Dizel araç sahiplerine kötü haber! Süreç başladı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da hem çevreye, hem de insanlara zarar verdiği onaylanan dizel motorlu araçların laboratuvar testlerine göre yaklaşık 10 kat daha fazla zararlı gaz salınımı yaptığının ortaya çıkması, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyada dizel araçların yasaklanması sürecini başlattı.

Haberler 27.11.2019 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lk adm Almanya ve talya atarken, Fransa, Hollanda ve Norveçte de 2020 ylndan itibaren dizel araçla girilemeyen greenzonelar (yeil alan) yaratlacak. En sert tedbirlerin uyguland talyann Milano ehrindeyse 25 Mart 2019 tarihinden bugüne kat bir greenzone uygulamas iletiliyor.

Dünyann en büyük alternatif yakt sistemleri üreticisi BRCnin Türkiye CEOsu Kadir Örücü, 2030 ylna kadar dizel araçlar kademeli olarak üretimden kalkacak. Özellikle nüfus younluu yüksek ve tarihi dokusu olan ehirlerde bu tarih çok daha erkene çekilebilir. Avrupada balatlan greenzone uygulamalarn büyük ehirlerimizde görebilmemiz mümkün eklinde konutu.

Dünya Salk Örgütü (WHO) tarafndan hem çevreye hem de insanlara zarar verdii onaylanan dizel motorlu araçlarn laboratuvar testlerine göre yaklak 10 kat daha fazla zararl gaz salnm yaptnn ortaya çkmas bata Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyada dizel araçlarn yasaklanmas sürecini balatt.

Almanya ve talyadaki ehirlerde dizel araçlarn giremedii greenzone (yeil bölge) uygulamalar balatlrken, 2020de Fransa, Hollanda ve Norveçte de yeni yeil bölgelerin oluturulaca açkland.

Dev ekonomik güce sahip çin, Dev ekonomik güce sahip çin, Almanya, ngiltere, Fransa, Hindistan, Norveç, Avustralya, Japonya gibi ülkelerde ise dizel araçlarn kademeli olarak yasaklanaca belirtiliyor.

2030A KADAR DZEL ARAçLAR ÜRETM KALDIRILACAK

Dünyann en büyük alternatif yakt sistemleri üreticisi BRCnin Türkiye CEOsu Kadir Örücü, dizel araçlara olan talebin bir tek Türkiyede arttna dikkat çekerek, 2030 ylna kadar dizel araçlar kademeli olarak üretimden kalkacak. Özellikle nüfus younluu yüksek ve tarihi dokusu olan ehirlerde bu tarih çok daha erkene çekilebilir. Avrupada balatlan greenzone uygulamalarn büyük ehirlerimizde görebilmemiz mümkün. Dizel araçlar yolun sonuna geldi. Ülkeler birbiri ardna dizel otomobillerin satn yasaklayan kanunlar onaylyorlar. Costa Ricada yürürlükte olan kanuna göre 2021 ylndan itibaren eski yeni ayrt etmeksizin tüm dizel araçlarn sat yasa uygulanmaya balanacak. Bu yönde dizel araç satn yasaklayan kanunlar çkaran dier ülkelerden Danimarka, rlanda, srail, Hollanda, sveç ve Hindistanda ise bu yasaklar 2030 ylndan itibaren uygulanacak. skoçyada 2032, ngiltere, çin ve Fransada ise 2040 ylndan itibaren dizel araç sat yasa uygulanmaya geçilecek ifadelerini kulland.

DZELE KARI EN SERT TEDBRLER MLANODA UYGULANIYOR

talyann Milano kentinde uygulanmaya balanan greenzone uygulamas en kat dizel kart yasaklar içeriyor. Kent Meclisinde alnan karara göre, tüm dizel araçlar yasakland. ehre yalnzca, Euro 5 ve 6 benzin kullanan araçlar, LPG, Metan, çift yakt, hibrid ve elektrikli araçlar, 2 zamanl Euro 5 ve 4 zamanl Euro 4-5 motosikletler, LPGli motosikletler giri yapabiliyor.

Ana Sayfaya Git