Diyarbakır karpuzu ağır olacak

Diyarbakır'ın özellikle iriliği ve lezzeti ile sembolü haline gelen ve son yıllarda kilogramında düşüş yaşanan karpuz, yapılan çalışmalarla yeniden eski ağırlığına kavuşacak.

Haberler 25.05.2017 - 08:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn sembolü haline gelen yerli karpuz fideleri, Dicle Nehri kenarndaki arazilerde toprakla bulutu. Nehrin kenarnda çakll ve kumlu arazide, yöreye özgü yöntemlerle yetitirilen karpuz için güvercin gübresi kullanlyor.

Hastalk nedeniyle özellikle son 2 ylda arlnda düü yaanan Diyarbakr karpuzunun, eski arlna kavumas için yaplan çalmalarn bu yl meyvesini vermesi bekleniyor.

Gda Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakr karpuzu tohumlarnn korunmas ve gelitirilmesinin önemli olduunu söyledi.

Hastalk nedeniyle son 2 ylda karpuz arlnda bir düme oldu ama bu sene önlemlerimizi aldk. diyen Atalar, incelemeler sonucunda ekiplerinin karpuz bahçelerinde ekim yaplan alanlar kontrol ettiini, meydana gelen hastalklarn tespit edildiini kaydetti.

Bunlarla ilgili çiftçilerin bilgilendirildiini, alnmas gereken bütün tedbirlerin alndn anlatan Atalar, teknik elamanlar vastasyla gerekli kontrollerin yapldn dile getirdi.

Atalar, karpuz yetitiren 20 çiftçiye Diyarbakr Büyükehir Belediyesi i birliiyle 30 ton gübre destei verildiini, Diyarbakr karpuzunu Türkiye ve dünyaya tantmak amacyla çeitli etkinlikler düzenlediklerini anlatarak, öyle konutu:

En son Diyarbakra özgü karpuz 55 kilo 400 gram arla ulamt. Bu yl ekimler tamamland. Diyarbakr karpuz çeidinde yaklak 500 dekar ekim alan söz konusudur. Yaptmz incelemelerde gelimelerin iyi olduu bütün ekimlerin tamamlandn ve iyi bir süreç içerisinde ilerlediini tespit ettik. Diyarbakr karpuzunu bu yl inallah festivalde daha önceki arlklarn üzerinde bir rekolte ile tamamlamay hedeflemekteyiz.

Dicle Nehri kenarnda karpuz yetitiren Adil Aydn da Diyarbakr karpuzunun en önemli özelliinin irilii ve lezzeti olduunu söyledi.

Son yllarda Diyarbakr karpuzunun pembe, sürme ve feri olarak 3e ayrldn ifade eden Aydn, Diyarbakr karpuzumuzu özellikle güvercin gübresi ile yetitiriyoruz. Bu gübre ile karpuz daha da büyüyor ve aromas daha da lezzetli oluyor. diye konutu.

Aydn, karpuzun ekildikten 75 gün sonra olgunlatn söyledi.

Abdülmenaf Demir ise Diyarbakr karpuzunun her tarlada yetimediini belirterek, 8 kii sürekli tarlann içindeyiz. Karpuzlarmz bazen 30 bazen de 60 kilogram oluyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git