DİSİDER'den "asgari ücret" açıklaması

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun alım gücü zayıflayan çalışanların ve işletmelerin haklarını koruyacak şekilde bir asgari ücret düzenlemesi yapacağına inandıklarını kaydeden Akbaş, asgari ücret belirlenirken her iki tarafın da faydasına olacak şekilde sonuçlanması gerektiğini belirtti.

Haberler 09.12.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Sanayici ve Dünyas Dernei (DSDER) Yönetim Kurulu Bakan eyhmus Akba, asgari ücrete ilikin açklama yapt.

Akba, düzenledii basn toplantsnda, son zamanlarda meydana gelen kur art ve yaplan zamlar karsnda iletmelerin, çalanlarn ve mevcut istihdamn korunmasnn sürdürülebilir bir büyüme için oldukça önemli olduunu söyledi.

ASGAR ÜCRET TARTIMASI

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun alm gücü zayflayan çalanlarn ve iletmelerin haklarn koruyacak ekilde bir asgari ücret düzenlemesi yapacana inandklarn kaydeden Akba, asgari ücret belirlenirken her iki tarafn da faydasna olacak ekilde sonuçlanmas gerektiini belirtti.

Akba, öyle devam etti:

Emekçi kardelerimizin ald asgari ücretin vergiden muaf tutulmas, asgari ücretin üstünde maa alan çalanlarn vergi dilimine taklmamas, iletmelerimiz için 31 Aralk 2021 tarihinde bitecek olan 6486 sayl kanuna ek olarak 6 puan olan Bölgesel Sigorta Prim Tevikinin art 6 puanlk prim artnn olmas ve en az iki yl daha uzatlmas, 31 Aralkta bitecek olan 6661 sayl Asgari Ücret Destek Kanununa devam edilmesi gerektiini düünüyoruz. Tüm i yerleri ile çalanlara sektörel ayrm gözetmeksizin verilen aylk 75 liralk destein 250 liraya çkartlarak en az iki yl daha uzatlmas, iletmelerimize sürdürülebilirliini salamak, girdi maliyetlerinin azaltlmas için elektrik ve doal gaz gibi kalemlerde destek verilmesinin yannda iletmelerin finansal eriimine kolaylk salanmal. Ayrca hammadde tedarikçilerinden de bu süreçte frsatçlk yapanlara frsat verilmemesi gerektiini belirtmek isteriz.

STHDAMA ÖNEM VERLMEL

stihdamda önemli ölçüde katk salayan, kamuya hizmet veren sektörler ve inaat faaliyetlerinde bulunan firmalarn sektörde varln korumas için kur farknda yaanan art ve yaplan zamlardan dolay meydana gelen farklarn verilmesinin önemli olduunu aktaran Akba, aksi takdirde iletmelerin saysnda azalma olacan, bunun da dolayl olarak istihdam kaybna yol açacan aktard.

Akba, dernek olarak tüm bu taleplerin istihdamn artmasn salayacan, kayt d istihdamn da önüne geçeceini ifade ederek, Hükümetin i dünyasnn taleplerini dikkate almasn istiyoruz. Hükümetin geçmi dönemlerde olduu gibi bu dönemde de skntlar aaca kanaatini tayoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git