Dijital TL'de "cüzdan" HAVELSAN'a emanet

HAVELSAN, Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi'nde dijital para sistemi yönetim araçlarının tasarımı ve geliştirilmesi, siber güvenlik, dijital cüzdan uygulamaları iş paketlerinde ana sorumlu olarak görev alacak

Haberler 25.09.2021 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HAVELSAN, Dijital Türk Liras Aratrma Gelitirme Projesinde dijital para sistemi yönetim araçlarnn tasarm ve gelitirilmesi, siber güvenlik, dijital cüzdan uygulamalar i paketleri gibi bir dizi alanda ana sorumlu olacak.

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, Türkiye Teknoloji Takm Vakf (T3 Vakf) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanl yürütücülüünde düzenlenen ve Anadolu Ajansnn (AA) medya payda olduu Havaclk, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST ile irketin yürüttüü çalmalara ilikin AA muhabirine açklamalarda bulundu.

TEKNOFESTte Robotaksi Binek Otonom Araç, Sürü HA ve Karma Sürü Simülasyon yarmalarna destek verdiklerini belirten Nacar, stantlarnda ise ürünlerini sergilediklerini, gençlere yönelik çeitli eitimler verdiklerini, çocuklar için maket atölyeleri düzenlediklerini anlatt.

Etkinliklere youn bir katlm olduunu ifade eden Nacar, yllar içerisinde TEKNOFEST ziyaretçilerinin ne istediini bilen, daha bilinçli ekilde alana geldiini söyledi.

Son dönemde Endonezya ile ticari anlamda güzel ilikiler olutuunu, bata gemi olmak üzere çeitli projelere yönelik imzalar attklarn aktaran Nacar, Burada havaclk alannda yapm olduumuz bir mutabakat zapt oldu. Hava Kuvvetleri pilotlarnn eitimi ve simülatör satna yönelik. N-219 uçaklar var, onun simülatörünün gelitirilmesi gibi konular ele aldk. PT Dirgantara Indonesia (PTDI) firmasyla bir imza töreni oldu. Endonezya ile bundan sonra ilerimiz artarak büyüyecek. Endonezya, gelecek vadeden bir pazar. Ticari ilikilerimizin daha iyi seviyelere gideceini söylemek mümkün. Bu imza inallah simülatör ihracat getirecek, beklentimiz o yönde. Birkaç tür simülatör ihracatn getirebilecek bir imza olduunu düünüyoruz. eklinde konutu.

DJTAL BRLK KONSEPTN LERYE TAIYACAIZ

Mehmet Akif Nacar, irketin bir süredir dijital birlik konsepti üzerinde çaltn, bu kapsamda insansz kara, deniz ve hava araçlarnn birlikte operasyon, sürü eklinde görev yapabilmesini ele aldklarn söyledi.

Bu alandaki çalmalarn dijital birlikten dijital orduya kadar uzanabileceine iaret eden Nacar, askeri personelin kyafeti ve kulland silahlarn da sensörlerle sisteme dahil edilmesiyle kapsaml komuta kontrol konsepti oluturulabileceini anlatt. Nacar, Dijital birlik, gelimekte olan ciddi bir alan. Bu konuyu önemsiyoruz. Bundan sonraki etkinliklerde de yer vereceimiz ve ileriye tayacamz bir konu olacak. dedi.

DJTAL KZLE MMU DAHA LERYE TAINACAK

HAVELSAN Genel Müdürü Nacar, Milli Muharip Uçak (MMU) Projesine ilikin konular da uzun zamandr görütüklerini söyledi.

Harekat test ortam yazlm, mühendislik simülatörü anlamnda çalmalar yaptklarn ve ana yazlm i paketi konusunda da görümeler yürüttüklerini anlatan Nacar, unlar kaydetti:

Siber güvenliiyle ilgili birtakm çalmalar var. Bir taraftan testler yaplrken test sonuçlarnn görselletirilmesi mümkün olacak. Bu anlamda motor taraf, uçan tümü ve baka sistemler için de bunu yapma imkan var. Bu konuda modelleme, büyük veri analiz çalmalar, yapay zeka çalmalar sayesinde gelitirme sürecindeki test saylar azalacak. Sonuçlarn net ve hzl ekilde alnmas salanacak. En önemlisi uçan birebir dijitali yerde olmu olacak. Uçtuunda büyük veri akyla yerdeki sanal sistemin beslenmesiyle dijital ortamda fonksiyonlarn doru çalp çalmad, olas senaryolar yerde görülmü olacak. Böylece gelitirmede daha ileri noktalara gitme ans yakalanacak.

DJTAL TLNN ALTYAPISINI HAZIRLAYACAK

Dijital birlik, dijital ikiz, dijital dönüüm projeleri derken giderek dijitalleen bir dünya için çözümler ürettiklerini vurgulayan Nacar, bu kapsamda son olarak dijital para, dijital Türk liras (TL) konusunun da gündemlerine girdiini söyledi.

Merkez Bankasnn bu yönde bir giriim balattn hatrlatan Nacar, unlar kaydetti:

Bu projenin fazlar, prototip gelitirme aamalar olacak ama adm atmak önemliydi. Türkiyenin teknoloji devlerini bir araya getirdiler ve bir ibirlii protokolü imzaladlar. HAVELSANn öne çkt alan özellikle güvenli mobil haberleme, biyometrik verilerle kimlik dorulama, kimliklendirme konular ve datk defter uygulamalar dediimiz, dijital cüzdana giden yolda gelitireceimiz algoritmalar. Bütün bunlar mobil ortamda, mobil uygulama eklinde gerçekletirilecek. Bunlarn siber güvenlii, kripto güvenlii de ayr bir konu. Bu artk blokzincir teknolojisiyle mi olur, baka bir teknoloji mi kullanlr önümüzdeki dönemde netleecek. HAVELSAN, yazlm youn ilerde her zaman olduu gibi bu projeye de destek verecek. nandmz, güzel bir proje olacak. Dünyada dijital para konusunda ilklerden biri olacak ülkemiz. nallah bu proje güzel bir ekilde neticelenir ve halkmzn dijital parayla tanmas mümkün olur.

HAVELSANIN DJTAL PARA SORUMLULUKLARI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas, dijital para prototip uygulamas gelitirmek üzere bir proje inisiyatifi balatt. HAVELSAN, ASELSAN, TÜBTAK BLGEM ile yaplan i birlii ile Merkez Bankas Dijital Paras prototipi gelitirilmesi planlanyor.

HAVELSAN bu kapsamda, proje gelitirme ortamnn ve altyapsnn oluturulmas ve yönetimi, datk defter teknolojileri senaryolar, simülasyonlar ve performans testleri, dijital para sistemi yönetim araçlarnn tasarm ve gelitirilmesi, siber güvenlik, dijital cüzdan uygulamalar i paketlerinde ana sorumlu olarak görev alacak. Dier balantl i paketlerinde de HAVELSAN destekleyici rolde bulunacak.

Projenin birinci faznda pilot uygulama senaryolar ve dier fazlarn yaplandrlmasna yönelik çalmalar yaplmas öngörülüyor. Ayrca, minimum uygulanabilir ürünün belirlenmesi hedefleniyor.

Ana Sayfaya Git