DİSK: Asgari ücretin net 2 bin 300 lira olması gerekir

TÜRKİYE Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, düzenlediği basın toplantısıyla 2018 yılı asgari ücretiyle ilgili DİSK'in taleplerini net 2 bin 300 lira olarak açıkladı. Beko, "2017 yılında enflasyonun yüzde 12-13 olacağı, büyüme hedefinin yüzde 5, 2018 büyüme hedefinin yüzde 5,5 olduğu dikkate alınarak, enflasyon ve büyüme oranında bir artışla asgari ücretin net 2 bin 300 Lira olması gerekir" dedi.

Haberler 09.12.2017 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kani Beko, DSK Yönetim Kurulu Üyeleri ve içilerle birlikte DSKin Beiktataki Genel Merkezinde basn toplants düzenledi. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde geçen günlerde komisyonun düzenledii ilk toplantsnda çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Jülide Sarerolunun içilerden fedakarlk istediini dile getiren Beko, Asgari ücret, fedakarlk ücreti deildir diye konutu.

Sermaye çevrelerinin asgari ücretin düük tutulmasn istediini savunan Beko, Asgari ücret tartmas bir fedakrlk konusu deildir. Asgari ücretin belirlenmesinde sermaye ve hükümet çevrelerinin lütuf ve minnet beklentisi asgari ücretin konusu deildir. çünkü asgari ücret Anayasann devlete yükledii bir yükümlülük ve sosyal hukuk devletinin bir gereidir eklinde konutu.

ASGAR ÜCRET DOLAR KARISINDA ERD

Kani Beko, asgari ücretin hala geçim ücreti olmaktan uzak olduunu ifade etti. Bakan Beko, DSK tarafndan hazrlanan Asgari Ücret Raporundan baz bilgiler aktararak, unlar söyledi:

çalanlarn yüzde 30u sosyal güvenceden yoksun. Ülkemizde içiler Avrupa ortalamasnn üzerinde sürelerle çalyor. Asgari ücret, milli gelir artnn, ülke ekonomisinin büyümesinin gerisinde kald. Milli gelir artnn altnda kalan asgari ücretli ciddi kayba uramtr. Asgari ücretli göreli olarak yoksullamtr. 2004 yl baz alndnda asgari ücret 2017ye kadar enflasyon karsnda yüzde 36 artarken reel Gayri Safi Yurtiçi Hasla yani milli gelir reel olarak 95 orannda artmtr. Bu durum karsnda reel asgari ücretin reel milli gelire oran yüzde 30,5 orannda gerilemitir. Asgari ücret dolar karsnda ciddi bir erimeyle yüz yüze. 2008 ylnn banda aylk 414 ABD dolar olan asgari ücret 2017 Aralk ay itibariyle 358 dolara geriledi. Asgari ücretin alm gücü açsndan karlatrmas, Türkiyenin Avrupa ülkeleri arasnda asgari ücretin düük ülkeler arasnda yer aldn ortaya koyuyor.

ASGAR ÜCRET VERG DII BIRAKILSIN TALEB

Kani Beko, konumasnda 2018 yl için asgari ücretle ilgili taleplerini de açklad. Asgari ücret tespitinde uluslararas ilkelere, yönetmelie ve TÜK hesabna uyulmas gerektiini vurgulayan Beko, Türkiyede asgari ücretin belirlenmesi aamasnda asgari ücreti içinin kendi asgari ihtiyaçlar ile ölçülmektedir. Bu tespit yöntemi deimeli, içinin ailesini de alan bir tespit yöntemi kabul edilmelidir.

Tüm çalanlar için, içi-memur ayrm yaplmadan tek asgari ücret saptanmaldr. Net asgari ücret, AG(Asgari Geçim ndirimi)nin dahil edilmesiyle olduundan yüksek gösterilmektedir. Oysa AG iveren tarafndan ödenmiyor ve ücret deildir. Asgari ücret tümüyle vergi d braklmaldr ifadelerini kulland.

ASGAR ÜCRET GEçM ÜCRET OLMASI GEREKR

Asgari ücret geçim ücreti olmas gerekir diyen DSK Bakan Beko, 2018 yl asgari ücret talepleri için 2017 ylnda enflasyonun yüzde 12-13 olaca ve büyüme hedefinin yüzde 5, 2018 büyüme hedefinin yüzde 5,5 olduu dikkate alnarak enflasyon ve büyüme orannda bir artla, asgari ücretin net 2 bin 300 Lira olmas gerekir eklinde konutu.

KAMUDA TAERONA KADRO

Kani Beko, toplantda basn mensuplarnn da sorularn yantlad. Kamuda çalan taeron içilere kadro verilmesine ilikin düüncelerinin sorulmas üzerine Beko, taslak metnin görmeden bir ey söylemenin doru olmayacan ifade etti. Kani Beko, DSKin ilkeleri dorultusunda söylediimiz tek ey; kamuda ve özel sektörde çalanlara ayrmsz kadro verilmesini talep ediyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git