Devlet desteğiyle yapılan yatırımlar kadınların istihdamını arttırdı

Bingöl’de özellikle 2016 yılından bu yana devlet desteğiyle açılan tekstil fabrikaları ve atölyelerinde 3 binden fazla kişi istihdam edilirken, bu rakamın yüzde 90’ının kadın olduğu belirtildi.

Haberler 20.09.2021 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet desteiyle yatrmclar tarafndan kurulan fabrika ve atölyelerde kadn istihdam günden güne artmaya devam ediyor. Özellikle son yllarda devlet desteinin en çok hissedildii tekstil fabrika ve atölyeleri, kadnlara kazanç kaps oldu. Bu kapsamda yatrmlarn artt Bingölde de kadn istihdam art göstermeye devam ederken, 2016 yl öncesinde bir elin parman geçmeyen tekstil fabrikalarnn says 25e ulat. Frat Kalknma Ajans, KOSGEB, KUR, valilik ve yerel yönetimlerin destekleriyle art gösteren fabrikalarda 3 binden fazla kii istihdam ediliyor.

STHDAM EDLENLERN çOUNLUUNU KADINLAR VE GENç KIZLAR

2016 ylnda tekstil fabrikalarnda yaklak 600 kiinin istihdam edildiini belirten Frat Kalknma Ajans Bingöl Yatrm Destek Ofisi Koordinatörü sa Telimen, bu rakamn u an 3 binlere ulatn söyledi. Telimen, Son yllarda devlet desteklerinin etkisiyle Bingölde tekstil sektöründe çok önemli gelimeler yaand. 2016 ylnda Bingölde 5 firma faaliyetteydi bu alanda ve yaklak 600 kiilik istihdam salyorlard. 2021 yl itibaryla firma says 5ten 25e çkm durumda ve istihdam says da yaklak 3 bine varm durumda. Bu istihdam edilenlerin büyük çounluu da kadnlar ve genç kzlardan oluuyor. Yüzde 90a yakn bu ekilde diyebiliriz dedi.

BNGÖLÜN 6NCI BÖLGEDE OLMASI AVANTAJ SALADI

Bingölün 6nc bölgede olmasnn avantaj oluturduunu ifade eden Telimen, Tabii bu gelimelerin yaanmasnda tevik sisteminin revize edilip 6 bölgeye ayrlmas, Bingölün de avantajl olan 6nc bölgede yer almas. Tevik belgeli yatrmlarda sigorta primlerini 10 yl boyunca devlet karlyor. Ayn zamanda KDV ve gümrük vergisi muafiyeti söz konusu. Faiz indirimi yaplyor, stopajdan muaf oluyor firmalarmz. Ayrca kalknma ajansmz ve KOSGEB gibi kurumlarn hibe destekleri salanyor. Tabii tekstil sektöründeki bu gelime devam ediyor. nallah önümüzdeki bir iki yllk süreç sonunda bu 25 olan firma saymz artk 30un üzerine çkarm olacaz. stihdam says da 5 bine yaklam olacak. çünkü bu alanda yeni yeni yatrmlar yaplyor. Tekstil Park gibi projeler hayata geçiriliyor. Bütün kamu kurumlarmzla, devlet büyüklerimizle bu alandaki gelimenin devam etmesi ve salkl bir ekilde devam etmesi için elimizden gelen çabay, gayreti sarf ediyoruz diye konutu.

EVMZE KATKIDA BULUNUYORUZ

Devlete bu yatrmlardan dolay teekkür eden ve yatrmlarn devam etmesini beklediklerini anlatan Elif Toprak, Bingöl küçük bir ehir olduundan dolay kadnlarmz daha önce pek bir çalma frsat bulamyordu. 8-9 yl öncesine kadar Bingölde iki adet firma varken, bu say u anda yükseldi. 3 bin kadnmz da bu firmalarda çalarak evlerine ekonomik olarak destekte bulunabiliyorlar. Bu konudan dolay devletimize teekkür ediyoruz. Allah devletimize zeval vermesin. Bu saynn artmasn umuyoruz. nallah daha fazla tekstil alan, daha fazla istihdam alan açlacak. Bu ekilde kadnlarmz çalarak ev ekonomilerine destek olmaya devam edecekler eklinde konutu.

3,5 yldr tekstil fabrikasnda çalan Hüsniye Geçiken de, 3,5 yldr tekstil fabrikasnda çalyorum. Devlet büyüklerimizin desteiyle burada daha önce 2 veya 3 tekstil fabrikas vard, bunlar yatrmlarla daha da büyüdü. u an 15ten fazla tekstil fabrikas var, atölyeleri var. Bunlar sayesinde biz bayanlar olarak çalyoruz. Evimize katkda bulunuyoruz. Kendi ayaklarmzn üzerinde duruyoruz. Bu katklardan dolay da teekkür ediyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git