Diyarbakır ovası suyla buluşacak!

Vali Aksoy ve DSİ yetkilileri, PKK'nın sürekli tehdidi altında bulunan Silvan Barajı'nın yapımı için inşaat alanına böyle geldiler.

Haberler 11.04.2017 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAPta Atatürk Barajndan sonra en büyük sulama baraj olma özellii tayacak Silvan Barajnn yapm, terör örgütü PKKnn saldrlarna ramen devam ediyor.

Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy ve DS Genel Müdürü Murat Acu, beraberlerinde DS Genel Müdür Yardmcs Ergün Üzücek, DS Barajlar ve HES Dairesi Bakan Dinçer Aydoan ve DS 10. Bölge Müdürü Murat Dadeviren ile Silvan Projesinin kilit tesisi olan Silvan Baraj antiyesinde incelemede bulundu.

Vali Aksoy, Silvan Projesinin GAPn en önemli ayaklarndan biri olduunu belirtti. Silvan Projesinin, tamamlandnda 305 bin kiiye istihdam salayacan, 2 milyon 351 bin dekar alann sulanacan belirten Aksoy, öyle konutu:

Bölgenin ekonomik anlamda gelimesine, refahn yükselmesine çok önemli katklar sunacak. Ürün çeitlenmesi ve dekar bana alnan ürün miktarnda da art olacak. Bu baraj hükümetimiz önemsiyor ve bir an önce tamamlanmas için devletin bütün imkanlarn seferber ediyor. Bu amaçla bugün DS Genel Müdürü Murat Acu ve beraberindeki çalma arkadalaryla alanda incelemede bulunuyoruz. Barajn bir an önce tamamlanmas konusunda alnmas gereken ek tedbirler varsa bunlar görmek ve ilgili makamlara aktarmak üzere buradayz.

- Güvenlik tedbirleri alnd

Terör örgütü PKKnn barajn yapmn önlemek için silahl saldrlar gerçekletirdiine dikkati çeken Aksoy, güvenlik güçlerinin bunu önlemek için önemli operasyonlar düzenlediini söyledi.

Silvan Projesinin bölgenin kalknmasna büyük katk sunacana iaret eden Aksoy, unlar kaydetti:

Terör örgütü, bölge halknn refah seviyesinin yükselmesini istemiyor. Bir de geçi güzergahlar üzerinde olabileceini deerlendirdikleri bir alann yaplmamas adna her türlü gayretin içerisinde bulunuyorlar. Terörle ilikili burada güvenlik tedbirleri alnd. 24 saat esasna göre burada tedbirlerimiz alnm durumda. u anda da antiyede herhangi bir sorun olmadan arkadalarmz güvenli bir ekilde çalmalarn sürdürüyor.

Aksoy, maliyeti 6,5 milyar lira olan Silvan Projesinin tamamlanmasyla ülke ekonomisine yllk 1,1 milyar lira katk salayacan aktard.

- hzmzda önemli art saland

DS Genel Müdürü Acu ise barajdan alnacak suyun Babakaya ve Silvan tünelleri araclyla 97,6 kilometre uzunluundaki cazibe ana kanalna aktarlacan belirterek, bu sayede 2 milyon 351 bin 230 dekar alann sulanacan söyledi.

Projenin 305 bin kiiye i imkan salanacan anmsatan Acu, Orman ve Su leri Bakan Veysel Erolunun, yapm çalmalarn yakndan takip ettiini dile getirdi.

Barajn 2019 yl sonu itibaryla bitirilmesi için gereken gayretin gösterileceini belirten Acu, öyle devam etti:

Silvan Projesi kapsamnda yer alan Pamukçay, Ambar, Balar ve Kuruçay barajlarnn inaatlar tamamland, barajlara ait sulama inaatlarnn ise devam ediyor. Diyarbakrn bereketli ovalar çok yakn zamanda suyla buluacak ve yaanacak dönüüm bölge ve ülke ekonomisine önemli katklar salayacak. Güvenlik güçlerimizin ald ilave önlemler sayesinde i hzmzda önemli art saland. 175,5 metre yükseklii ve 8,5 milyon metreküp dolgu hacmi ile kendi snfnda Avrupann en büyük baraj olan Silvan Barajmzda en geç 2019un ilk yarsnda su tutmay hedeflemekteyiz.

Ana Sayfaya Git