Dikkat! Hesabınızı boşaltıyorlar

Bankada parası olan herkes için flaş açılama. Gerçek hayatta karşılaşılan hemen her şey, her risk ve belki de daha fazlası, internet ve sosyal medya ortamları için de geçerli hale geldi. Dolandırıcılar ve siber korsanlar oturdukları yerden, sizin bir "tık" hamlenizle bankadaki paranızı ruhunuz duymadan kendi hesaplarına geçiriyor.

Haberler 09.03.2021 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gerçek hayatta karlalan hemen her ey, her risk ve belki de daha fazlas, internet ve sosyal medya ortamlar için de geçerli hale geldi. Dolandrclar ve siber korsanlar oturduklar yerden, sizin bir tk hamlenizle bankadaki paranz ruhunuz duymadan kendi hesaplarna geçiriyor.

NSAN HAKLARI EYLEM PLANINDA DA SBER SUçLARLA MÜCADELEYLE LGL YEN DÜZENLEMELER BULUNUYOR

Bununla da yetinmeyen siber dolandrclar vatandalar son dakika haberlerinin altna gizledikleri zararl linklerle cep telefonlarn ele geçirip kontrol edebiliyor. Siber polis, özellikle son dönemde Bakanlar Kurulu karar linkiyle siber dolandrcln arttna dikkat çekerek vatandalar uyaryor. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann açklad nsan Haklar Eylem Plannda da siber suçlarla mücadeleyle ilgili yeni düzenlemeler bulunuyor.

Ankara l Emniyet Müdürlüü Siber Suçlarla Mücadele ube Müdürlüü, vatandalar siber dolandrcla kar dikkatli olunmas yönünde uyar da bulundu. Siber dolandrclar, referans ile illegal sitelere giri yapp oradan tantklar kiiler ile i bölümü yapyor. Dolandrclar hiçbir ekilde bir araya gelmiyor birbirlerini tanmyor ve tannmamak içinde takma ad kullanyor.

SOSYAL PAYLAIM ALARINDA HER LNKE TIKLAMAYIN

Dijital dünya, gerçek hayat aratmayacak kadar ciddi dolandrclk ve riskli olaylarn merkezi haline geldi. çeitli ikna teknikleri, manipülasyon, yalan haberler, sponsorlu ve güvenilir imaj olan reklamlarla ve kampanyalarla her an internet dolandrclarn ana düülebiliyor. Siber dolandrclar sosyal medyann sunduu sponsorlu yaynlar özellii sk olarak kullanmaya balad. Kendilerine resmi, kurumsal bir hesapm gibi bir görünüm veren bu yöntemle, sosyal medyada linkler paylaan dolandrclar, genellikle bankalarn web sayfalar, çok kullanlan online alveri siteleri, internet salayc firmalar, süpermarketler, giyim firmalar, bahis siteleri taklit eden bu linkleri gerçek zannedip tkladnzda zararl yazlmlar telefonlara yerlemesini salyor. Kii gün içerisinde mobil bankaclk uygulamasna müteri numaras-ifre gibi bilgilerinizi girdiinde dolandrclarn ana taklyor. Dolandrclar artk banka hesaplarn erierek her ilemi yapabiliyor.

BAKANLAR KURULU SON DAKKASI LE DOLANDIRICILIK

Siber dolandrclar, Türkiyenin gündemi yankndan takip ederek onun üzerinden linkler oluturuyor. Bunlardan en çarpc olan ise, son günlerde her kesimin takip ettii Bakanlar Kurulu sonras yaplan açklamalar. Sosyal medya platformlarndan, Son Dakika Bakanlar Kurulundan Yeni Karar paylamnn içine link gizleyip tklanmas salanyor. Bununla da yetinmeyen dolandrclar, koronavirüs nedeniyle Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca maddi durumu iyi olmayan vatandalara 1000 lira ödeme yaplaca yönünde vatandalarn cep telefonlarna pandemi destek yardmndan yaralanabileceklerini belirten SMS gönderiyor. Dolandrclar, destekten yararlanabilmeleri için mesajdaki linke tklamalarn istiyor.

GECE UYKUDAYKEN BANKA HESAPLARI BOALTILIYOR

Siber dolandrclarn son dönemde en etkili kullandklar yöntem biri de linkleri internet tabanl mesajlama program üzerinden kiilere gönderiyor. Arkadandan geldiini düünen kii linke tkladnda zararl yazlm telefona yerleiyor. Kii internetini kesmedii sürece siber dolandrc kendi telefonuymu gibi istediini rahatça yapabiliyor. Siber dolandrclar gündüz sürekli olarak telefon ile iletiim halinde olduu için özellikle gece saatlerini bekliyor. Telefon sahibinin uyuyup uyumadn cep telefonu kameras, ses ve uzun süre ilem yaplmamasndan anlyorlar.

Dolandrclar, kiinin uyanmamas için öncelikle telefonu titreimden çkarp sessize alyor. Dolandrclar telefonda yüklü olan mobil bankacllk uygulamalarna giri yapmasnn ardndan banka hesaplarndaki varlklarn ve oluturulan online kredileri çekerek, 3üncü kiilere ait hesaplar üzerinden kripto para hesaplarna aktaryor. Bu yolla çalnan parann izini kaybettiriyor. Hesaptan yüklü miktarda para çk olmas durumunda banka yetkilileri kiiyi arayabiliyor. Buna da çözüm bulan siber dolandrclar telefonu telekonferans yönetimiyle banka yetkilileri ile konuup para çkna onay veriyor. Dolandrclar, ilemleri tamamlamasnn ardndan bankadan gelen onay mesajlarn, telefon görümelerini silip arkada delil brakmadan hiçbir ey olmam gibi çk yapyor.

TAKPç ARTIRMA, PROFLME KMLER BAKTI GB UYGULAMALAR GÜVENL DEL

Sosyal medyada artan dolandrclk yöntemlerinden biri de Takipçi Artrma, Profilime Kimler Bakt gibi uygulamalar üzerinden yaplyor. Bu yöntem insanlarn sosyal medya kullanm zaaflar üzerinden gerçekletiriliyor. Önce kullanclar, takipçi artrmak ve profiline kimlerin baktn görmek için uygulamann indirilmesi gerektiine inandrlyor. Sonra sahte bankalarn ya da kurumlarn sitelerine yönlendiriliyorlar. Kullanclar çeitli yollarla ifre, kredi kart ve banka hesap bilgileri gibi önemli bilgileri girdikleri anda da yine büyük maddi kayplar yayor ve sosyal medya üzerinden dolandrlyorlar.

EYLEM PLANINDA SBER SUç DÜZENLEMES DE BULUNUYOR

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann açklad nsan Haklar Eylem Plannda da siber suçlarla ilgili düzenlenme yaplmas bulunuyor. Buna göre, Dijital Ortamda ve Yapay Zeka Uygulamalar Karsnda nsan Haklarnn Korunmas hedefine ulamak amacyla bata gençler olmak üzere her yatan kiilere yönelik hukuk ve sosyal medya okur-yazarl bilinci gelitirilecek. Kiilik haklarnn korunmas için siber suçlar ve siber zorbalkla mücadelenin etkinlii artrlacak, bu alanda uluslararas i birlii imkanlar gelitirilecek.

Ana Sayfaya Git