Desteklemeler hesaplara aktı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Çiğ süt destekleme ödemeleri kapsamında 262 bin 641 yetiştiricimizin, 2 milyon 635 bin ton çiğ sütü için 353 milyon 849 bin lira destekleme ödemesi, malak desteği ödemesi kapsamında, 3 bin 610 yetiştiricimizin, 10 bin 289 baş malağı için 2 milyon 670 bin lira destek ödemesi ve Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında 413 projeye 58 milyon 235 bin lira olmak üzere toplam 414 milyon 754 bin lira destekleme ödemesini bugün(dün) saat 18.00'den sonra çiftçilerimizin hesaplarına yatırmaya başlayacağız." dedi.

Haberler 24.10.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pakdemirli, Yalovada kivi hasad etkinliinde yapt konumada, Türkiyenin bereketli bir corafyaya sahip olduunu, 4 mevsimde üretim ve hasadn ayn anda gerçekletiini söyledi.

ç Anadoluda buday ekim zaman gelmiken Yalovada kivi hasadnn yapldn vurgulayan Pakdemirli, öyle devam etti:

Kividen süs bitkilerine, meyve üretiminden sebzeye kadar birçok üründe marka olmu ve bunu da kendi bileinin hakkyla yapm bir ehir. Aslnda yüz ölçümünün yüzde 15i yani 119 bin dekar ilenen tarm alan ama Yaloval üreticilerimiz, elindeki bu tarm alann en iyi ve en doru ekilde kullanarak son 18 ylda bitkisel üretim deerini, 7 kat artla 309 milyon liraya yükseltti. Yllk 160 milyon adede varan süs bitkileri üretimi ile Yalova Türkiyede üçüncü srada. Süs bitkileri, Yalovaya yllk 450 milyon lira katma deer salyor. Hayvansal üretim deeri ise son 18 ylda 2 kat artla 145 milyon liraya ulat. Bu rakamlar Yalova çiftçisinin gayretini, emeini bize gösteriyor.

Pakdemirli, son 18 ylda Yalovaya toplam 400 milyon lira destek ödediklerini anlatarak kente yaplan yatrmlara ilikin bilgi verdi.

TÜM ÜRETCLERMZ DTAPA ÜYE OLMAYA DAVET EDYORUM

Türkiyenin dünyann en zengin biyoçeitliliine sahip ülkelerinden biri olduunu dile getiren Pakdemirli, kivinin de içinde olduu yüzlerce ürünün bu corafyada yetitiini aktard.

Bakan Pakdemirli, unlar kaydetti:

Dünyada kivi üretimi yaklak 4 milyon ton. Ülkemiz ise yaklak 31 bin dekar alanda yaplan kivi üretimi ile dünyann sayl üreticilerinden biri haline geldi. Buraya özellikle dikkati çekmek istiyorum, son 18 ylda, kivi üretimimiz 30 kat gibi rekor bir artla, 2 bin 500 tondan 74 bin tona ulat. Yalova da yllk 25 bin ton kivi üretimi ile Türkiyede birinci sradadr. Bu baar elbette Yaloval çiftçilerimizin kurduu modern bahçelerden dünya standartlarnn üzerinde elde edilen üretimlerle hasl olmutur. Yalovada 6 bin 300 dekar alanda yaplan kivi üretimi, dorudan ve dolayl olarak 2 bin aileye gelir kaps olmutur. Ayrca Yaloval çiftçilerimiz, 2019 ylnda 3 milyon dolarlk kivi ihracat yaparak Yalova ve ülkemiz ekonomisine katkda bulunmutur.

Pakdemirli, bu yl devreye aldklar Dijital Tarm Pazar (DTAP) projesine de deindi.

Bunun, sözlemeli üretim, fiyat istikrar, araclarn kaldrlmas, maliyetlerin düürülmesi gibi çok sayda unsuru içeren önemli bir proje olduunu vurgulayan Pakdemirli, Ürününüze deer fiyattan pazar bulmanz ve aln teri ile emeklerinizin karln almanz için burada tüm üreticilerimizi DTAPa üye olmaya davet ediyorum. ifadesini kulland.

