Dicle Elektrik'ten "Verimli Tarım Hikayeleri"

Dicle Elektrik'in başlattığı "Verimli Tarım Hikayeleri"nin bu ayki konuğu Şanlıurfa’da kendisine ait 300 dönüm arazide tarım yapan ve sulama elektriğini karşılamak amacıyla güneş enerjisi sistemi kurarak elektrik faturasından kurtulan Alaaddin Güneş oldu.

Haberler 27.08.2021 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Elektrikten yaplan açklamaya göre, anlurfann Akçakale ilçesine bal Sakça köyünde çiftçilik yapan ve anlurfada Devlet Su lerine (DS) bal faaliyet gösteren Yalnl - Onortak Sulama Birliine kaytl olan Alaaddin Güne, kendisine ait 300 dönüm arazide sulama ihtiyacn karlad yeralt suyu için ebeke elektriini kullanyordu ve enerji maliyetlerinin artarak sürdürülemez hale gelmesi üzerine sulama yapmak için tükettii elektrii karlamak amacyla arazisine 240 panelden oluan güne enerjisi sistemi kurdu.

VERML TARIM HKAYELER

Açklamada görülerine yer verilen Dicle Elektrik Tarmsal Sulama Müdürü Kemal Kaçkn, artan enerji maliyetlerinin tarmsal sulamada ciddi bir yük getirdiini ifade etti. Elektrik abonelii olsun veya olmasn güne enerjisi sistemiyle sulama yapmann mümkün olduunu kaydeden Kaçkn, u deerlendirmelerde bulundu:

Elektrik abonelii olmayanlar için bu sistemi kullanmak çok basit. Sulama için kullandnz pompann gücüne göre tasarlanm bir güne enerji sistemi ile sulama yapabilirsiniz. Eer bir elektrik aboneliiniz var ise bu konuda ilgili datm irketine bavuru yapmanz gerekiyor. Zira on-grid, yani ebeke balantl güne sistemi kurduunuzda mahsuplama hakknz da bulunmakta. Sistemle üretilen enerji, ihtiyac karlamaz ise eksik ksm ebekeden çekiliyor, tüketim fazlas olursa bu kez ebekeye satabiliyorsunuz. Tarm ve Orman Bakanl her yl yaynlad Krsal Kalknma Yatrmlarn Destekleme Teblii çerçevesinde tarmsal sulamada güne enerjisi hibesi veriyor. Destein sadece sulama için olduu sanlsa da aslnda tarma yönelik geni bir kapsama alan var. leme, paketleme, ambalaj vs tesisler için yenilenebilir enerji kullanm tevik ediliyor. Rüzgar, güne, jeotermal gibi yenilenebilir kaynaklarn kullanlmasna devlet tarafndan yüzde 50 orannda destek veriliyor.

Ana Sayfaya Git