Diyarbakır En Ucuz İl!

Türkiye’nin, 2017 yılı sonuçlarına göre, fiyat düzeyi endeksi en yüksek bölgesi 114.8 ile İstanbul, en düşük bölgesi ise 93.5 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu. Gıda, Ulaşım ve Eğitim'de ise Diyarbakır en ucuz il oldu.

Haberler 20.03.2018 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) verilerine göre, bu endeks deerleri, stanbulun Türkiye ortalamasna göre yüzde 14.8 pahal, Ar, Kars, Idr, Ardahann ise yüzde 6.5 daha ucuz olduunu gösteriyor. Ulam ve Eitimde ise Diyarbakr en ucuz il oldu.

TÜKin Bölgesel Satnalma Gücü Paritesi (BSGP) 2017 çalmas Türkiyenin çeitli bölgelerinde Türk Liras (TL)nn satn alma gücündeki farkllklarn belirlenmesi amac ile gerçekletirildi. çalmada, ayrntl olarak tanmlanm ortak bir mal ve hizmet sepeti kullanlarak bölgesel fiyat düzeyi endeksleri elde edildi.

KENTLERN GELMESNE GÖRE

statistiki Bölge Birimleri Snflamas (BBS) 2. Düzey detaynda üretilen endeksler ile farkl bölgelerdeki fiyat düzeylerinin karlatrlmasna imkan saland. Bir bölgenin fiyat düzeyi endeksi, 100den büyük ise bu bölge Türkiye ortalamasna göre pahal ve 100den küçük ise bu bölge Türkiye ortalamasna göre ucuz oluyor.

TÜK verilerine göre; gda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en pahal bölge stanbul oldu. Gda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 111,0 ile stanbulda gerçekleti. Ayn ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düük olan bölge 94.9 ile anlurfa, Diyarbakr oldu.

Giyim ve ayakkab ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 110.6 ile zmirde gerçekleti. Ayn ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düük olan bölge 84.1 ile Ar, Kars, Idr, Ardahan oldu.

Konut ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 150.1 ile stanbulda gerçekleti. Ayn ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düük olan bölge 84.5 ile Mardin, Batman, rnak, Siirt oldu.

ULATIRMADA DYARBAKIR UCUZ

Ulatrma ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 107.1 ile zmirde gerçekleti. Ayn ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düük olan bölge 93.5 ile anlurfa, Diyarbakr oldu.

Lokanta ve oteller ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 118.3 ile Ankarada gerçekleti. Ayn ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düük olan bölge 91.7 ile Hatay, Kahramanmara, Osmaniye oldu.

Dalm genilii en az olan ana gruplardan birisi alkollü içecekler ve tütün ana grubudur. Bu ana grupta en yüksek fiyat düzeyi endeksi 100.2 ile anlurfa, Diyarbakrda gerçekleti. En düük fiyat düzeyi endeksi 99.8 ile Aydn, Denizli, Mula bölgesinde oldu.

Ev eyas ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 108.7 ile zmirde gerçekleti. Ayn ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düük olan bölge 89.5 ile Hatay, Kahramanmara, Osmaniye oldu.

Salk ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 145.3 ile Ankarada gerçekleti. Ayn ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düük olan bölge 73.8 ile Mardin, Batman, rnak, Siirt oldu.

Elence ve kültür ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 106.6 ile stanbulda gerçekleti. Ayn ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düük olan bölge 94.9 ile Mardin, Batman, rnak, Siirt oldu.

ETMDE DE DYARBAKIR çOK UCUZ

Eitim ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi 141.7 ile stanbul)da gerçekleti. Ayn ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düük olan bölge 76.9 ile anlurfa, Diyarbakr oldu.

çeitli mal ve hizmetler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 110.1 ile stanbulda gerçekleti. Ayn ana grup için fiyat düzeyi endeksi en düük olan bölge 91.1 ile Ar, Kars, Idr, Ardahan oldu.

Haberleme ana grubunda deiim gözlenmemesinin nedeni, bu gruptaki telefon görüme ve internet abonelik ücreti gibi tüm madde çeidi fiyatlarnn bütün bölgelerde ayn olmasdr.

Ana Sayfaya Git