Dicle artık pak akıyor

Diyarbakır’da mevsim normallerinin üstünde yağmur yağınca Dicle nehrinin debisi yükseldi ve mavi akmaya başladı. Hevsel Bahçeleri ise baharla birlikte yemyeşil oldu. Doğa, insan eliyle yapılan tahribata direnirken Hevsel Bahçeleri’nde yetiştirilen ürünler de Suriçi’ndeki tezgahlarda yerini almaya başladı.

Haberler 27.05.2019 - 01:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRda çamurlu görünümüyle dikkat çeken Dicle Nehri, ar ya ve Dicle Baraj kapaklarnn açlmasyla temiz görünüme kavutu. Yeil rengini alan nehir, bütünletii Tarihi On Gözlü Köprüyü ziyaret edenlere esiz manzara keyfi yaatyor.

Diyarbakrda UNESCO Kültür Miras Listesinde yer alan Hevsel Bahçelerinin yan bandan ve tarihi On Gözlü Köprünün altndan geçen Dicle Nehri, bu ylki ar yala birlikte Dicle Baraj kapaklarnn da açlmasyla yllardr hafzalara kaznan çamurlu görünümden kurtuldu. Yeil ve temiz görünüme kavuan nehir, Tarihi On Gözlü Köprüyü ziyarete gelenlere esiz manzara keyfi sunuyor. Barndrd tescilli yaplarla Türkiyede ilk sralarda yer alan kente gelenler, Diyarbakrn hayran kalnacak ehir olduunu belirterek, nehrin ve yaplarn korunmas için gerekli her eyin yaplmas gerektiini söyledi.

Einin ii nedeniyle bir süredir Diyarbakrda olduunu ve bunu frsat bilip ziyarete geldiini belirten Sabr Bozanolu, Diyarbakr muhteem buldum. Eski halini bilmiyorum. Buram buram tarih koktuunu gördüm. çok houma gitti. On Gözlü Köprüye de iki defa geldim. Türkiyenin çok yerine gittim. Her yerde gördüüm maalesef doay korumama ve temizlik konusu. stanbulda da yaadm, Mersinde de yaadm. Elimizde bulduumuz her eyi çöp kutusuna deil de sulara atyoruz. En bata bu kültürü edinmemiz lazm. Hepimizin bunu korumas lazm. ehrin ortasndan geçen nehir ne kadar temiz tutulabilir bilemeyeceim. Burada söyleyeceim tek ey burada çöplerin akarsulara atlmamas dedi.

BU KADAR GÜZEL BR YER BEKLEMYORDUM

Ankaradan kardeini ziyarete gelen Nesimi Bozanolu ise Mükemmel bir kent, harika bir kent. Tarihi anlamda da söylememe zaten gerek yok. Köklü bir kültürü, tarihi dokusu ve zenginlii olan bir kent. Doal güzelliklerine söyleyecek hiçbir kelime yok. Özellikle bu Dicle Nehrinin buralara çok bereket verdiini görüyoruz. Tek kelime ile Diyarbakr yaanlas, görülmesi gereken kentlerden bir tanesi. Bunlarn korunmas için öncelikle tabi ki vatandalardan önce hangi hükümet olursa olsun gerekli eyleri yapmas lazm. Tarih hepimizin tarihi. Farkllklarmz zenginliklerimizdir. Bunu böyle kabul edip böyle bilmek gerekiyor. Bu anlamda da herkesin tarihi dokuyu ve ehrin güzelliini, akarsularn korumas adna elinden gelen her eyi ama her eyi yapmas gerektiini düünüyorum. On Gözlü Köprüyü gördüümde bu kadar güzel bir yer beklemiyorum. Harika bir yer. lk kez geliyorum buraya. Resimlerdekiyle yaayp görmek çok farkl oluyor. Kendine hayran brakan bir yer. Buradaki yaplamalarn da biraz tarihi dokuyu, doay koruyarak daha da güzelletirilebileceini düünüyorum. Burada olmaktan mutluyum diye konutu.

BALIK TUTMAYA GELDK

stanbuldan kenti dolamak için gelen Nazmi Oruç da stanbulda çalyorum. Ramazan ay nedeniyle kapal olduumuz için Diyarbakra geldim. Oltalarla balk tutuyoruz. Tutamadk ama umarm bir dahaki sefere tutarz. Buralar çok beendim. On Gözlü Köprüye de hayran kaldm diye konutu.

Ana Sayfaya Git