Doğal depolarda saklanan lezzet "Sandıklı patatesi"

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesine bağlı Akin köyünde, mağaralarda saklanan tonlarca patates, İstanbul ve Antalya başta olmak üzere bütün illere sevk ediliyor.

Haberler 26.12.2016 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyedeki patates ihtiyacnn önemli bölümünün karland ilçede üreticiler, hasat ettikleri ürünleri Akin köyünün çepiolu mevkisindeki dalarn altnda bulunan ve souk hava deposu olarak kullanlan maaralara getiriyor. Ekim aynn balarnda getirilen yaklak 10 bin ton patates, mays aynn sonlarna kadar depoda kalyor.

Yazn serin olan, kn da scakln koruyan doal depolarda kadn içiler tarafndan hazrlanan patatesler, bata stanbul pazar olmak üzere Türkiyenin çeitli illerine gönderiliyor.

Doal depolarda saklanan lezzet

Akin köyü muhtar Yusuf Can, gazetecilere yapt açklamada, depolardaki scakln hiç bir mevsimde deimediini, yaz ve k 8 derecede kaldn belirtti.

Dan altnda bulunan doal maara eklindeki depolarda patatesin ekim aylarnn balarnda geldiini ifade eden Can, öyle konutu:

Buradan da mays ayna kadar peyder pey içilerin yardm ile 3 aamadan geçerek Türkiyenin çeitli pazarlarna gönderilir. Birinci aamada, patatesler büyüklüklerine göre snflarna ayrlyor. kinci aamada patatesler çuvala konuluyor. Üçüncü aamada ise kamyonlara yükleniyor. Burada patateslerin snflarna ayrlmasnda günlük yaklak 60 bayan i imkan buluyor. Evlerine ekmek götürüyor. Köyümüz çepiolu mevkisinde 3 doal souk hava depomuz mevcut. Bu 3 maarann toplam patates depolama kapasitesi 10 bin ton. Maaralarn en önemli özellii yazn ve kn içerdeki scakln art 8 derece olmasdr. Patatesin salkl saklanabilmesi için uygun bir scaklktr.

Can, u an patatesin buradan çk fiyat 1 lira 10 kuru. Tabii pazarlarda deiik fiyatlara satlmakta. dedi.

Ana Sayfaya Git