GENçLERE VE KADINLARA KV YETTRCL TAVSYES

Kivi üretiminin gelitirilmesi ve üründeki katma deerin artmas için Bakanlk olarak önemli destekler verdiklerini belirten Pakdemirli, u bilgileri paylat:

Özellikle kivi üreticilerimize dekara toplam 19 lira mazot-gübre destei veriyoruz. Ayrca, dekara 10 lira kat organik-organomineral gübre destei 20 ila 40 lira organik tarm ve iyi tarm destei salyoruz. Kivi üretiminde yeni bahçe kurulumunu da destekliyoruz. Bu amaçla standart fidan kullanm ile kurulan bahçelerde dekara 100 lira, sertifikal fidan kullanmnda ise 280 lira destek veriyoruz. Küçük aile iletme destei kapsamnda dekara 100 lira salamaktayz. Bunlarn yannda üretilen kivilerin ileme, pazarlama ve depolama yatrmlarna da ciddi hibe imknlar sunuyoruz. Bugüne kadar 13 souk hava deposu ile 16 ileme, ambalajlama ve paketleme olmak üzere toplam 29 projeye 8,2 milyon lira hibe destei verdik.

Ayrca, Ziraat Bankas ve tarm kredi kooperatiflerimiz tarafndan kivi üreticilerimize ve sektöre, düük faizli yatrm ve iletme kredisi ile finansman salanyor. Bunun yan sra çiftçilerimizi doal afetlerden korumak amacyla TARSM kapsamnda, poliçenin yüzde 50sini devlet olarak destekliyoruz. Üreticinin genç ve kadn olmas durumunda poliçe destek orann da arttryoruz. Gençlerimize ve kadnlarmza az bir yatrmla ekonomik verim süresi 30 yl olan kivi yetitiriciliine yatrm yapmalarn tavsiye ediyorum. çünkü 10 dekarlk bir alana yapacanz ufak bir yatrmla 30 yl boyunca asgari ücretin aylk 6 katna kadar gelir elde edebilirsiniz.

GIDA SRAFI

Bakan Bekir Pakdemirli, gda israfyla ilgili deerlendirmelerde de bulundu.

Bugün dünyada üretilen gdann her yl üçte birine karlk gelen 1,3 milyar tonunun kaybedildiini ya da israf edildiini anlatan Pakdemirli, Tarladan perakendeye gelinceye kadar üretilen gdann ise yüzde 14ü kayboluyor. Ülkemizde de israf maalesef ciddi boyutlarda. Günlük olarak 4,9 milyon ekmein israf edildiini görüyoruz. Üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 50sinde kayp yaanyor. Hizmet sektöründe, iletme bana ylda 4,2 ton gda, 2 bin litre içecek israf gerçekleiyor. Yani ülkemizde, her yl 18,8 milyon ton gda çöpe gidiyor. Bu da yaklak 625 bin çöp kamyonunun tad çöp miktarna denk geliyor. diye konutu.

Toplumun yüzde 5 bile bilinçlenmesi durumunda ülkede 900 bin ailenin 1 yllk geçiminin karlanacan dile getiren Pakdemirli, Bakanlk olarak geçen mays aynda gda kaybn önlemek ve israfn azaltmak amacyla önemli bir kampanya balattklarn hatrlatt

DESTEKLEME ÖDEMELER

Pakdemirli, geçen çaramba Söz ve rekor gelsin. sloganyla yeni bir çalmay balattklarn belirterek sosyal farkndalkta 2 milyon kii ile dünya rekoru krmay hedeflediklerini bildirdi.

Ayrca, üreticilere müjde veren Pakdemirli, çi süt destekleme ödemeleri kapsamnda 262 bin 641 yetitiricimizin, 2 milyon 635 bin ton çi sütü için 353 milyon 849 bin lira destekleme ödemesi, malak destei ödemesi kapsamnda, 3 bin 610 yetitiricimizin, 10 bin 289 ba mala için 2 milyon 670 bin lira destek ödemesi ve Krsal Kalknma Destekleri kapsamnda 413 projeye 58 milyon 235 bin lira olmak üzere toplam 414 milyon 754 bin lira destekleme ödemesini bugün(dün)saat 18.00den sonra çiftçilerimizin hesaplarna yatrmaya balayacaz. Bütün üreticilerimize hayrl uurlu olsun. diye konutu.

Ana Sayfaya Git