Diyarbakır pamuğunun ilin adı ile satışı başladı

Türkiye'nin pamuk üretiminin yüzde 10'unun yapıldığı ilde üretilen pamuğun "Diyarbakır pamuğu" adıyla satışa sunulmasına başlandı Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu "Hem üreten çiftçimiz için hem alacak tüccarımız için bereketli kazançlar diliyorum"

Haberler 10.10.2019 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda üretimi yaplan pamuk, ilin adyla sata sunuldu.

Türkiyenin pamuk üretiminin yüzde 10unun yapld Diyarbakrda, ticaret borsas yönetimi, sektör temsilcileriyle yürütülen görümelerin ardndan ilde üretilen pamuun Diyarbakr pamuu adyla sata sunulmasna karar verilmesi üzerine Diyarbakr Ticaret Borsasnda korbey ilemleri (alc, satc ve araclarn bulutuu, teminat yerine sözlerin geçerli olduu sistem) balad.

lk sat ilemine Vali ve Büyükehir Belediye Bakan Vekili Hasan Basri Güzelolu da katld.

Güzelolu, yapt konumada, bütün üreticilere bu yln bereketli, hayrl ve bol kazançlar getirmesini dilediini söyledi.

Satc ve alclar için bu ilemin hayrlara vesile olmasn dileyen Güzelolu, pamuun sanayi ve tarm için önemine deinerek, öyle dedi:

Diyarbakr pamuunun ilin ad ile sat balad

Dünyann sayl pamuk üretici olan ülkemizde Diyarbakr bugün itibaryla rekoltesi ile dördüncü srada. Pamuun birçok alanda girdi deeri söz konusu. Diyarbakr, pamuk üretiminin ve kalitesinin çok önemli ve belirleyici bir kenti. Geçtiimiz yla nazaran bu yl rekoltenin yaklak 80 bin ton artmasn bekliyoruz.

Esas hedefimiz 2023 ve 2025 bandnda, sulama projelerin tamamlanmas ve Silvan Barajnn sulama kanallarnn devreye girmesiyle 1 milyon dekarlk alanda pamuk üretimi yaplmas, az 500 bin ton pamuu üreten bir kent olmaktr. Yaplan yatrmlarla dünyann en nitelikli pamuunu yetitiren ve fiyat belirleyen bir il olma hedefine ilerlerken ayn zamanda da pamua dayal tekstil sanayinin merkezi olma amacndayz.

Diyarbakr Ticaret Borsasnda, ilde üretilen pamuun ilin adyla satna balanmasnn önemine deinen Güzelolu, Ticaret Borsamzn ürün al ve satnda yakn gelecekte fiyat belirleyen bir borsa olma hedefinin yan sra lisansl depoculuk anlamnda da üretim ve depo merkezi hedefi olmazsa olmazmzdr. Hem üreten çiftçimiz için hem alacak tüccarmz için bereketli kazançlar diliyorum. ifadelerini kulland.

Güzelolu, Diyarbakr Büyükehir Belediyesince balattklar krsal kalknmas hamlesine de deinerek, tarm ürünlerinin deerlendirilmesi için desteklerinin süreceini belirtti.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakr Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil de Diyarbakr pamuunun hak ettii deeri almasnn önemli olduunu ifade etti.

Konumalarn ardndan Diyarbakr Ticaret Borsasnda sat ilemlerine baland.

- Diyarbakr 2023te 1 milyon dekar alanda pamuk üretecek

Vali Güzelolu daha sonra Bismil ilçesinin Üçtepe köyünde düzenlenen Pamuk hasad ve tarla günü etkinliine katld.

Hasadn bereketli olmasn dileyen Güzelolu, Diyarbakrda geçen yl 560 bin ton civarnda pamuk üretildiini, bu yl ise pamuk üretiminin yaklak 650 bin ton civarnda olmasn beklediklerini söyledi.

Kentin pamuk üretiminde iddial hale geldiine iaret eden Güzelolu, GAP Projesi ile suya kavuacak alanlar ile özellikle Silvan Projemizin hayata geçmesi ile Diyarbakr 2023te 1 milyon dekar alanda pamuk üretecek ve inallah 500 bin ton civarnda kütlü pamuk elde etmi olacak. Diyarbakr, pamua dayal üretimin merkezi olmann yan sra pamuun sanayi alannda kullanlmasyla tekstil merkezi olma yolunda ilerlemekte. Türkiyeden çok büyük yatrm talepleri alyoruz. diye konutu.

Etkinlie, Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, çnar Kaymakam Selami Kaya, AK Parti Bismil lçe Bakan Mehmet Kzlkaya ve çiftçiler katld.

Ana Sayfaya Git