DİSK'in asgari ücret talebi net 3 bin 800 lira

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2021 yılı asgari ücretinin net 3 bin 800 TL olması gerektiğini söyledi.

Haberler 08.12.2020 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çerkezolu, DSK Genel Sekreteri Adnan Serdarolu ve DSK Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Aslan ile TMMOB Mimarlar Odas stanbul Büyükkent ubesinde asgari ücrete ilikin basn toplants düzenledi.

Toplantda DSK Yönetim Kurulu adna konuan Arzu çerkezolu, asgari ücret tespit sürecinin Türkiyenin en büyük ücret pazarl olduunu, asgari ücretin içi snfnn snrl bir kesimini deil, neredeyse tamamn ilgilendirdiini belirtti.

Türkiyede 10 milyon civarnda içinin, asgari ücret altnda veya asgari ücrete yakn bir ücretle çaltn ve asgari ücret artnn genel ücret artlarn da etkilediini ifade eden çerkezolu, DSKin, asgari ücretin evrensel kabul görmü kurallara ve ilkelere göre hesaplanmasn istediini aktard.

- DSKin 2021 yl asgari ücret talepleri

Kovid-19 salgnnn asgari ücreti daha da yaamsal hale getirdiini anlatan çerkezolu, Bir yandan gelir kayplar öte yandan artan giderler nedeniyle asgari ücretin önemi daha da artmtr. 2021 asgari ücreti, pandeminin yaratt gelir kayb ve artan giderler dikkate alnarak hesaplanmaldr. dedi.

çerkezolu, DSKin 2021 yl asgari ücretine dair taleplerini öyle sralad:

Salgn döneminde asgari ücret farkl hesaplanmaldr. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir. 2021 asgari ücreti, Kovid-19 salgnnn hanelere getirdii yeni yükler dikkate alnarak hesaplanmaldr. Bütçeden asgari ücrete nakit destei salanmaldr.

Asgari ücret tümüyle vergi d braklmal, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alnmamaldr. Salgn döneminde asgari ücret SGK içi primleri bütçeden karlanmaldr. Asgari ücret hesabnda sadece içinin kendisi deil, ailesi de esas alnmaldr. Asgari ücret tespitinde geçim koullar ve milli gelir art dikkate alnmaldr. Asgari ücret bütün içi ve memurlar için ortak saptanmaldr. 2021 asgari ücreti net 3 bin 800 TL olarak saptanmaldr.

Asgari ücretin belirlenmesi sürecinin DSK açsndan bir mücadele süreci olduunu anlatan çerkezolu, DSK olarak asgari ücret pazarlnn bütün içi konfederasyonlar tarafndan ortak bir anlay ve ortak bir mücadele ile yürütülmesini önemsiyoruz. Üç konfederasyon tarafndan geçen yl ve bu yl kamuoyuna açklanan ortak ilkeleri sahipleniyoruz ve bunlar etrafnda ortak mücadeleyi çok önemsiyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git