Diyarbakır'da Süt Haftası Etkinlikleri

Türkiye'de 21-25 Mayıs tarihleri arasında kutlanan 'Süt Haftası' etkinlikleri kapsamında, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, gıda ve ziraat kontrolörleri eşliğinde, 120 okulda toplam 20 bin öğrenicinin katılacağı seminerler düzenleneceğini söyledi.

Haberler 23.05.2012 - 10:46 Son Güncelleme : 23.05.2012 - 10:46

1956 yılında Dünya Süt Federasyonu’nun almış olduğu karar gereği 21 Mayıs Dünya Süt Günü ilan edildiğini, daha sonra Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Türkiye’de 21-25 Mayıs arasında olan tarihleri Süt Haftası olarak değerlendirdiğini ifade eden Mehmet Ali Koçkaya, gıda ve ziraat mühendislerinin kontrolörleri ile Diyarbakır’da 120 okulu gezerek 20 bin öğrenciye seminer ve eğitim verileceğini kaydetti. Okul sütü projesinin başlamasının 3. haftası nedeniyle Süt Haftası’nın ayrı bir önem arz ettiğini aktaran Koçkaya, okul sütünün Diyarbakır’da bin 100 okulda, 230 bin öğrenciye dağıtımının devam ettiğini, şu an için herhangi bir sorun kalmadığını dile getirdi. İlk günlerde yaşanan süt hazımsızlığı hastalığı hadisesinin de artık görülmediğini vurgulayan Koçkaya, süt tüketiminin artması gerektiğini belirtti.

DİYARBAKIR’DA GÜNLÜK SÜT ÜRETİMİ 110 TON

Slayt gösterimleri ile süt, sütün yaşamımızdaki önemi 7’den 70’e süt kampanyası ve sütün neden gerekli olduğunu, beslenmedeki önemi, bağışıklık sisteminin oluşmasını, beyin gelişimini, ruh sağlığına olan etkilerini tek tek anlattıklarını ifade eden Koçkaya, Bu anlamda eğitimlerimiz başarıyla devam ediyor. Biz bu haftayı böyle geçireceğiz. Geçen senelerde de süt koşusu, süt kupası gibi etkinlikler düzenlemiştik, dereceye girenlere dizüstü bilgisayarlar vermiştik. Bu sene de süt haftasını iyi bir şekilde değerlendirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca Diyarbakır olarak süt üretimimiz Avrupa Birliği standartlarına yakın. Günlük 110 tonu buldu dedi.

KOOPERATİF SATIŞ REYONLARI AÇILACAK

Sanayide işlenecek hazır sütün günlük 110 tonu bulduğunu aktaran Koçkaya şunları söyledi:

Buna göre, bütün ulusal firmaları Diyarbakır’a yatırım yapmaya davet ediyoruz. Hükumetimizin açıklamış olduğu son teşvik politikaları ile de yatırım bayağı cazip hale geldi. GAP idaremizden, kalkınma ajanslarımızdan aldığımız desteklerle süt toplama merkezleri kuruyoruz. Önümüzdeki günlerde ise kooperatiflerimizin ürettiği sütün doğrudan üreticiden tüketiciye ulaşabilmesi için kooperatif marketleri, kooperatif satış reyonları açmayı planlıyoruz. Bunlar açıldığı zaman halkımız daha ucuza süt tüketebilecek. Şu anda da süt her yerde bulunabiliyor ama daha ucuz ve kaliteli süt tüketebilmek için kooperatiflerimizin direkt satış reyonları açma anlamında planlarımız var. Bunun yanı sıra arıcalar birliği ile bal evi projemiz var. Önümüzdeki günlerde açmayı başarmamız halinde bal ve süt üreticiden tüketiciye direkt satılabilecek.

SÜT TÜKETİMİ Avrupa ÜLKELERİNİN GERİSİNDE

Gelişmiş ülkelerde süt tüketiminin İtalya’da 63, İngiltere’de 100, Finlandiya’da 139 litre iken Türkiye’de 25 litre olduğunu dile getiren Koçkaya, Bu bizim açımızdan şık bir durum değil. Dolayısıyla bizim kişi başı süt tüketimimizi arttırmamız lazım. Bu anlamda da özellikle çocuklarımızın sabah akşam tüketmeleri gerekiyor ki ilerde kemik erimesi diş çürümeleri gibi vakaların az yaşanması sağlık giderlerimizin, sağlık problemlerimizin azalması için süt tüketelim tükettirelim çocuklarımıza da bu alışkanlığı kazandıralım. 25 litrede kalmayalım daha fazla süt tükettirelim şeklinde konuştu.

Koçkaya, hafta boyunca etkinliklerin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır