Devlet 17 milyar liralık alacağından vazgeçiyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen, "torba tasarı"nın devlete maliyeti, 17 milyar 298 milyon lira olarak hesaplanıyor.

Haberler 21.02.2018 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüülen, torba tasarnn devlete maliyeti, 17 milyar 298 milyon lira olarak hesaplanyor.

Maliye Bakanl, Vergi Kanunlar ile Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Tasars ile ilgili etki analiz tablosu hazrlad.

Buna göre, tasar ile getirilen düzenlemelerin devlete toplam maliyeti, 17 milyar 298 milyon 228 bin lira olacak.

Kadn çalanlarn küçük çocuklar için iverence karlanan kre ve bakm hizmetleri, belirli snrlar dahilinde ücret istisnas kapsamna alnyor. Bu düzenlemeyle 17 milyon liralk gelirden vazgeçilecek.

lave asgari geçim indirimi uygulamas kalc hale getiriliyor. 6,2 milyon asgari ücretliyi ilgilendiren bu düzenleme ile devlet 800 milyon liralk geliri almayacak.

2018-2019 yllarnda imalat sanayi ile Ar-Ge, yenilik ve tasarm faaliyetlerine yönelik makina ve teçhizat almlarnda amortisman uygulama süresinin ksaltlmas salanyor. 80 bin firmay ilgilendiren bu düzenlemenin maliyeti 400 milyon lira olacak.

Motorlu Tatlar Vergisi Kanununda, minibüs tanmnda sürücüsü dahil en çok 15 olan oturma yeri 17ye çkarlyor. Böylece, kanuna göre otobüs olarak vergilendirilen 106 bin 615 araç, minibüs olarak vergilendirilecek ve 120 milyon liralk gelir alnmayacak.

Korunma/bakm tedbiri kararnn sona erdii tarihten itibaren 2 yl içerisinde istihdam hakkndan yararlanmak üzere bakanla bavurma zorunluluu 5 yla çkarlyor. Sürenin, himaye onaynn sona erdii tarihten itibaren balatlmas ve örenim durumlarna uygun olmayan kadrolarda istihdam edilenlerin, örenim durumlarna uygun kadrolara atanmalar salanyor. Böylece, yllk ortalama 500 meslek lisesi, 120 yüksekokul 65 üniversite mezunu unvanlara göre atamas yaplacak. Bunun devlete maliyeti ise 1 milyon 728 bin lira olacak.

- yeri yapmna ilikin mal teslimi KDVden istisna

Organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerince yaplan veya yaptrlan su, kanalizasyon, artma, doalgaz, elektrik, haberleme tesisleri, yol yapm gibi altyap yatrmlar ile küçük sanayi sitelerindeki i yeri yapmna ilikin mal teslimi ve hizmet ifalar KDVden istisna tutuluyor. Bu düzenlemeyle 80 milyon liralk gelirden vazgeçilecek.

Sanayi sicil belgesine sahip iletmelerin, yatrm tevik belgesi aranmadan imalat sanayisinde kullandklar yeni makine ve teçhizat almlarna 31 Aralk 2019a kadar KDV istisnas getiriliyor. Düzenleme ile salanacak destek 1 milyar liray bulacak.

Özel hukuk tüzel kiilerinin ruhsat sahibi olarak ilettikleri yeralt maden iletmelerine salanan destein kapsamna, kamu kurum ve kurulularnn ilettikleri yeralt maden iletmelerinde çalan rödovansçlar da alnyor. Bu kapsamda yaklak bin 500 çalan için aylk bin 900 lira destek ödemesiyle yllk 34 milyon liralk destek ödemesi öngörülüyor.

- 600 amatör spor kulübüne 150 milyon liralk destek

Spor kulüpleri ve sermaye irketleri tarafndan sporculara ödenen ücretlerden tevkif edilerek ilgili vergi dairesine ödenen gelir vergisi tutarlar amatör spor dallarndaki sporcular, çaltrclar ve dier spor elemanlarnn harcamalarn karlamak üzere, kullanlmak kaydyla iade edilecek. Bu düzenlemeyle, amatör spora ayrlan kaynan artrlmas amacyla, 600 spor kulübüne 150 milyon liralk destek salanacak.

2018-2020 yllarnda ie alnan sigortallar nedeniyle ilave istihdam salayan özel sektör iverenleri için sosyal güvenlik prim destei salanacak. 687 bin kiiyi kapsayan bu düzenlemeyle 3 milyar 400 milyon liralk gelirden vazgeçilecek.

malat sektöründe faaliyet gösteren küçük iletmelere, ilave istihdam salamak artyla prim ve ücret destei getiriliyor. 50 bin kiiyi kapsayan bu düzenlemeye göre 710 milyon liralk gelir alnmayacak.

Konutu olmayanlar, ilk ve tek konut satn almalar halinde desteklenecek. Konut Hesab sisteminin daha etkin hale getirilmesi için, konut almndaki yüzde 20 olan devlet katks yüzde 25e çkarlyor. Sisteme gireceklerin ilk yl 10 bin kii olmas halinde 10 milyon 500 bin liralk bir destek salanm olacak.

- lave istihdam salayan iletmelere destek

lave istihdam salayan iletmelere gelir ve damga vergisi destei salanmasyla da 430 milyon liralk gelirden vazgeçilecek.

Tatlarn imalinde kullanlan ÖTV Kanununa ekli liste kapsamndaki mallara ödenen ÖTVnin iadesi imkan getirilerek üretim maliyetleri aa çekiliyor. Böylece, devlet 50 milyon liralk alacan almayacak.

Yetim çocuklara örenci olmalar ve örenci olduklar süreyle snrl olmak kaydyla, hizmet akdine tabi çalmalar halinde de ölen ana babalarndan dolay yetim ayl ödenmesi salanyor. Bu düzenlemenin yllk maliyetinin 107 milyon lira olmas tahmin ediliyor.

stihdamn korunmas amacyla özel sektör iverenlerine asgari ücret destei verilerek yllk yaklak 9 milyar liralk gelirden vazgeçilecek.

Halen uygulanmakta olan hurda tevikinin kapsamna ihraç edilen tatlar da ekleniyor ve tevikin süresi 31 Aralk 2018den 31 Aralk 2019a uzatlyor. Bu durumda devletin almaktan vazgeçtii rakam 200 milyon lira.

- çeyiz destei artrlyor

çeyiz desteinin artrlmas ve bu alanda tasarruflarn özendirilmesi için devlet katks oran yüzde 20den yüzde 25e, azami katk da 5 bin liradan 7 bin 500 liraya yükseltiliyor. Bu düzenlemenin devlete getirdii ilave maliyet 64 milyon lira olacak.

Ücretli öretmenler sözlemeli öretmenlie geçiriliyor. 5 bin öretmeni kapsayan bu düzenlemenin devlete maliyeti 224 milyon lira olacak.

31 Aralk 2019 tarihine kadar uygulanmak üzere; 16 ya ve üzerindeki araçlarn trafikten kayd silinerek hurdaya ayrlmas karlnda, araç sahiplerine, yurt içinden yeni araç almnda 10 bin liray geçmemek kaydyla ÖTV indirimi salanacak.

Türkiyede 16 ya üzeri araç saysnn 5,5 milyon ve bu düzenlemeden ilk yl 55 bin aracn yararlanabilecei deerlendirildiinde, devlet 500 milyon liralk alacandan vazgeçecek.

Ana Sayfaya Git