Destekler belirlendi

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında bu yıl buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 19 lirası mazot, 8 lirası gübre olmak üzere 27 lira destek verilecek.

Haberler 25.10.2019 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üreticilere, dekar bana olmak üzere, çeltik ve kütlü pamuk için 66 lira, nohut, kuru fasulye ve mercimek için 26 lira, patates için 31 lira, yalk ayçiçei, soya için 30 lira, dane msr için 29 lira, kuru soan, kanola, aspir, ya çay, fndk, yem bitkileri için 21 lira, zeytin ve dier ürünler için 19 lira destek salanacak

Organik tarm için kategorilerine göre dekar bana 5 ile 70 lira arasnda destek verilecek. çiftçi Kayt Sistemine kaytl çiftçilere bu sene 4 ay ve üzeri yataki buza için 350 lira destek verilecek. Ar, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elaz, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümühane, Hakkari, Idr, Kars, Mu, Ordu, Rize, Sivas, rnak, Trabzon, Tunceli, Van illerinde doan buzalara ilave 100 lira destek ödemesi yaplacak

çoban istihdam destei, 100 ba ve üzeri anaç koyun keçi varlna sahip iletmelere veya çobanlara 5 bin lira olarak ödenecek. Damzlk koyun-keçi yetitiriciliinde anaç koyun-keçi bana 25 lira, Mardin, Siirt ve rnakta anaç tiftik keçilerine ilave 20 lira ödeme yaplacak. Yurt içinde domu ve besi süresini tamamlam erkek srlarn (manda dahil) mevzuatna uygun kesimhanelerde kestiren yetitiricilere, hayvan bana 250 liraya kadar destekleme ödemesi gerçekletirilecek

HABER MERKEZ

çiftçi Kayt Sistemine (çKS) dahil olan çiftçilere bu yl için ödenecek tarmsal destekler belli oldu. Türkiye Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli kapsamnda buday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar bana 19 liras mazot, 8 liras gübre olmak üzere 27 lira destek salanacak. Yetitiricilere, 4 ay ve üzeri yataki buza için 350 lira destek salanrken, 22 ilde doan buzalar için ilave 100 lira destek verilecek.

2019 Ylnda Yaplacak Tarmsal Desteklemelere likin Cumhurbakanl Karar, Resmi Gazetede yaymland. Buna göre, çKSye dahil çiftçilere Türkiye Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli kapsamnda, dekar bana olmak üzere, buday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 19 liras mazot, 8 liras gübre olmak üzere toplam 27 lira, çeltik, kütlü pamuk için 62 liras mazot, 4 liras gübre olmak üzere 66 lira, nohut, kuru fasulye, mercimek için 22 liras mazot, 4 liras gübre olmak üzere toplam 26 lira, patates için 27 liras mazot, 4 liras gübre olmak üzere 31 lira, yalk ayçiçei, soya için 26 liras mazot, 4 liras gübre olmak üzere 30 lira, dane msr için 25 liras mazot, 4 liras gübre olmak üzere 29 lira, kuru soan, kanola, aspir, ya çay, fndk, yem bitkileri için 17 liras mazot, 4 liras gübre olmak üzere 21 lira, zeytin ve dier ürünler için 15 liras mazot, 4 liras gübre olmak üzere 19 lira destek verilecek. Nadas için de dekar bana 8 liralk mazot destei salanacak.

Toprak analizi destei olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarm arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz bana yetkili toprak analiz laboratuvarlarna 40 lira destek olunacak.

Organik tarm için kategorilerine göre dekar bana 5 ile 70 lira destek ödemesi yaplacak.

- Arclara kovan bana 10 lira destek

Arclk Kayt Sistemi ve Organik Tarm Bilgi Sistemine kaytl, organik statüde bulunan kovanlar için ar yetitiricilii yapan çiftçilere kovan bana 10 lira destek verilecek.

yi tarm uygulamalar destei de kategorilerine göre dekar bana 10 ile 150 lira arasnda deiecek. Küçük aile iletmelerinin desteklenmesi uygulamalarnda dekara 100 lira ödenecek.

Fndk üreticilerine alan bazl gelir destei, belirlenen yerlerde yaplan üretimde dekara 170 lira olarak ödenecek. Kat organik-organomineral gübre destei kapsamnda dekara 10 lira destekleme ödemesi yaplacak. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu destei kapsamnda dekara 100 lira destek verilecek.

- Havzalarda yetitirilen ürünlere destekler

Fark ödemeleri kapsamnda belirlenen havzalarda yetitirilecek ürünler için verilecek destekler de tespit edildi. Bu kapsamda kilogram bana yalk ayçiçeine 40 kuru, kütlü pamua 80 kuru, soyaya 60 kuru, kanolaya 50 kuru, aspire 55 kuru, dane msra 3 kuru, buday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltie 10 kuru, kuru fasulyeye, nohuda, mercimee 50 kuru, zeytinyana 80 kuru, ya çaya 13 ve dane zeytine 15 kuru destek salanacak.

