Devlet desteğiyle günde 5 bin litre süt üretiyor

Diyarbakırlı Mustafa Fidan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan aldığı 4,3 milyon lira hibe destekle Eğil ilçesinde 45 bin metrekare alanda çiftlik kurdu.

Haberler 08.08.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrl Mustafa Fidan, Eil ilçesinde devlet desteiyle kurduu çiftlikte günde 5 bin litre süt üretimi yapyor.

Fidan, 10 yl önce arkadalaryla bir kahvehane sohbetinde balamaya karar verdii hayvanclkta, öz sermayesinin yan sra Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumundan (TKDK) ald 4,3 milyon lira hibe destekle 45 bin metrekare alanda çiftlik kurdu.

çiftlii açk sistem ile teknolojik altyaps yüksek bir ekilde dizayn eden Fidan, 300 büyükba hayvanla yetitiricilie balad.

Zamanla kapasitesini artrd çiftliinde 700 büyükba hayvan yetitiren Fidan, günde 5 bin litre süt elde ediyor, 20 kiiye istihdam, 50 üniversite örencisine de staj imkan salyor.

Fidan, arkada sohbetinde verdii sözü yerine getirmenin, memleketine yatrm yapmann mutluluunu ve gururunu yayor.

- Ben de hayvanclk yapacam

Fidan AA muhabirine yapt açklamada, seramik üretimi yaparken çay içmek için girdii kahvehanede hayvanclkla uraanlarn sohbetine kulak misafiri olduunu anlatt.

Konumalardan etkilenerek, o gün masada oturduu arkadalarna, Ben de hayvanclk yapacam. dediini ancak masada oturanlarn kendisine güldüünü ifade eden Fidan, bunun üzerine daha da hrslandn belirtti.

Fidan, bir fizibilite çalmas yaptn dile getirerek, Türkiye, Kbrs ve baka birçok ülkedeki çiftlikleri gezdiini aktard.

Daha sonra Bismillah diyerek devlet desteiyle yetitiricilie baladn belirten Fidan, Fizibilite çalmalarnn ardndan 2009 ylnn ubat aynda 300 büyükba hayvan kurduum çiftlie getirdik. Arkadalar, Mustafa sen kahvehanede konutun ama inanmyorduk yapacana. dediler. ifadelerini kulland.

Fidan, çiftlii teknolojik altyaps yüksek ekilde dizayn ettiklerine iaret ederek, Hayvanlarn hepsinin boynunda çip var. Bu çipleri 2009da getirdik ve bölgede bizden baka bu yatrm yapan yoktu. O çiplerle hayvann ne kadar süt verdiini, kondisyonunun dütüünü, kzgnla gelmesini, doumunun ne zaman olduunu hepsini takip edebiliyoruz. diye konutu.

- Hayvanclk ilerliyor

Zamanla hayvan saysnn 700e yükseldiini vurgulayan Fidan, ancak çiftliin kapasitesinin daha yüksek olduunu bildirdi.

Fidan, süt fabrikalarnn her gün tankerlerle gelip süt aldklarn ve ilediklerini dile getirerek, u anda ulusal süt fabrikas var ve hayvanclk ilerliyor. diye konutu.

Kurduu çiftlikle ayn zamanda bölge insanna da katk saladklarna iaret eden Fidan, Bölgede hayvancln gelimesi hem bize hem de bölge halkna katk sunacak. Amaç bölgede hayvancln gelimesi ve artmas. Artt zaman bize faydas çok olacak. nsanlar isiz kalmayacak, millet iine bakacak, baka ilerle uramayacak. Millet para kazandkça kendi iine bakar. Onun için en en önemli eylerden biri bu ie devletin destei. deerlendirmesinde bulundu.

Fidan, çiftlikte yaklak 20 kiiye dorudan i imkan saladn, Dicle Üniversitesi ile i birlii halinde olduklarn, kimi zaman 50 stajyerin çiftlik bünyesinde staj yaptn anlatt.

Bölgeye yatrm yapmay seviyoruz çünkü gidecek baka yerimiz yok. Beni en mutlu eden ey kahvehane muhabbetinden yola çkarak girdiim hayvanclk sektöründe bölgede söz sahibi olmak. ifadelerini kullanan Fidan, hayvanclkta daha da iyi noktalara gelmeyi hedeflediini sözlerine ekledi.

TKDK l Koordinatörü Hikmet Güne de bölgede krsal kalknmann hz kazanmas için youn çaltklarn, çok sayda giriimciye destek sunulduunu aktard.

Destek sunduklar giriimcilerden birinin de Mustafa Fidan olduunu vurgulayan Güne, 45 bin metrekare alana kurulmu olan yatrm için 4,3 milyon lira hibe destei saladk. Devletimizin sunmu olduu imkanlar yani Gda Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn bizlere vermi olduu destekleri yatrmclarmza ulatrmaya devam edeceiz. Bu desteklerle bölgemizde tarm ve hayvancl önemli noktalara tayacaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git