Diyarbakır'daki kadayıfçılar tepkili!

Diyarbakır'da Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odasına (DİLTO) bağlı kadayıfçılar, Ramazan ayı öncesi fıstığa yapılan yüzde yüz oranındaki zamma düzenledikleri basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Açıklamada, ya fıstık ithilatının önünün açılması, ya da fındıkta olduğu gibi bir birliğin kurulması istendi.

Haberler 14.05.2018 - 08:58 Son Güncelleme : 14.05.2018 - 09:58

Ramazan ay öncesi fsta yaplan yüzde yüz zamma, kadayfçlar, merkez Kayapnar ilçesindeki bir iyerinde basn açklamas yaparak tepki gösterdi. Esnaf, geçen yl kilosunu 50-60 liradan aldklar fstn fiyatnn geçen ay 110-120 liraya çktn belirtti. Grup adna açklama yapan DLTO sözcüsü Samet Altunhan, Ramazan ayn frsat bilerek fstk fiyatlarnda bilinçli ve ahlaki olmayan bir artn yapldn söyledi. Altunhan, u ifadeleri kulland:

FISTIK THAL EDLSN

Bunun en büyük nedeni, sezonda fstn toplu olarak 50-60 liraya alp, bilinçli olarak stokladktan sonra azar azar piyasaya sürdüren tüccarlardr. Bu haksz kazanç, toplumun geri kalanna olumsuz yansmaktadr. Bu sorun daha önce de ortaya çkmtr. Ancak, yeterli önlemler alnamad için karaborsaclar ve stokçular bu oyunlarna devam etti. Özellikle Ramazan aynda olduumuz için en çok tüketim bu aylarda yaanmaktadr. Bu vesileyle ithalatn acil olarak önünün açlmasn talep ediyoruz. Daha önce et, badem ve ceviz gibi gda ürünlerinde olduu gibi fstkta da gerekli düzenlemenin yaplmasn beklemekteyiz.

BRLK KURULSUN

kinci bir öneri olarak da fndkta olduu gibi fstkta da bir birliin kurulmasn ve devlet kontrolünde fiyatlandrlmas çözüm olacaktr. Aksi halde bu duruma üretilen çözümler geçici olacak ve sektörde ciddi istihdam kayb olacaktr. Sadece ilimizde 5 bine yakn çalan bulunan dolayl olarak da 30 bin kiinin etkilenecei açktr. Ayn zamanda ilimiz bir tarm kentidir. Bu önlemler hayati önlem tamaktadr. Diyarbakr kadayf yöresel ve tescilli üründür. Bu gelimeler baklava ve kadayf gibi gda turizmine darbe vurmaktadr. Devlet yetkililerinden bu konuyla ilgili çözüm beklemekteyiz.

Ana Sayfaya Git