Su kst olan bölgelerde nohut, mercimek ekenlere verilen fark ödemesine ilave yüzde 50 destek ödenecek. Damlama sulama ile sulanan alanlar hariç dane msra destekleme ödemesi yaplmayacak.

Türkiye Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli kapsamnda desteklenen ürünlerin havza dnda yetitirilmesi durumunda belirlenen ürünlere mazot, gübre, fark ödemesi, yurt içi sertifikal tohum kullanm, yem bitkileri ve fndk alan bazl gelir destei verilmeyecek.

Desteklemelerden, çKSde özlük, ürün, arazi bilgileri kaytl olan ve belirlenen havzalarda yer alan, arazilerde desteklemeye esas ürünleri ürettii Tarm ve Orman Bakanl il ve ilçe müdürlüklerince tespit edilen ve belirlenecek yasal süre içinde destekleme bavurularn yapan kamu kurum ve kurulular hariç gerçek ve tüzel kiiler yararlanacak.

- Ya çayda fark ödemesi destei

Ya çay üreticilerine yaplacak fark ödemesi destei, belirlenen havzalarda Bakanlar Kurulu kararyla yürürlüe konulan çay Tarm Alanlarnn Belirlenmesi ve Bu Alanlarda çay Tarm Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Karar ile belirlenen ve çay letmeleri Genel Müdürlüü (çaykur) tarafndan ruhsatname verilen alanlarda üretim yapan çiftçilere yaplacak.

Hasat makineleriyle hasad yaplan ürün ve üretim alanlar için hasat zamannda uygun hasat makinelerinde uzaktan izleme ve verim tespiti yapan sistemlerin kullanlmasna yönelik çalmalar gerçekletirilecek.

Yem desteklerinin oran

Buna göre, Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeline göre yem bitkileri desteinde çKSye kaytl arazileri üzerinde kaba yem üretmek amacyla çok yllk ve tek yllk yem bitkileri ekimi yapan üreticilere ürünü hasat etmeleri kaydyla destek salanacak.

Yem bitkileri üretim destei, dekar bana olmak üzere, sulu yonca için 90 lira, kuru yonca için 40 lira, korunga için 90 lira, arpa (yeil ot), buday (yeil ot) için 30 lira, tek yllk yem bitkileri için 60 lira, silajlk sulu msr için 100 lira, silajlk kuru msr için 40 lira, yapay çayr mera için 150 lira, dier çok yllk yem bitkilerinde sulu olanlar için 90 lira, kuru olanlar için de 40 lira olacak.

Yer alt sularnn yetersiz seviyede ve su kst olduunun Tarm ve Orman Bakanlnca tespit edildii havzalarda bu yl ekilen fi, Macar fii, burçak ve mürdümük için yem bitkisi desteine ilave yüzde 50 destek verilecek.

Doal polinasyonu salamak amacyla bakanlk Örtüalt Kayt Sistemine kaytl örtü alt ünitelerinde, bombus ars kullanan yetitiricilere koloni bana 60 lira ödenecek.

- Hayvanclk destekleri

Hayvanclk alannda, programl alar tamamlanmak kaydyla 4 ay ve üzeri yata, destekleme ylnda ilk doumunu yapan ve ilkine buzalama ya en fazla 810 gün olan düvelerin buzalaryla son 2 buzalama aras süre en fazla 450 gün olan ineklerin doan buzalar için 350 lira destek ödenecek.

Saf sütçü sr rklarnn 5 ya üzeri olanlaryla dier sr rklarnn etçi veya kombine rkyla bakanlkça izinli tabii tohumlama boalar veya suni tohumlama sonucu doan buzalar için 600 lira destek verilecek.

20 ba ve üzeri douran inek varlna sahip iletmelerde, douran saf sütçü rk inek varlnn en fazla yüzde 60nn (5 ya ve üzeri olanlar dahil), etçi rk boalardan bakanlkça izinli tabii tohumlama boalar veya suni tohumlama sonucu doan buzalarna 600 lira destek salanacak.

Ar, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elaz, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümühane, Hakkari, Idr, Kars, Mu, Ordu, Rize, Sivas, rnak, Trabzon, Tunceli, Van illerinde doan buzalar için ilave 100 lira destek ödemesi yaplacak.

- çoban istihdamna 5 bin liralk destek

Dii mandalar için 250 lira, soy kütüüne kaytl dii mandalar için ilave 200 lira, programl alar tamamlanmas kaydyla 4 ay ve üzeri malaklar için 250 lira, soy kütüüne kaytl malaklar için de ilave 200 lira destek ödenecek.

Islah amaçl süt içerik analizi yaplan ve bakanlkça belirlenen süt kalite kriterlerini salayan her bir inek için 150 liraya kadar destek verilecek.

En az 1 ba, en fazla 10 ba düve (manda dahil) almna da bakanlkça belirlenecek düve bedelinin yüzde 40 kadar destekleme ödemesi yaplacak.

Hastalklardan ari iletme destei hayvan bana 450 lira ve onayl süt çiftlii sertifikasna sahip olan iletmelerdeki ari iletme destei alan tüm srlar için ilave destek de 100 lira olacak.

