Derik zeytini ödüllü yağa dönüşüyor

Mardin'in Derik ilçesinde üretimi bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen, şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk'ün dünyaya tanıtılması hayalini kurduğu zeytin, iç piyasada ve yurt dışında büyük talep görüyor.

Haberler 22.11.2019 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Derik ilçesinde üretimi bin yl öncesine dayand tahmin edilen zeytin, ödüllü yaa dönütürülüyor.

PKKl teröristlerce 3 yl önce düzenlenen saldrda ehit olan Kaymakam Muhammed Fatih Safitürkün dünyaya tantlmas hayalini kurduu zeytine Mardin Valilii, Kaymakamlk, GAP Bölge Kalknma daresi, Dicle Kalknma Ajans (DKA), Tarm ve Orman l ve lçe müdürlüklerince önemli destek saland.

Bata Halhal olmak üzere zonciki, güleki, mavi, kejik, belloti, mazi, gurseki ve melkabaz çeitlerinde 11 bin 800 dekar alanda üretimi yaplan zeytinde bu yl 25 bin ton rekolte saland.

Atalarndan kalan zeytin aaçlarn miras olarak nitelendiren üreticiler, zeytinin büyük ksmn sofralk olarak sata sunarken, bir bölümü ise GAP Bölge Kalknma daresi ve Derik Kalknma Derneinin Zeytin Ana Vatannda ahlanyor Projesi kapsamnda geçen yl hizmete açlan Mezopotamya Zeytinya Tesisinde yaa dönüüyor.

- Ya ödül kazanan zeytin pazara inmeden tükendi

Zeytinyann özel bir irket markasyla gönderildii ngilterede düzenlenen, Londra Uluslararas Zeytinyalar Yarmasnda geçen sene altn madalya kazanmas hem zeytine hem de yaa olan talebi artrd.

Talebin art göstermesiyle zeytin bu yl pazara inmeden tükendi.

- 18 bin 500 fide daha toprakla buluacak

Proje kapsamnda ilçede yaklak 5 bin zeytin fidanndan oluan bahçeler kuruldu, çiftçilere hibe edildi, özel irketler de ilçede binlerce zeytin fidesi yetitirmeye balad.

Derik Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Hakan Kafkasn talimatyla Tarm ve Orman lçe Müdür Vekili Abdullah Osmanolunun bakanlnda oluturulan ekiplerce kapama bahçeleri sk sk ziyaret edilerek, bakm yaplyor.

Bu yl Derik ilçesinde zeytin üretilen alanlarn artrlmas için yüzde 70 hibe ile 18 bin 500 halhal zeytin fidan datm daha yaplacak.

- lçemiz dünyada zeytin ile anlan bir ilçe oldu

Derik Ziraat Odas Yönetim Kurulu üyesi Ramazan Açan, ilçede 185 bin zeytin aacnn meyve verdiini söyledi.

Zeytinde bir yl var bir yl da yok yl. Geçen sene yaklak 70 bin ton üretim yaplmt. Bu sene de yok yl olduu için 25 bin ton verim tahmin ediliyor. diyen Açan, ngilterede ödüle layk görülen zeytinyann artk dünyada tannr hale geldiini aktard.

Açan, lçemizde üretilen zeytin markalat. Artk ilçemiz dünyada zeytin ile anlan bir ilçe oldu. Zeytine ödülden sonra her yerden ilgi gösterilmeye baland. nallah artk zeytinimiz yurt dna da açlacak çünkü bir dünya markas oldu. diye konutu.

Mezopotamya Zeytinya Tesisinden Erkan Doan, 20 ton kapasiteli tesiste günde ortalama 15 ton zeytini yaa dönütürdüklerini belirtti.

Tesiste, organik yetitirilen zeytinlerin souk skmla yaa dönütürüldüünü ifade eden Doan, Hem yurt içi hem de yurt dndan çok talep var. Hiçbir kimyasal ilaç ve gübre kullanlmyor. Tamamyla organik bir ekilde üretim yaplyor. ifadelerini kulland.

- Raf ömrü uzun

Ziraat mühendisi Hamdullah Demir de Derikte üretilen halhal zeytinin hem damak tad hem de salk için çok iyi olduunu belirtti.

çekirdeinin küçük olmas ve etinin dolgun olmasndan dolay tercih edildiini dile getiren Demir, Raf ömrü de uzun olduundan yl boyu sofralarda tüketilmekte. Türkiyenin her yerinde müptelas var. dedi.

- Derikte zeytin ahland

Üreticilerden Davut Ufak, zeytinin kalitesinin yüksek olduunu, büyük ilgi görmesinden de memnun olduklarn belirtti.

Kaymakamlk ve Tarm Orman Müdürlüünün büyük destei olduunu dile getiren Ufak, zeytinyann ödüllendirilmesinin ardndan zeytine rabetin arttn aktard.

Ufak, Zeytin önceki senelere göre daha çok para ediyor. Desteklerle Derikte zeytin ahland. Bütün dünyada tannd. Ödül aldktan sonra pazarmz daha da geniledi. Avrupaya kadar gönderiyoruz. ehit Kaymakam Safitürkün dünyaya tantma hayali gerçekleti. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git