Diyarbakır’da 150 ailenin geçim kaynağı: Balıkçılık

Dünya Kültür Mirası Listesine giren Hevsel Bahçeleri'nden geçen Dicle Nehri, binlerce yıldır bereketiyle bölge halkının geçim kaynağı oluyor.

Haberler 25.10.2017 - 08:07 Son Güncelleme : 25.10.2017 - 08:10

Diyarbakrda Dicle Nehrinde 30 yldr avlad balklar satarak geçimini salayan Veysi Bozyl, bilinçsiz çalmalarn nehirde birçok baln neslinin tükenmesine neden olduunu belirterek, kentte 150 ailenin balkçlktan geçimini saladna dikkat çekti.

Baraj faaliyetleri, kum ocaklarnn bilinçsiz çalmalar ve nehre kazandrlan srail sazanlarnn doann dengesini bozduu gibi Dicle Nehrindeki balklara da zarar verdiini dile getiren Bozyl, Diyarbakrda 150 ailenin tek geçim kaynann balkçlk olduunu dile getirdi.

Diclede birçok balk nesli tükendi

Dicle Nehrinde bin bir zahmetle yakaladklar balklar Sur ilçesi Gazi Caddesinde canl bir ekilde satan Bozyl, Dicle nehrinde 16-17 çeit balk olduunu ancak son zamanlarda artan balk ölümleri nedeniyle çeitlerin azaldn ve birçok baln da neslinin tükendiini dile getirdi.

Kum ocaklarnn ve arazi sahiplerinin nehri bilinçsiz bir ekilde kullandn vurgulayan Bozyl, küçük büyük iyerlerinin de atklarn olduu gibi nehre boaltmas nedeniyle ciddi skntlar yaandn ifade etti.

srail sazanlarnn önü alnmal

Dicle Nehrinde tropikal göçmen balklarn varlklarna dikkat çeken Bozyl, Son zamanlarda Dicle Nehrine kazandrlan mercan türleri dediimiz srail sazanlar var. Bunlar dier balklarn yumurtalarn yer. Dier balklarn neslini tüketir. Bu balklarn önü alnmazsa 10 yla kadar dier balklarn neslini tüketir. Bu yüzden bunlara bir çare bulunmaldr. dedi.

Nehrin seviyesi yumurtalar için hayati

Dicle Nehrinde geçimlerini saladklar için yumurtlama döneminde avlanmadklarn belirten Bozyl, Ancak suyun seviyesinin yersiz bir ekilde düüp yükselmesi balklarn üreyememelerine neden oluyor. Yumurtalarn bozulmasna neden oluyor. ifadelerini kulland.

Gündoumunda ve gün batmnda

Olta balkçl hakknda ipuçlar veren Bozyl, Olta balkçlnn en güzel vakti, sabahn gündoumu ile akamn gün batmdr. Tabi rüzgar, havann scakl, mevsim, suyun rengi, ay gibi etkenler bal etkileyen, tetikleyen ve yerinin deimesine neden olan durumlardr. eklinde konutu.

Doann dengesi alt üst

Bozyl konumasnda, Her mevsimin kendine özgü balk çeitleri vardr. Mevsimsel olarak tropikal göçmen balklarnn mevsimindeyiz. Ancak baz bilinçsiz çalmalar nedeniyle doann dengesi alt üst oluyor. Kum ocaklarnn bilinçsiz çalmas, barajn yerli yersiz açlp kapanmas, yaplan köprüler gibi. Bunlar hem balklarn göç macerasn hem de yumurtalar olumsuz etkiliyor. diye açklad.

Balkçlk milli servettir

Diyarbakrda 150 ailenin balkçlkla geçimini saladn söyleyen Bozyl, balkçln milli servet olduunu ve bu nedenle sahip çklmas gerektiini ekledi.

Ana Sayfaya Git