Divan Grubu'ndan Cizre'ye yatırım

Şırnak'ın Cizre ilçesinde yapımı tamamlanan Divan Oteli'nin açılışı Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Divan Grubu CEO'su Appelbaum'un katıldığı törenle yapıldı.

Haberler 21.12.2017 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhaseki, Her can sklan her hak arayan daa çkamaz. Hakkmz neyse sonuna kadar arayacaz ve söyleyeceiz ama silah alp komunun çocuunu vuramam, güvenlik güçlerini çocuu ve eiyle arkasndan vuramam, gece basknlar yapp, insanlar katledemem. Hiçbir hak uruna bu vahilikler yaplamaz, çukur kazlamaz, vatan bölünemez. Bunlar yaplrsa devlet gelir. dedi.

çeitli temaslarda bulunmak üzere beraberinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii (TOBB) Bakan Rifat Hisarcklolu ile rnaka gelen Bakan Özhaseki, Divan Grubu tarafndan Cizre ilçesinde yaplan Divan Otelinin açl nedeniyle düzenlenen törene katld.

Divan Grubu CEOsu Richard Appelbaum, rnak Valisi Mehmet Akta, Türk Giriim ve Dünyas Konfederasyonu (TÜRKONFED) Bakan Tarkan Kadoolunun da katld törende konuan Özhaseki, Evliya çelebinin kitabnda Kürtçe edebi dil olarak en güzel Diyarbakrda yazlr çizilir ama en nazik ve kibar Cizrede konuulur. diye yazdn belirterek, Cizrenin kadim bir ilçe olduunu söyledi.

- çalyorsanz, Allah yardmc oluyor

21 yl boyunca belediye bakanl yaptn, belediye bakanl döneminde yaptklarnn ortada olduunu ifade eden Özhaseki, Allaha hamdolsun Pariste ne varsa benim memleketimde de o var. Alt ve üst yap sorunu yok. Rayl sistem de çalyor. Kayak tesisleri, statlar var. Nasl oldu bunlar? Bir yerlerden para gönderdiler. Cumhurbakan Abdullah Gül de Kayseriliydi, milyonlarca dolar gönderdi, bakan da harcad canm. diyenler var. Yok ite böyle bir ey. Eer iyi niyetliyseniz, çalyorsanz, gayretli iseniz, urayorsanz, emin olun Cenab Allah yardmc oluyor. diye konutu.

Bu bölgelerde yaanan olaylar gördüü zaman içinin yandn dile getiren Özhaseki, bu corafyann ülkenin son yüzylda mazlumlar snma noktas olduunu, Balkanlarda, Kafkaslarda, Douda, Batda kim daralmsa bu corafyaya geldiini aktard.

imdi size soruyorum. Eimin dedesi çerkez, bacanam Kürt, çocuklarmz hangi rktan size göre? Beraberiz, biriz. Dedem douda ehit ve mezar yok. Sizin dedeleriniz çanakkalede ehit olmutur. Beraber, bir ve millet olmak böyle bir ey zaten. Hepimize Hazreti Muhammed ümmeti olmak yeter de artar bile. Allah, Müminler ancak kardetir diye buyuruyor. diyen Özhaseki, üzerinde oynanan oyunlara dikkat edip, bunlar bertaraf etmesi halinde Türkiyenin önünün açk olduunu dile getirdi.

- Cizreye 3 bin 287 konut

Eskiden rnak, Silopi ve Cizreyi hep corafya kitaplarnda okurken imdi planlamalardan dolay ara sokaklarna kadar bildiini, nelere ihtiyaçlar olduunu ezberlediini belirten Özhaseki, Cizrede 17 bin 175 yapnn hasarl olduunu, bunlardan 30 bin lira ve altndaki hasarlarn bedelini nakit olarak ödediklerini, eya bedellerini ödemeye devam ettiklerini aktard.

lçede 3 bin 287 konutun inasna baladklarn, yklan ar hasarl bina saysnn daha az olduunu ancak daha fazla konut yaptklarna iaret eden Özhaseki, ilçede 3 cami ve 2 taziye evinin yapmna da baladklarn, rnakn güzel konutlara ihtiyac olduunu vurgulad.

