Dijital Enerji Forumu'20

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Dr. Refik Tiryaki, enerji sektöründe dijitalleşmenin özellikle elektrik piyasasının düzenlemesinde bir seçenekten ziyade zorunluluk haline geldiğini belirterek, "Dijital bir şebekenin veri tabanının inşa edilmesinde halihazırda birçok aktif teknoloji bulunmasına rağmen, aslında talep tarafı yönetimi, elektrikli araçların sisteme elektrik veriş ve elektrik çekiş yönlü olarak katılması, sistem katılımcılarının hızla artacağı sonucunu doğuruyor." dedi.

Haberler 27.05.2020 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tiryaki, Türkiyenin internet ortamnda gerçekletirilen ilk forumu olan Dijital Enerji Forumu20 etkinliinde yapt konumada, çat tipi güne paneli gibi datk elektrik üretiminin artmasyla, ebekede enerji kstlarnn olabileceini, bunun da piyasadaki elektrik üretici ve tüketicilerinin rollerinin deimesine sebep olduunu söyledi.

Datk üretim santrallerinin elektrik sistemine katlmasyla birlikte, gelecekte elektrik depolama teknolojilerinin de sisteme katlmasyla, elektrik sistemlerinin geleneksel yapsnn deieceinin altn çizen Tiryaki, Yenilenebilir elektrik üretiminde kesikli üretimler gerçekleecek. Gerilim kontrolü, datm irketlerini ciddi anlamda zorlayacak. Bu sebeple de elektrik datm irketleriyle Türkiye Elektrik Datm Anin i birliinin güçlendirilmesi önem kazanacak. deerlendirmesinde bulundu.

Tiryaki, mevzuat deiiklii yaplmas halinde datm irketlerinde ebekede esneklik salanacan ve ebeke yatrmlarnn azaltlarak birtakm frsatlarn ortaya çkacan anlatt. Tiryaki öyle konutu:

Enerji sektöründe dijitalleme, özellikle elektrik piyasasnn düzenlemesinde bir seçenekten ziyade zorunluluk haline geldi. Dijital bir ebekenin veri tabannn ina edilmesinde halihazrda birçok aktif teknoloji bulunmasna ramen, aslnda talep taraf yönetim, elektrikli araçlarn sisteme elektrik veri ve elektrik çeki yönlü olarak katlmas, sistem katlmclarnn hzla artacann sonucunu douruyor. Bu anlamda alt yapmz dijitalletirmeye devam ediyoruz. Tüketicilerin akl sayaçlarla birlikte, çat üstü güne santralleri, mikro rüzgar türbinleri, elektrikli araçlar batarya depolama sistemleri sayesinde, üreten tüketici konumuna gelmelerini bekliyoruz.

ENERJDE VER VE BLGNN ÖNEM

EDDER Genel Sekreteri Dr. Alper Terciyanl da enerji sektöründeki dijitalleme kavramnn, enerjide dönüümü, yenilenebilir enerji, elektrik depolanmas, elektrikli araçlar ve benzeri yeni teknolojileri imkanl hale getirecek bir araç olduunu söyledi.

Terciyanl, konforlu bir yaam için yeni teknolojilerin insan hayatna entegrasyonu sürecinde enerjinin dijitallemesinin bir gereklilik haline geldiini belirterek, u deerlendirmelerde bulundu:

Dijitalleme ile birlikte, verinin deere dönütürülmesi de önem kazand. Enerji sistemlerinden birçok veri alnyor, büyük boyutlarda veri deerlendiriliyor. Bu veriyi deere dönütürmek üzere yaptmz çalmalar öne çkyor. Ayrca biz yatrmc ve teknoloji irketlerinin nasl davranmas gerektii ve neleri önceleyeceimiz önem kazanacak.

DJTALLEMEDE TEKNOLOJ FAKTÖRÜ

Elektrik Datm Hizmetleri Dernei (ELDER) Genel Direktörü Özge Özden ise enerji sektöründe dijitallemenin tarihsel sürecine yönelik bilgi verdi.

Özden, verilerin saklanmas, iletimi, yorumlanmas konularnda insanolunun çok yol aldn belirterek, Dijitalleme uzun zamandr hayatmzda var olan bir unsur. Binlerce yl önce insanolu muhasebe ve mimarlk alanndaki çalmalarn saylarla ifade etmeyi tercih etti. O zamanlar 0 dan 9a kadar saylar kullanrken makine çanda 1 ve 0 saylar daha etkin kullanlmaya baland. Süper bilgisayarlarn devreye daha çok girmesiyle farkl sistemler hayatmza girebilir. ifadelerini kulland.

Bugün ise enerjide dijitalleme sayesinde maliyetlerin düeceini aktaran Özden, enerji sektöründe zaman alan ilemlerin ksalacan ve enerjide verimlik hedefine ulalacan sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git