Diyarbakır'da bu sezon 250 bin tonun üzerinde pamuk rekoltesi bekleniyor

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Diyarbakır'da, hasadı devam eden pamukta 250 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor.

Haberler 21.10.2021 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tekstil, ya sanayi ve hayvanclk sektörüne önemli ölçüde ham madde salayan pamuk, bölge çiftçisine gelir olmay sürdürüyor.

Geçen yl verim ve fiyatyla üreticisini sevindiren pamukta bu yl ekim alanlar geniledi, üretim miktarnda da art oldu..

Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, il olarak kuraklk nedeniyle hububat ve bakliyatta sknt yaadklarn fakat pamukta iyi bir sezon geçirdiklerini söyledi.

Kentte geçen yl 403 bin dekar alanda pamuk yetitirildiini belirten Atalar, Bu yl bu rakam 527 bin dekara ulat. Pamuk ekim alannda yaklak yüzde 30luk bir art var. dedi.

Atalar, verimin de iyi olduunu dile getirerek öyle devam etti:

Özellikle Bismil ilçesinin ortalamalarna baktmzda dekara 380 ile 650 kilogram verim oldu. Hasat devam ettii için tespit çalmalarmz da devam ediyor. Arazilerden gördüümüz bu yl iyi bir rekoltenin gerçekleecei. Geçen yl 217 bin ton pamuk rekoltemiz vard. Bu yl bunun 250 bin tonun üzerine çkacan öngörüyoruz. Hasat sonunda net rakamlar ortaya çkacak. Hasat oldukça iyi durumda. Bu sezon, geçen yl ve uzun yllar ortalamasna göre iyi bir hasat gerçekleiyor. çiftçi üretimden memnun.

DEKARA 450 KLOGRAMIN ÜZERNDE VERM

Atalar, sezonun kurak geçmesi, nemin az olmas dolaysyla neme bal hastalklarda da düü yaandna dikkati çekti.

Diyarbakrda pamukta dekar bana 450 kilogramn üzerinde verim elde edildiini belirten Atalar, Bu sonuç tarmn burada doru, zamannda ve teknik bilgilerle yapldna bir örnektir. Bu yl çiftçilerimiz hem üretimden hem fiyattan memnun. nallah hasat bittiinde çiftçinin yüzü gülecek ekilde bir sezonu kapatm oluruz. diye konutu.

Atalar, Silvan Projesinin tamamlanmasyla üretim alanlarnn daha da genileyeceini dile getirerek, Dolaysyla hem pamuk ekim alanlar hem de dier ürünlerde çok ciddi artlar meydana gelecek. limizin ve ülkemizin milli tarmsal haslasna çok ciddi katkmz olacak. dedi.

Diyarbakr-Bismil Pamuk Üreticileri Birlii Bakan Hasan Vural da Hasat iyi, meyvesini almaya baladk, mutluyuz. çiftçilerimizin yüzü gülüyor. Bu yl fiyat da iyi. Gerek bu yl gerek geçen yl pamuk eken çiftçinin yüzü güldü. ifadelerini kulland.

Vural, bu yl salanan verim art sayesinde gelecek yl daha çok alanda pamuk ekileceini söyledi.

Bismil ilçesinin Korukçu Mahallesinde çiftçilik yapan Abdullah Vural da aile olarak 50 yldr pamuk ürettiklerini belirtti.

Teknoloji anlamnda ileri seviyede üretim yaptklarn dile getiren Vural, sulama imkanna sahip olduklar için arlkla msr ve pamuk yetitirdiklerini ifade etti.

Bu yl 2 bin dekar alana pamuk ektiklerini söyleyen Vural, Hem verim hem de fiyat olarak emeimizin karln alacamz için çok mutluyuz. Hasad devam eden tarlamdan dekarda yaklak 620 kilogram pamuk elde etmekteyim. çiftçi olarak fiyatlardan da memnunuz. Pamuk çiftçisi olarak son iki yldr gerçekten mutluyuz. diye konutu.

Krsal Ofköy Mahallesinden rfan Karaaslan da 2000 dekar araziden yaklak 1200 ton pamuk hasat etmeyi beklediini belirterek, Son iki yldr verim ve fiyattan pamuk üreticileri memnun. Verdii emein karln ald zaman insan mutlu olur. Mutluyuz, inallah böyle devam eder. dedi.

Ana Sayfaya Git