- Devletimize küsme hakkmz yok

Hasar gören evlerde oturan vatandalarla anlama orannn yüzde 75e yükseldiini, bu orann rnakta yüzde 90lar geçtiine dikkati çeken Özhaseki, sözlerini öyle sürdürdü:

Evi yklan her kardeimize bir ev vermek bizim devlet olarak borcumuz. Burada bir kötülük yaand, Allah bir daha yaatmasn. Ama bunlardan da ders çkarmamz gerekiyor. Bu devlet bizim devletimiz.

Cumhuriyetin ilk yllarnda balayan ulus devlet fikri belki o günlerin artlarnda aslnda hak vermediim halde söylüyorum bir takm basklar yapm. Bu basklar sadece burada yaayanlar görmemiler ki, Türkiyenin her bir köesinde o basklar vard. 28 ubat geldi belediye bakanym ve olmadk bir sürü skntlarla kar karyaym. Devletin bir bakan olarak bunlar anlatmam doru olmaz ama bu yanl uygulamalardan dolay devletimize küsme hakkmz yok.

- Neden bir yatrmdan vazgeçelim ki?

Özhaseki, 15 yldr AK Partinin iktidarda olduuna iaret ederek, hiçbir hapishanede ikence olmadn, ret ve asimilasyon yaanmadn, Türkiyeyi getirdikleri noktann belli olduunu, bunlarn çok kolay gerçeklemediini dile getirdi.

lk yllardan itibaren balayan Cumhuriyet mitingleri arkasndan devam eden muhtralar, cumhurbakanl seçimleri, Dantay saldrlar daha sonra devam eden 17-25ler ve sonra devam eden Gezi olaylar... Bunlarn her biri hükümeti devirme, yaplan ilerin önünü kesme operasyonlaryd. Gezi olaylar size göre çok masum olaylar myd? Ne yazk ki öyle deildi. Gezi olaylarndan sonra hükümet gezi olaylar temsilcilerini Ankarada toplantya çard. ifadelerini kullanan Özhaseki, u deerlendirmede bulundu:

Eer denilseydi ki, 12 milyon aaç dikeceksiniz yoksa protestolar brakmyoruz. Bunu söyleyenlerin ellerinden öperdim. Hayr böyle bir istek yoktu. Ne istiyorlard üçüncü havalimanndan vazgeçin. Onu baka devletler de istiyor. Üçüncü köprüden vazgeçelim. Neden bir yatrmdan vazgeçelim ki? Dünyann en önemli yatrmlarndan biri bu. Nükleerden de vazgeçin. Nükleerden neden vazgeçiyoruz ki, u anda dünya üzerinde 454 nükleer var. Parisin etrafnda 6, Londrann 9, Madridin etrafnda 6 nükleer var. Devam eden onlarca nükleer tesis var. Neden Türkiyenin nükleere geçmesini istemiyorsunuz, maksat nedir? Madem 12 aacn yer deitirilmesi ise 2 ay sonra CHPli Yalova belediye bakan 150 yllk çnarlar çatr çatr kesti. tiraz edin hadi.

- imdi vatandan evlerini tek tek yapp teslim etme zaman

Bakan Özhaseki, terör saldrlarnn yaand yerlerde 70 binden fazla hasarl birimin bulunduunu, bunlarn yaklak 30 bininin kullanlamaz durumda olduunu vurgulayarak, imdi yaralar sarma ve uyank olma zaman olduunun altn çizdi.

