Diyarbakır'da kırmızı mercimekte rekoltenin 100 bin tonu aşması bekleniyor

Kırmızı mercimek üretiminin önemli merkezlerinden Diyarbakır'da, ekim alanlarının artmasıyla bu yıl rekoltenin 100 bin tonu aşması öngörülüyor.

Haberler 01.06.2022 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Girdi maliyetlerinin hububata göre düük olmas nedeniyle Diyarbakrda çiftçiler bu yl, içerdii zengin proteinle beslenmede önemli bir yere sahip olan krmz mercimek üretimine yöneldi.

Geçen yl 560 bin dekarda üretimi gerçekleen ürününün ekim alan bu yl çiftçiye sunulan desteklerin de etkisi ile 700 bin dekar at.

MERCMEK ÜRETM BU YIL BEKLENENN çOK ÜZERNDE BR ALANA ULATI

Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakrn krmz mercimek üretiminde Türkiyenin önemli merkezlerinden biri olduunu söyledi.

Ortalama 123 bin tonla Türkiyede en çok mercimek üreten il olduklarn ifade eden Atalar, geçen yl kuraklk nedeniyle üretimde ikinci kent olduklarn belirtti.

Atalar, 2021 sezonunda 560 bin dekar olan ekim alannn bu yl ciddi oranda arttna iaret ederek, unlar kaydetti:

Mercimek tarmnda gübre kullanlmamakta, ilaç kullanm da snrl düzeyde. Dolaysyla girdi maliyetleri çok düük. Hem maliyet noktasnda uygun bir bitki olmas hem münavebede (ekim nöbeti) etkili olmas da ekim alann artrd. Ayrca Bakanlmz ve Büyükehir Belediyesiyle yaptmz projelerle 310 ton mercimek tohumunu yüzde 75 hibe olacak ekilde çiftçilere dattk. Bunlarn etkisiyle mercimek ekim alan 700 bin dekarn üzerine çkt. Mercimek tarm bu yl beklenenin çok üzerinde bir alana ulat.

Atalar, nisan ayna kadar yata her eyin normal geçtiini, nisan aynda ya olmamasndan baz bölgelerde sorun olumaya baladn anlatarak, mays ayndaki yalar sayesinde ürünün kendisini toparlamaya baladn aktard.

UZUN YILLAR ORTALAMASININ CVARINDA BR REKOLTE ELDE EDECEZ

Atalar, geçen yl kuraklk nedeniyle toplam 46 bin ton mercimek üretimi yaplan kentte üretimin bu yl daha iyi olacan öngördüklerini dile getirerek, Umuyoruz ki bu yl uzun yllar ortalamasnn civarnda bir rekolte elde edeceiz. Son yalardan dolay rekoltede 110 bin tonu bulacamz tahmin ediyorum. Bu yl yine Türkiyede en fazla mercimek üreten il konumuna geleceimizi düünüyorum. diye konutu.

çFTçLER UMUTLU

Sur ilçesine bal krsal Karaçal Mahallesi muhtar ve çiftçi Fuat Cömert ise bu yl çiftçilerin mercimee yöneldiini belirterek, gelecek yl mercimek ekim alannn daha da artacana inandn söyledi.

u anda üretim sürecinin iyi ilerlediini dile getiren Cömert, Yllardr bölgemizde kar yamyordu. Bu yl çok ükür kar yad. Sonrasnda ya azl bizi korkuttu. Birçok çiftçi yamur duasna çkt. Allaha ükür u anda bizde ciddi bir sknt görünmüyor. Bir hastalk veya dolu olmazsa bu yl verim, geçen yla göre daha iyi olacak. Bu yl mercimekte dekara 150 kilogram ve üzeri bir verim bekliyoruz. eklinde konutu.

çiftçi Abdulhalim Ekin de geçen yl arpa, mercimek ve buday ektiini fakat kuraklk nedeniyle zarar ettiini belirtti.

Geçen yl 150 dönümde mercimek ürettiini anlatan Ekin, bu yl üretim yapt alan bin dekara çkardn aktard.

Yan olumlu etkisini gördüünü ifade eden Ekin, Yamur yamasayd ürün kökten giderdi. Allah ksmet ederse bu yl dekara 150 kilogram ürün bekliyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git