Derik'te incir hasadı başladı

MARDİN'in Derik ilçesinde, 9 ayrı çeşidinin yetiştiği incirin hasadına başlandı.

Haberler 26.08.2018 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hasat mevsiminin balamas ile birlikte Derik ilçesinin ünlü 9 çeit inciri, tezgahlarda yerini almaya balad. Anne sütünden sonra en faydal besin olduuna inanlan incirler, araçlar ya da yük hayvanlar srtnda ilçe merkezindeki eski sebze haline getirilerek tezgahlarda satlyor. Yllardr kaybolmayan ve gelenek haline gelen yerli incir, özel hazrlanan karton kutulara konarak, bata Mardin ve Diyarbakr olmak üzere Türkiyedeki birçok ehre gönderiliyor.

Asmal, sar, mavi, dede, tef, dalk, kirli, sncari ve siyah adl çeitleriyle bilinen Derik inciri üreticilerinden zettin Ekinci, geçen sene oranla bu ylki fiyatlarn çok düük olduunu söyledi.

NCR HASADI BALADI

Verimin istenilen seviyede olmadn belirten Ekinci, Bu seneki verim, geçen seneye oranla daha az oldu. Bu seneki incir hastalkl oldu. Hem mahsulümüzü çounlukla Derikte satamyoruz. Baka il ve ilçelere götürüyoruz. Bu durumda maddi olarak kaybmz oluyor. Hastaln gelecek yl olmamas için yetkililerden yardm bekliyoruz. En kaliteli, en pahal incir çeitlerimizden asmal incirin kilosunu 4 liraya satabiliyoruz. Dier çeitleri de 75 kuru ile 1 lira arasnda ancak satabiliyoruz. Komisyoncular, aldklar ürünleri pazarda daha fazlasna satyor dedi.

ncir üreticilerinden Osman Ekinci (75) de daha az kaliteli olan incirleri kiraladklar araçla Diyarbakra götürüp sattn ifade ederek, Ucuz inciri, zaten az paraya satyoruz. Araç parasn çkardmzda bize çok fazla bir ey kalmyor. Hasat bu yl beklediimizin altnda oldu. Umarm gelecek yl çok daha iyi ürün elde ederiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git