Vatandan suçu ve günahnn bulunmadn, masum olduunu kaydeden Özhaseki, Vatandan evini talan edenler belli. imdi vatandan evlerini tek tek yapp teslim etme zaman. Bu bölgeleri yaparken yeni bir dizayn, yaam ortam, alt ve üst yaps ile mükemmel bir ehir çkarma zaman. Kolay olmayacak ama yapacaz. eklinde konutu.

- Kardelii tesis edeceiz

Özhaseki, devletin ilk görevinin güvenlik ikinci görevinin ise kalknma olduunu belirterek, öyle devam etti:

Eer biri eline silah alrsa devlet ona vurur. Eer bir hrsz anarist ortaya çkarsa insanlarn huzurunu evinde oturmasna mani olan bir ahlaksz çkarsa devlet ona vurur. Bu devletin kudret elidir. Devletin de yapmas gerekendir. O olmad zaman anari hakim olur. Kimse evine gidemez, can mal güvende olmaz. Ya devlet baa ya kuzgun lee denir. Devlet yaralar sarar, mazlumlarn yannda olur, yere düeni kaldrr ve orada ne kadar sknt varsa gidermek için elinden geleni yapar. imdi bu yaralar sarlaca zaman. Bu zararlar gidereceimiz zaman. Artk hep birlikte yatrmlarn yaplp önümüzün açlaca zaman. Aslnda un var, ya da var. Her türlü helva yapmaya ortam da var. Bunu hep birlikte yapacaz. Bunun zaman geldi. Bunu yaparken de kardelii tesis edeceiz.

- Kucaklarnda oturduklar ülke bunlar piyon olarak kullanyor

Türkiyenin zor bir corafyada bulunduunu, bu corafya üzerinde oynanan oyunlar olduuna dikkati çeken Özhaseki, oyunlarn çounun da dardan tezgahlandn söyledi.

FETÖ gibi bir bela, bunlar bilmeyen var m? 40 yldr içimizde varlar. Hassas bir ekilde gelmiler. Hizmet ettiklerini, ülkeye sevdal insanlar yetitirdiklerini, okullar yaptralm hayr ileyelim demiler. Birçok insan da iyi niyetle onlara yardm etmi. Fakat gerçek yüzlerini 15 Temmuzda gördük. diyen Özhaseki, öyle devam etti:

Dindar olduklarn söylemiler ama dinin hiçbir hükmünü ilememiler. Bunlarda hrszlk var m var, imtihan sorularn da çalyorlar, baka çocuklarn hakkn da yiyorlar. Bunlar bir bakasna iftira edip kumpaslarla içeride yatrmlar m? Dinde böyle bir ey yok ama bunlarda var. Özel hayat dikizleme, çalma, hrszlk, üçkatçlk bunlarda var. Peki bunlarn hangisinin dinde yeri var? Hazreti Peygamber bunlarn hangisine raz olurdu. 15 Temmuzda masum insanlar çatr çatr vurdular m bu namussuzlar. Peki dindarlk neresinde bunun? Anladk ki kucaklarnda oturduklar ülke bunlar piyon olarak kullanyor. stedikleri zaman, u ekilde hareket edin. diyor.

Terör örgütü PKKnn saldrlarna deinen Mehmet Özhaseki, Her can sklan her hak arayan daa çkamaz. Benim canmn da çok skld olmutur ama hakkm baka mecralarda aryorum ben. Hakkmz neyse sonuna kadar arayacaz ve söyleyeceiz ama silah alp komunun çocuunu vuramam, güvenlik güçlerini çocuu ve eiyle arkasndan vuramam, gece basknlar yapp, insanlar katledemem. Böyle bir hakkm yok. Hiçbir hak uruna bu vahilikler yaplamaz, çukur kazlamaz, vatan bölünemez. Bunlar yaplrsa devlet gelir. O yüzden Allah bir daha da yaatmasn. açklamasn yapt.

