Dizel için flaş karar! Zorunlu oluyor

Birçok ülke, çevresel nedenlerden ötürü dizel yakıta karşı önlemler alıyor. Türkiye'de de önemli bir adım atıldı ve belli bir oranda biyodizel kullanılması zorunlu hale geliyor.

Haberler 05.06.2017 - 03:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dizelin taht sallanyor. Birçok ülke, çevresel nedenlerden dolay önümüzdeki yllara dizel otomobilleri yasaklama karar ald. Hatta dizel üretimini durdurmay kararlatran marka bile var. Dizel için bir adm da Enerji Piyasas Düzenleme Kurumundan (EPDK) geldi. EPDK, sat yaplan her 200 litre motorine en az 1 litre biyodizel kullanlmasn 2018den itibaren zorunlu hale getiriyor.

YERL ARTI

Türkiyede baz akaryakt irketlerinin ksmen istee bal kulland biyodizelin motorinle harmanlanmas oranna, istasyonlarda sata sunulmadan önce zorunlu taban getirilmesi kararlatrld.

Yeni düzenlemeyle ithal veya rafinericiden temin edilen motorininin toplamna, en az binde 5 yerli tarm ürünlerinden veya bitkisel atk yalardan üretilmi biyodizel harmanlanacak. Böylece akaryakt piyasasnda satlan her 200 litre motorinin, en az 1 litre biyodizel içermesi salanacak.

2018 BAI TBARIYLA ZORUNLU OLUYOR

Biyodizel arznda bir sknt yaanmas veya biyodizel fiyat oluumunda rekabeti bozucu bir durum belirlenmesi durumunda, EPDK harmanlama orann yeniden belirleyebilecek.

Söz konusu binde 5lik taban biyodizel katk orannn, düzenlemenin Resmi Gazetede yaymlanmasnn ardndan 2018 ba itibaryla zorunlu hale gelmesi karar alnd.

115 BN TONLUK BYODZEL GEREKYOR

Türkiyede toplam akaryakt satlarnn yüzde 84ünü oluturan motorin türleri tüketimi, 2016da bir önceki yla göre yüzde 8,5 artarak 22,3 milyon tona yükseldi. Söz konusu sat miktarna binde 5lik biyodizel harmanlanmas zorunluluuyla 2018de yllk yaklak 115 bin ton biyodizel üretilmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git