Diyarbakır hazır giyim, Şanlıurfa ayakkabı üssü

İkinci el makine ve ekipmanların teşvik kapsamına alınmasıyla Doğu ve Güneydoğu'ya fabrikasını taşıyacaklara 5 yıl sigorta primi ile 10 yıl gelir vergisi stopaj desteği verilecek.

Haberler 25.09.2019 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tevik uygulamasnda yaplan deiiklik sayesinde Diyarbakrn hazr giyim, anlurfann ise ayakkab üssü olmas yönünde önemli adm atld.

kinci el makine ve ekipmanlarn tevik kapsamna alnmasyla Dou ve Güneydouya fabrikasn tayacaklara 5 yl sigorta primi ile 10 yl gelir vergisi stopaj destei verilecek.

Bu sayede çok sayda firmann Diyarbakr Tekstilkent ile anlurfadaki Ayakkabclar Sanayi Bölgesine fabrikasn tamas bekleniyor.

Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral, AA muhabirine, 2012 ylndan bu yana yürürlükte olan tevik uygulamasnda Diyarbakr ve anlurfann büyük avantaj salayan 6. bölgede yer aldn anmsatt.

- 2 bin 60 giriimci yatrm tevik belgesi ald

Son 9 ylda Diyarbakr ve anlurfada 2 bin 60 giriimcinin yatrm tevik belgesi aldn aktaran Maral, bunlarn yaklak 11 milyar lira yatrm ve 95 bin istihdam taahhüt ettiini söyledi.

Maral, her iki kentin Bakanln sunduu destekler sayesinde yatrm için cazip hale geldiini dile getirerek, baz firmalarn batdaki fabrikalarn bölgeye tamak için ikinci el makine ve ekipmanlarn da tevik uygulamasna alnmasn talep ettiini aktard.

Firmalarn ikinci el makine ve ekipman talebinin Bakanlkça kabul edilerek, ksa süre önce bu konudaki düzenlemenin yürürlüe konulduunu vurgulayan Maral, öyle konutu:

Düzenlemenin Diyarbakrda Tekstilkent, anlurfada ise Ayakkabclar Sanayi Bölgesi projelerinin devreye girecei döneme denk gelmesi çok iyi oldu. anlurfada ayakkab üretimi için 13 fabrika binas yaptk. Giriimci sadece makinesini getirip, üretime balayacak. Diyarbakrda da 6 yldr yapm süren Tekstilkent için altyap çalmalar tamamland. Yatrmclar uzun süredir bunu bekliyordu. Bu yasal deiiklik Diyarbakrn hazr giyim, anlurfann ise ayakkab sektörünün yeni merkezi olmasn salayacak.

- Sigortann 889 lirasn devlet karlayacak

Düzenlemeyle 2020 yl sonuna kadar bavuru yapp en az 100 kii istihdam edeceklerin gelir vergisi stopaj, sigorta primi ve sigorta primi i veren pay desteinden faydalanacan ifade eden Maral, Destekle bir içinin sigortasnn iveren üzerindeki 985 lirann yaklak 889 lirasn devlet karlayacak. Ayrca yatrmc 6. tevik uygulamasnn avantajlarndan da faydalanmaya devam edecek. dedi.

- Batdaki firmalara avantajlar anlatlacak

Hasan Maral, Vali Hasan Basri Güzelolunun büyük çabas sonucu oluturulan Diyarbakr Tekstilkentin 10 bin, anlurfa Valisi Abdullah Erinin katksyla kurulan anlurfadaki Ayakkabclar Sanayi Bölgesinin ise 2 bin 500 kiiye istihdam salayacan belirterek, Her iki ildeki fabrikalar 2020 ylnda faaliyete geçecek. Düzenlemenin giriimcilere salad avantaj stanbul, zmir ve Bursada ziyaret edeceimiz giriimcilere anlatacaz. Fabrikalarn Diyarbakr ve anlurfaya tamalarn önereceiz. Büyük talep olacak, yatrmclar duydukça gelecek. diye konutu.

- çok sayda firma fabrikasn Diyarbakra tayacak

Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) Yönetim Kurulu Bakan Aziz Odaba da Diyarbakrn sahip olduu genç nüfus dolaysyla yatrmclar için çok uygun bir ehir olduunu söyledi.

stanbulda artan maliyetler ve içi bulma konusunda yaanan sknt nedeniyle firmalarn Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerine yöneldiine iaret eden Odaba, unlar kaydetti:

Tevik uygulamas, Diyarbakra yatrm yapan firmalara büyük avantaj salyor. Bakanln ald bu karar bize büyük moral verdi. kinci el makine ve ekipmanlarn da tevik uygulamasna alnmas bölgeyi daha da cazip hale getirdi. Bu karar ayn zamanda ikinci el makinelerin üretime katlmasn da salayacak. Son 2 ylda Vali Hasan Basri Güzelolunun desteiyle Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesi ve Tekstilkent de yatrm parselleri oluturuldu. Ksa sürede çok sayda firma fabrikasn Diyarbakra tayacak.

- Diyarbakr hazr giyimde öncü illerden biri olacak

Jiber Tekstil Yönetim Kurulu Bakan hsan Ourlu da bin 290 dekar alana kurulan Diyarbakr Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesinde stanbuldaki 20 firmann fabrika kurmak için sözleme imzaladn dile getirdi.

Ourlu, ikinci el makine ve ekipmanlarn da tevik uygulamasna alnmasndan duyduklar memnuniyeti dile getirerek, Ksa sürede hazr giyimde Diyarbakrda büyük atlm olacak. stanbuldaki yaam koullarnn zorluu nedeniyle içiler artk memleketindeki iletmelerde çalmay tercih ediyor. Firmalar genç nüfustan dolay Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerine yönelmeye balamt. Diyarbakr hazr giyimde öncü illerden biri olacak. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git