Devletten herkese destek

Devlet annelere, evlenenlere, ev alanlara hasta bakanlara, iş arayanlara, yetimlere ve muhtaçlara farklı isimler altında destek sağlıyor. Toplu paranın yanında, düzenli maaş da veren devlet, bu yolla aile bütçesine katkıda bulunuyor.

Haberler 28.02.2018 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet, engelli ya da çok yal olduu için bakma muhtaç kiilerle ayn çat altnda yaayanlara evde bakm paras olarak aylk 1085 lira ödüyor. Evde bakm paras için Aile Bakanlnn il ve ilçe müdürlüklerine bavuruluyor. Evde bakm ayl için baklacak kiiye tam teekküllü bir hastaneden salk kurulu raporu almak gerekiyor. Raporda ar engelli yazmas art.

çALIAN ANNEYE 5050 LRA

çalrken anne olanlara yaplan ödeme, doum izninin kullanld dönemi kapsyor. Bu ödeme için anne adna doumdan önceki 1 yl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmeli. Bu durumda örnein asgari ücretli bir anneye en az 4425 lira ödeniyor. Bu paray e-devlet üzerinden sorgulamak mümkün. Süt ve çocuk parasyla toplam ödeme 5050 lira oluyor.

çEYZ PARASI 24 MAA

Yetim kalan kz çocuklarna maa balanrken, evlenmeleri durumunda çeyiz paras ödeniyor. Bu ödenek SSK veya Bakurlu anne veya babasnn vefat nedeniyle yetim maa alan kz çocuklarna veriliyor. Kz çocuklar evlendiklerinde yetim maalar kesiliyor ve 24 maa tutarnda toplu çeyiz paras veriliyor. Bavuru SGKya yaplyor.

SZ ANNEYE ÖDEME

Devlet, anne olanlara çocuk saysna göre 600 liraya kadar doum yardm yapyor. çocuk yardm için bavurular, Aile Bakanl l Müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine, ilçelerde ise kaymakamlk binalarnn içindeki Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakflarna yaplyor. Burada çocuun 15 Mays 2015ten sonra domu olmas art. 149 lira da süt paras ödeniyor.

BABAKANLIK YARDIMI

Yüzde 40 ve üzeri engelli olup da sosyal güvencesi bulunmayan engelliler, yallar ile anne veya babas olmayan (yetim) muhtaç çocuklara Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)) ve Babakanlk Vakflar Genel Müdürlüü tarafndan 680 TL aylk balanyor. Bu kiiler, salk hizmeti ücretsiz yararlanyor. Muhtaç ayl için bavurann gelirinin olmamas ya da 592 liray amamas art var.

SZE GÜNDE 54 TL

kur, Ba Eitim Program kapsamnda isiz vatandalar hem meslek sahibi yapyor hem de günlük 54 TL kazanmalarna olanak salyor. Bavurular kura yaplyor. Kayt altna alnan isiz, uygun bir i bulununca çarlyor ve gerekli ilemler yaplyor. Bunun için 15 yan tamamlamak yeterli.

EVLENENLER YAADI

Devlet konut hesab açp 3 yl düzenli ödeme yapanlara, konut alm tarihindeki birikimin yüzde 20sine kadar katk ödüyor. Devlet katksnda üst limit 20 bin liraya çkyor. Evlilik hazrl yapanlar, bankada çeyiz hesab açtrabiliyor. En az üç yl bu hesaba düzenli ödeme yapanlar, evlendikten sonra alt ay içinde bavurarak devlet katks alyor. Burada devlet katksnn üst limiti 7500 liraya çkacak. Evlenecek çiftler bu yardmlardan ayr ayr yararlanabiliyor. Böylece ev ve çeyiz yardmnn miktar 55 bin TLye çkyor. Yardm alabilmek için bankalara bavurmak yeterli.

Ana Sayfaya Git