Destek aldılar kaz ürettiler!

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde çiftçilikle uğraşan Ahmet ile Ayşe Burcu Aybek kardeşler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi" programından yararlanarak Türkiye'nin dört bir yanına kaz satmaya başladı.

Haberler 15.01.2017 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genç çiftçi Projesi kapsamnda yaklak bir yl önce lçe Gda, Tarm ve Hayvanclk Müdürlüüne bavuran 23 yandaki Aye Burcu Aybek, proje kapsamnda 400 kaz almaya hak kazand.

Bir süre sonra çiftlik kuran kardeler, daha sonra çevre mahallelerden satn aldklar kazlarla ilerini daha da büyüttü.

Bir yl içinde kaz saysn yaklak bine çkaran kardelerden Aye Burcu, bir süre sonra yetitiricilii kardeine devredip Ardahana yerleerek burada pazar kurdu. Aybek kardeler, Halfetide yetitirdikleri kazlar, Türkiyenin dört bir yanna satmaya balad.

Genç çiftçi Aye Burcu Aybek, Ardahanda üniversite eitimi ald srada kaz etinin çok tüketildiini fark ettiini, bunun üzerine memleketi Halfetiye dönüp kaz yetitiricilii yapmaya karar verdiini söyledi.

Yaklak bir yl önce babasnn tevikiyle hibe için bavuruda bulunduunu anlatan Aybek, Okulumu bitirdikten sonra bir süre i bulamaynca bu ii yapmaya karar verdim. Baktm Halfetide bu ii yapan yok, kendime güvenerek bu ii yapmaya karar verdim. Önceleri bana çkmaz diye düünüyorduk. Fakat hibe destei bana çkt. 400 kaz verildi. Kardeim Ahmet ile çiftliimizi kurunca bu sayy çevreden aldmz kazlarla artrdk. diye konutu.

Kardei ve babasnn Halfetide yetitirdii kazlar kendisinin de Ardahanda pazarladn kaydeden Aybek, Bizim için iyi bir gelir kaps oldu. Bu ii bilmemize ramen ksa zamanda kar elde ettik. çok mutluyum. Evimde otururken para kazanyorum. dedi.

- Günlük 60 kilogram yem tüketiyorlar

Kazlarn bakmn üstlenen 21 yandaki Ahmet Aybek ise kz kardeiyle kaz iine baladklarn ve kazlarn bakmn kendisinin üstlendiini söyledi.

Kazlara günde iki kez, sabah ve akam yem verdiini anlatan Aybek, Gün içinde yaklak 60 kilogram yem tüketiyorlar. Yaklak bin kazmz vard, çounu sattk. Onlar Ardahanda bulunan ablama gönderiyoruz. u anda 400e yakn kazmz kald. Onlar da yakn bir zamanda satacaz. imi severek yapyorum. Ayrca geliri de iyi. ükürler olsun sknt yaamyoruz. Bu imkan salayan devletimize teekkür ediyoruz. ifadelerini kulland.

- Bu yl 5 bin kaz yetitirmeyi hedefliyorlar

Kendisi de çiftçilikle uraan baba Bekir Aybek de Halfetinin kaz yetitirmek için uygun bir yer olduunu söyledi.

çocuklarnn yetitirdikleri kazlar Türkiyenin pek çok iline sattklarn anlatan baba Aybek, Kzm sayesinde pazar sknt yaamyoruz. Karadeniz ve Dou Anadolu Bölgesinde kaz eti çok tüketiliyor. Kanatl hayvanlar içinde fazla masraf ve emek istemeyen i. Kazlar birçok hayvandan farkl. Masraf yok denecek kadar az. çou zaman kendi kendine besleniyorlar. Ölüm riski dier kanatllara göre de çok az. Bunun yannda ticari yönü ve geliri yüksek. diye konutu.

Bir yl gibi ksa bir sürede yaklak bin kaz yetitirdiklerini kaydeden Aybek, unlar kaydetti:

Hayvanlara genelikle msr, arpa, ekmek krntlar ve yeillik veriyoruz. Hayvanlarmzn yarsndan fazlasn sattk. Bu yl saymz artrmay planlyoruz. Bu ylki hedefimiz 5 bin kaz yetitirmek. Kazlar 70-100 lira arasnda sat oluyor. Geliri yüksek olan bir i. Bölgede bize bakp bu ie balayanlar var. Hatta baz çiftçiler, hobi olarak beslemeye balad. Onlara satamadklarnz bize getirin biz alrz diyoruz. Buras kaz yetitirmek için çok uygun, çevremizdeki çiftçileri de tevik etmeye çalyoruz.

Ana Sayfaya Git