Bakanlk kayt sistemlerine kaytl, yurt içinde domu ve besi süresini tamamlam erkek srlarn (manda dahil), mevzuatna uygun kesimhanelerde kestiren yetitiricilere 1-200 ba için (200 dahil) hayvan bana 250 lira destek verilecek.

Küçükba hayvanclk desteklemelerinde, çoban istihdam destei, 100 ba ve üzeri anaç koyun keçi varlna sahip iletmelere veya çobanlara 5 bin lira olarak ödenecek. Damzlk koyun-keçi yetitiriciliinde anaç koyun-keçi bana 25 lira, Mardin, Siirt ve rnakta anaç tiftik keçileri için ilave 20 lira ödeme yaplacak. Bakanlkça belirlenen art oran tavann amamak kaydyla hayvan bana 100 lira ilave sürü büyütme ve yenileme destei ödemesi gerçekletirilecek.

- Tiftik ve ipek böcei yetitiricilerine destek

Tiftik üreticilerine de tiftiin kalitesine göre beher kilogram için olak tiftiinin kilogramna 30 lira, anamal tiftiin kilogramna 28 lira ve tali tiftiin kilogramna 20 lira ödeme yaplacak.

pek böcei yetitiriciliinde ücretsiz tohum salayan Koza Tarm Sat Kooperatifleri Birliine (Kozabirlik) datt kutu bana 80 lira, ürettii ya ipek böcei kozasn Kozabirlik/kooperatifleri veya faaliyet alan kozadan flatürle ipek çekimi ve ileme olan tüzel kiilik vasflarna haiz iletmelere satan yetitiricilere ya kozann kilogramna 60 lira ödeme gerçekletirilecek.

Ar yetitiricilerine de arl kovan bana 15 lira, damzlk ana ar için ise bakanlk kayt sistemine kaytl arclara sattklar damzlk ana ar bana 80 lira destek sunulacak.

Hayvan hastalklaryla mücadele çerçevesinde uygulayclara ödenen a ve küpe destei büyükba hayvanlar için 1,5 lira, küçükba hayvanlar için 1 lira olarak ödenecek.

Bakanlkça programlanan a uygulamalar sonrasnda oluan atklar için hayvan sahiplerine, büyükba hayvan atklar için bin lira, küçükba hayvan atklar için 150 lira atk destei ödemesi yaplacak.

Bitkisel üretime arz olan zararl organizmalara kar biyolojik veya biyoteknik mücadelenin yaygnlatrlmasyla kimyasal ilaç kullanmnn azaltlmas ve kalntnn önlenmesi amacyla biyolojik ve biyoteknik mücadele destei de salanacak.

- Balkçlk destekleri

Su ürünleri destei çerçevesinde alabalk için kilogram bana 0,75 lira, yeni türlere kilogram bana 1,50 lira, kapal sistem üretime kilogram bana 1,5 lira, midye için kilogram bana 10 kuru, sazan için kilogram bana 50 kuru destek salanacak.

Geleneksel ky balkçlnn desteklenmesi için 10 metreden küçük balkç gemilerine 750 lira ile bin 250 lira arasnda destek verilecek.

Hayvan genetik kaynaklarn koruma destekleri kapsamnda büyükba korumaya hayvan bana 600 lira, küçükba korumaya hayvan bana 90 lira, sr pedigrili korumaya 800 lira, ar korumaya kilogramda 40 lira, ipek böcei korumaya kilogramda 100 lira destekleme yaplacak.

- Sertifikal patates tohumu kullanana 80 lira destek

Yurt içi sertifikal tohum kullanm destei çerçevesinde, dekara aspir, kanola, susam için 4 lira, çavdar, tritikale, yulaf için 6 lira, çeltik için 8 lira, arpa, buday için 8,5 lira, yer fst için 15 lira, yonca için 30 lira, kuru fasulye, mercimek, nohut, soya, fi, korunga ve yem bezelyesi için 20 lira, patates için 80 lira ödeme gerçekletirilecek.

Sertifikal fide/fidan kullanm destei bodur-yar bodur meyve fidanlar ile bahçe tesisi, çilek fidesi için dekar bana 400 lira, dier meyve fidanlar (ba, nar ve muz hariç) ile bahçe tesisi dekar bana 280 lira olacak.

çiftlik Muhasebe Veri A Sisteminin 81 ilde uygulanmasna devam edilecek ve geçen yl kayt altna alnan 6 bin iletmeye, iletme bana 600 lira ödenecek.

Bakanln ve tarm sektörünün ihtiyaç duyduu öncelikli konulara ilikin bilgi ve teknolojilerin gelitirilmesi ve bunlarn çiftçilerle tarmsal sanayicilere aktarlmas amacyla bakanlkça uygun görülen aratrma ve gelitirme (Ar-Ge) projelerine destekleme ödemesi yaplacak.

Öte yandan, kararda Tarm Havzalar Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde desteklenecek ürün listeleri de yer ald.

Söz konusu karar 1 Ocak 2019dan geçerli olmak üzere bugün itibaryla yürürlüe girdi.

Ana Sayfaya Git