Doğalgaz yüzde 9 indirim gelebilir...

Rus Gazprom, BOTAŞ ve özel sektör ithalatçıları ile müzakeresinde doğalgazda yüzde 8.8 indirim teklif etti. BOTAŞ, “Teklifi değerlendirelim” karşılığını verdi.

Haberler 08.10.2017 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BOTA ile Gazprom arasnda doalgaz fiyat konusunda bir süredir youn bir trafik yaanyor. Taraflar, gerek Türkiyede gerekse de Rusyada bir araya geliyor ve tahkime tanan fiyat konusundaki anlamazla masada çözüm üretmeye çalyor.

Bu çerçevede BOTA ekibi, ksa süre önce Moskovaya bir ziyarette bulundu. Gazprom, BOTAa yeni bir teklif sundu. Teklifin ayrntlar öyle:

YÜZDE 8.8 NDRM

Doalgaza, yüzde 8.8 indirim yapalm. Türkiye, tahkimdeki davasn çeksin. BOTA, bu teklif üzerine birkaç yl önce Gazpromun, yüzde 10.25 indirim teklif ettiini anmsatt. Gazprom, o dönemde 1000 metreküp gazn fiyatnn 300 dolar düzeyinde bulunduunu, bugün fiyatn 205 dolar olduunu söyledi.

ÖZEL SEKTÖRE DE YANSITILACAK

Gazprom, BOTAn kabul etmesi durumunda bu orandaki indirimin Türkiyedeki özel sektör gaz ithalatçlarna da uygulanacan söyledi. Bu teklif kabul edilirse 1 Ocak 2018den itibaren özel sektör de yüzde 8.8 indirimli fiyat üzerinden gaz ithal edecek. Özel sektör yetkilileri, teklifin BOTA tarafndan deerlendirildiini belirterek, Gazprom, yüzde 8.8 önerdi. BOTA deerlendiriyor. Pazarlk böyle açld. Kar bir teklif de söz konusu olabilir dedi.

GERYE YÖNELK ÖDEME

Doalgaz alm ve satm sözlemelerinde, indirimler müzakerelerin balad tarihten geçerli oluyor. Müzakereler, 1 Ocak 2016da balad. Bu teklif kabul edilirse Gazprom, indirim orann dikkate alarak BOTAa aradaki fark kadar ödeme yapmayacak; geriye yönelik ödeme söz konusu olmayacak. Uzmanlar, geriye yönelik ödemeyi öyle anlatt:

Gaz fiyat diyelim 100 TL. ndirim yapld ve 90 TLye dütü. ndirim müzakerelerinin balad tarihten, müzakerelerin sonuçland tarihe kadar ithal edilen gaz miktar ile indirime konu olan tutar, bu örnekte 10 TL ile çarplyor ve bu para ithalat yapan ülkeye ödeniyor.

KI BASTIRMADAN BTSN HEDEF

Güvenilir kaynaklar, Gazprom ile BOTAn fiyat müzakerelerini k bastrmadan tamamlamay hedeflediini belirterek, Türkiye ile Rusya, gaz ticaretinin yan sra pek çok enerji projesinde de birlikte çalyor. Nükleer santral, gaz boru hatlar, belki de yeni santral yatrm gibi ... Dier yandan savunma ve aske ri konularda da ibirlii söz konusu. Dolaysyla bu konuda atlacak admlar genel bir bak açsyla da deerlendirmek mümkün dedi

Ana Sayfaya Git