Devlet desteği genç çiftçilere "umut" oldu

Batman'ın Sason ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca sağlanan hibe destek ile kendi işlerini kurarak hayallerini gerçekleştiren gençler, geleceğe umutla bakıyor.

Haberler 06.08.2017 - 13:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Sason ilçesindeki genç çiftçiler, Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanlnca salanan hibe destekle hayallerini gerçekletirmenin mutluluunu yayor.

Tarmla uraan nüfusun gençlemesi, tarm alannda istihdamn artrlmas ve hayvancln gelitirilmesi amacyla yürütülen proje kapsamnda geçen yl hayata geçirilen Genç çiftçi Projesi, krsalda yaayan vatandalara umut oldu.

Projeye youn ilgi gösteren 18-40 ya aras yüzlerce çiftçi, büyükba ve küçükba hayvan, arclk, kanatl hayvan, ipek böcei yetitiricilii, meyvecilik, seraclk ile tbbi ve aromatik bitki yetitiricilii gibi alanlarda salanan hibe destekten faydalanarak iletmelerini kurup, üretime balad.

Sasonda da hayallerini devlet desteiyle gerçekletiren, gelirleriyle ailelerinin geçimini salayan çiftçiler giriimcilikleriyle gençlere örnek oluyor.

Hayalimi gerçekletirdiim için mutluyum

Üniversite mezunu Erol Baz, ald hibe destek ile tavuk çiftlii kurdu.

Baz, tavuk çiftlii kurma hayalini gerçekletirmek için ei ile bavuruda bulunduunu belirterek, projelerinin onaylandn söyledi.

çiftlikte yumurta üretimi ile ie baladklarn, ektikleri ot ve yoncay biçerek tavuklarn yem ihtiyacn karladklarn anlatan Erol Baz, yumurtalar Sasonun yan sra Batman ve çevre illere pazarladklarn belirtti.

Hayalimi gerçekletirdiim için mutluyum. Öretmen adayym ancak henüz atanamadm. Maddi imkanszlktan dolay kuramadm tavuk çiftliini, devlet desteiyle açtm. diyen Baz, iini severek yaptn aktard.

çiftliinde 550ye yakn tavuk bulunduunu dile getiren Erol Baz, projenin emekçileri olmaktan duyduklar memnuniyeti dile getirdi.

Baz, gelir elde etmelerini salayan bu projeye katk sunan herkese teekkür etti.

Güzel projeler genç çiftçilerin azmini artryor

Aysel ahin, okul öncesi öretmenlik bölümünden mezun olduunu belirterek, KOSGEB kapsamnda düzenlenen giriimcilik kursunda eitim aldn söyledi.

Eitimin ardndan bir hedef belirlediine iaret eden ahin, bu hedefi gerçekletirmek adna Genç çiftçi Projesine tavuk çiftlii kurma konusunda yapt bavurunun onaylandn belirtti.

Aysel ahin, Demetevler Mahallesinde çiftlik kurmaya baladn anlatarak, ilk olarak yumurta, daha sonra artlar elverdii ölçüde et üretimine geçeceini kaydetti.

Proje kapsamnda 30 bin lira hibe ile bakm yeri ve 450 tavuun tahsis edilmi olacana iaret eden ahin, iini gelitirmeyi planladn bildirdi.

Bu projeler bölge halk açsndan çok verimli ve güzel projeler. Güzel projeler genç çiftçileri daha da kamçlayarak azmini artryor. ifadelerini kullanan Aysel ahin, projelerin sürmesini beklediklerini, bu sayede yörenin potansiyelini ortaya koyacak çalmalar yapabileceklerini kaydetti.

Kendime olan güvenim artt

Hibe destek ile 6 büyükba hayvan alarak yetitiricilie baladna dikkati çeken Gülten Yldz da hayvanlarn bakmnda einin de kendisine destek olduunu belirtti.

Yldz, projenin kadnlar için önemini vurgulayarak, Kendime olan güvenim artt, özgüvenim geldi. Bu ve bunun gibi güzel projelerin yaplmas bizi son derece mutlu ediyor. Eime yardmc olup yükünü hafifletmek benim için onur verici. diye konutu.

Amaç istihdam salansn, üretici memnun olsun

Gda Tarm Hayvanclk lçe Müdürü Mehmet Sami Gümüten ise ilçede Bakanlk desteiyle önemli projeler gerçekletirdiklerini anlatt.

Projeleri yürütürken kollektif ruhla çaltklarn ifade eden Gümüten, bu kapsamda Üretici Birlii ad altnda birlik kurduklarn, ilçeye önemli bir ihtiyaç olan souk hava deposu kazandrmak için de çalmalarnn sürdüünü belirtti.

Geçen yldan bu yana yürütülen Genç çiftçi Projesi kapsamnda 36 çiftçiye 30ar bin lira hibe destei salandn anlatan Mehmet Sami Gümüten, bu yl sunulan 34ü kadnlara ait toplam 48 projenin onaylandn aktard.

lçemiz her yönden baarl ve bunu ispatlad. Sason baardan nasibini ald. diyen Gümüten, unlar kaydetti:

lde 75, ilçede de 15 kadn, kadn giriimcileri ad altnda KOSGEBde düzenlenen kursa katlarak eitim ald. KOSGEB giriimcilik kurslarn tamamlayan herkese Genç çiftçi Projesi kapsamnda hibe verildi. Saysz proje Bakanlkça çiftçilere sunuldu. Amaç istihdam salansn, üretici memnun olsun.

Mehmet Sami Gümüten, Genç çiftçi Projesini yürüten bata Bakanlk olmak üzere GAP Bölge daresine ve Dicle Kalknma Ajans ile tüm çalanlara teekkür etti.

Ana Sayfaya Git