Destek zammı, zammı karşılar

Kuraklıktan etkilenen çiftçi, gübre zammından etkilenmeyecek.

Haberler 03.11.2021 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, yl boyunca yaanan kurakln özellikle hububat ve bakliyatta ciddi zarara neden olduu söyledi. Sonbaharla birlikte yaan yamurlarla birlikte çiftçilerin ekim srasnda bir sorun yaamayacan düündüklerini belirten Atalar, Özellikle buday, arpa ve çavdarda ödenecek olan gübre desteklemesi yüzde 100 artrlarak 16 TLden 32 TLye çkarld. Dolaysyla çiftçinin u an kullanm olduu gübrede meydana gelen zamlar telafi edilmi olacak. çiftçiler gübreye gelen zamdan etkilenmeyecek dedi.

Küresel iklim deiiklii nedeniyle yaanan kuraklk, tarm sektörünü olumsuz etkiledi. Diyarbakr Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kurakln özellikle hububat ve bakliyatta ciddi zarara yol açtn söyledi. Kente 6 ay aradan sonra ilk yalarn 29 Ekim tarihi itibariyle dümeye baladn hatrlatan Atalar, l genelinde metrekareye 26 milimetre ya aldk. Önümüzdeki 2 gün içerisinde yalarn devam etmesi bekleniyor. Ekim srasnda inallah herhangi bir sknt yaamayacaz diye konutu.

DESTEKLEME 16 TLDEN 32 TLYE çIKARILDI

Atalar, özellikle buday, arpa ve çavdarda ödenecek olan gübre desteklemesinin yüzde 100 artrlarak 16 TLden 32 TLye çkarldn belirterek, unlar söyledi:

Sayn Cumhurbakanmzn geçen hafta söylemi olduu, Tarm ve Orman Bakanmzn da ilan ettii gübre ücretlerinde u anda ekimine baladmz sezon yani 2021 yl ürünü için de yüzde 100 artrld. Dolaysyla çiftçinin u an kullanm olduu gübrede meydana gelen zamlar da telafi edilmi olacak. Eksik kalan eyler deerlendirmeye tekrar tabi tutulur. çiftçiler gübreye gelen zamdan etkilenmeyecek, en az etkilenmesi salanacak. Bunlarla ilgili tedbirler alnyor. Bakanmz Bekir Pakdemirli 81 il müdürüne telekonferans yoluyla canl görüme gerçekletirdi ve az önce verdiimiz rakamlar deklare etti. çiftçimizin madur edilmemesi noktasnda her türlü tedbiri aldn ve bunu çiftçimize duyurmamz istedi. Dolaysyla çiftçilerimiz yeter ki üretsin. Devlet olarak biz her türlü destei salayacaz.

DESTEKLEME 1 MLYAR TLNN ÜZERNDE OLACAK

Geçen yl Diyarbakrda hayvansal ve bitkisel üretim ile hibe programlar da dahil olmak üzere 50nin üzerinde destekleme ödemesi yaptklar kalem olduunu dile getiren Atalar,

Bunlarn toplam Diyarbakrda 842 milyon TLye ulat. Eski parayla bu rakam 842 trilyon. Önümüzdeki sene bu rakamn u an açklanan destekleme ödemelerinden ortaya çkt üzere 1 milyar TLnin, yani eski parayla 1 katrilyonun üzerinde olacan ön görüyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git