertürkten Deniz çiçekin haberine göre ekonomik veriler, web sistemi aracl ile EPDKya bildirilecek. Datc, depolama ve rafinerici lisans sahipleri de tesislerinde bulunan petrole ilikin EPDKya bildirimde bulunacak. Veriler, gerektiinde elle ölçülerek elektronik sistemle karlatrlacak. Düzenleme, 1 Ocak 2018den itibaren yürürlüe girecek.

ACL DURUMLAR çN KOLAYLIK

EPDKdan edinilen bilgilere göre, ülkedeki 12 bin 658 adet akaryakt istasyonunda kurulu olan otomasyon sistemleri aracl ile veriler günlük olarak EPDKya aktarlyor.

Bu sistemle Maliye Bakanl incelemeleri de hzl ekilde sonuçlanyor. Petrol Piyasas Kanunu ve uluslararas anlamalar gerei olaanüstü durumlar ile acil durumlara ilikin tutulmas gereken stok için yeterli kapasitesi bulunmayan sektör oyuncularna da kolaylk saland. EPDKnn yapaca çalmayla, akaryakt irketlerinin tutmas gereken stoklarn bir ksmn dier lisans sahiplerinin tesislerinde tutabilmesi ve EPDK tarafndan takip edilebilmesi salanacak.

ULUSAL STOK NEDR?

Petrol Kanununa göre, kriz durumlarnda risklerin önlenmesi için en az doksan günlük petrol stoku tutulmas gerekiyor. Rafineri, akaryakt ve LPG datc lisans sahiplerinin, ikmal ettii günlük ortalama ürün miktarnn minimum 20 katn kendi depolarnda veya lisansl depolama tesislerinde topluca veya ayr ayr bulundurmas gerekiyor.

Ana Sayfaya Git