Terör örgütü DEAn batnn uydurduu proje, bir örgüt olduunu, slami hiçbir akmda yerinin bulunmadn vurgulayan Özhaseki, Onu oraya koydular ve onu bahane ederek herkes oraya topland. imdi ülkemizin güney taraflarnda 50-100 kilometre aada bütün emperyal ülkeler var m? Bu ülkeler ne yapyorlar buralarda, bunlarn burada snrlar m vard? Ortak bir tarihimiz mi var bunlarla. Din kardei miyiz, kültür bamz m var, ortak bir geçmiimiz m var? Bu ülkeler kendi içlerinde bir olabilmek için her türlü oyunu yapyorlar ve beraber olmann güçlü olmann tadn çkaryorlar. Ama gelip burada parça parça ayryorlar. eklinde konutu.

- çok uyank olmamz lazm

ABDde bir sürü eyalet olduunu, bir arada durmak ve beraber olmak için çrpndklarna dikkati çeken Özhaseki, ABde 28 ülkenin bulunduunu, onlarca ayr rk ve din olduunu, menfaat çatmasna ramen beraber olmak için onlarn da çrpndn bildirdi.

Özhaseki, u ifadeleri kulland:

Bir arada durabilmek için AB normlar diye bir ey uydurdular, çabalyorlar. çkmak isteyenin de önünü kesiyorlar çkmasn diye. Rusyada sadece Ruslar m yayor? Neden beraber olmak için bütün bu emperyal güçler çabalyor da bizim corafyamza gelip asrn banda ülkelere bölerek imdi ehirlere, mahallelere, köylere bölerek bu parçalanml yapyorlar. Biz de hiç akl yok mu, ne yaptklarn bilmiyor muyuz bunlarn? Bunlara kar çok uyank olmamz lazm. Kendileri bir ve güçlü olmak için beraberliin o gücünü hissedip dünyaya hakim olmak için her eyi yapyorlar ama bizim corafyamza gelip lime lime ediyorlar. Ne yazk ki içimizden de baz cahiller ve gafiller ufak tefek sebeple dahi kalkyor silahn alyor, çatmaya balyor. Böyle bir vahilik var m, bu oyuna neden geliyoruz bizler?.

Emperyalist ülkelerin bugüne kadar hiçbir ülkeye insan haklar ve demokrasi getirmediini belirten Özhaseki, Iraka girdiler, Iraka m geldi insan haklar, Suriyeye mi geldi?. Gittikleri her yere kan ve gözya götürdüler. Onlarda insaf ve vicdan bulunmuyor. dedi.

Türkiyenin Suriyedeki binlerce insan için kaplarn açtn vurgulayan Özhaseki, Türkiyenin zalim dünyann merhamet adas olduunu aktard.

Avrupada tel örgülerin çekildiini anlatan Özhaseki, u deerlendirmede bulundu:

Zavall mazlum bir mülteci oraya kapak atmaya giderken arkadan çelmeler atlyor. Fransada bir belediye mültecilere su verene dava açyor. Nerede sizde vicdan? Kendisine gelen mazluma su vermekten imtina eden ülkeler güya bizim corafyamza gönül dünyamza bar getirecekler. Yaplacak tek ey var bir ve beraber olacaz. Birbirimize sayg duyacak, birbirimizi Allah için seveceiz, içimizdeki insanlarn yaam tarz ne olursa olsun bamzn üstüne diyeceiz. Eer bir hakszlk varsa hep birlikte onu konuacaz. Ama kendi içerimizde bunu konuarak yapacaz. çatarak deil, silahla, kanla, gözyayla bir yere varlmyor.

Terör örgütlerinin dardan desteklendiini anlatan çevre ve ehircilik Bakan Özhaseki, Bizim gidecek bir yerimiz yok. Arap kardeimiz de Kürt kardeimiz de Türkmen kardelerimiz de geliyor. Allah birliimizi, dirliimizi bozdurmasn. diye konutu.

Ana Sayfaya Git