Doğu ve Güneydoğu yatırımla ihya olacak

Yatırımcılara büyük fırsatlar sunan Cazibe Merkezleri Programı için başvurular 27 Şubat'ta sona eriyor.

Haberler 24.02.2017 - 08:50 Son Güncelleme : 24.02.2017 - 10:16

Babakan Binali Yldrm tarafndan açklanan ve 23 ilin kalknmas-gelimesi için hazrlanan Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Program ve Yatrm ve Destek Hamlesi, Dou ve Güneydoudaki illerde istihdamn artmasna ve göçün azalmasna büyük katk sunacak.

Toplam 62 milyar liralk bütçeli program kapsamnda 2017 ylnda 11 milyar liralk kamu yatrm gerçekletirilecek.

Giriimciler için büyük frsatlar sunan programdan yararlanmak isteyenler, yöredeki kalknma ajanslar araclyla ön taleplerini Kalknma Bankasna iletiyor. çok kapsaml bir tevik paketi olan ve yatrmclara büyük frsatlar sunan program için bavurular 27 ubatta sona eriyor.

- 400ü akn yatrmc bilgi ald

Diyarbakrda yatrmclarn youn ilgi gösterdii program tantmak amacyla Karacada Kalknma Ajans youn bir çalma yürütüyor. Türkiyenin farkl illerinde düzenlenen etkinliklerle program tantan ajansa, imdiye kadar sadece Diyarbakrda 400ün üzerinde yatrmc bilgi almak için bavurdu.

Karacada Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral, AA muhabirine, 4 Eylülde Babakan Binali Yldrmn programn ön tantmn yaptn, daha sonra mevzuat düzenlemelerinin gerçekletirildiini anmsatt.

Açkland günden bu yana yatrmclarn çok youn ilgisi ile kar karya olduklarn vurgulayan Maral, kasm ve aralk aynda ön taleplerin alndn, bu ilginin Diyarbakrda da görüldüünü söyledi.

Maral, 24 Ocak itibaryla yazl bavurularn alndn, ajans olarak Diyarbakr ve anlurfadan sorumlu olduklarn, her 2 ilden büyük talep olduunu söyledi.

Yatrmclarn 24 Ocaktan bu yana ajans ziyaret ettiini ve programla ilgili bilgi aldn bildiren Maral, bavurularn Kalknma Bankasna yapldn, son haftada bavurularn daha da artacan tahmin ettiklerini belirtti.

- Yatrmclar programdan yararlanmal

Yeni fabrika kurmaya niyetli ya da kapasitesini artrmak isteyen giriimcilerin bu programdan istifade etmesini isteyen Maral, faizsiz kredi imkannn büyük avantaj olduunu vurgulad.

Genel Sekreter Maral, 6 ile 10 yl arasnda deien geri ödeme süreçleri var ki bunlar yatrmcnn iini sürdürebilmesi ve rayna koyabilmesi için çok uygun. stihdam ve bölgede imalat sanayini gelitirecek olmas çok önemli. ifadelerini kulland.

- sizlii azaltacak

sizliin azaltlmas için programn önemine iaret eden Maral, konumasn öyle sürdürdü:

Türkiyede istihdam artrabilmenin en önemli ayaklarndan birisi imalat sanayinde ve bu program kapsamnda dier hizmet sektörlerinin hayata geçmesine bal. Bu noktada bu yatrmlarn hayata geçmesiyle istihdamda ciddi bir art olacan öngörüyoruz. stihdamn artmas insanlarn hem sosyal hem de ekonomik olarak ie odaklanmalarna ve belli bir seviyenin üstüne çktklar için de daha belirli olan bir gelecek projeksiyonu yapmalarna yardmc olacak. Bölgenin buna ihtiyac var. Zaten bölgemizde de bir duraanlk yaanmt.

- Program bölgenin kaderini deitirecek

malat sanayinde Kalknma Bankasnn iin içinde olmas ve ihracat odakl bir yaklam sergilenmesinin iletmelerin ihracata açlmasna da katk sunacan dile getiren Maral, bu sayede istihdamn artacan, ihracatn gelieceini bildirdi.

Programn bölgenin kaderini deitirecek bir çalma olduuna dikkati çeken Maral, program tantmak için Mersin, zmir ve stanbulda geni kapsaml toplantlar gerçekletirdiklerini anlatt.

Maral, dier illerde de yatrmclar bilgilendirdiklerini, il merkezinde de neredeyse bilgi vermedikleri hiçbir yatrmcnn kalmadn kaydederek, herkese farkl kanallarla ulatklarn, oluan ilgiden memnun olduklarn belirtti.

- Batdaki yatrmclar da büyük ilgi gösteriyor

Genel sekreter Maral, tantm çalmalarnn yatrmclarn bölgeyi tanmasna vesile olduunu belirterek, batdaki çok sayda yatrmcnn da kendilerine ulap sunulan imkanlarla ilgili bilgi aldn söyledi.

l dndan yatrmclarn bölgede yatrm yapmasnn kurumsallama kültürünün gelimesini salayacan iaret eden Maral, program sayesinde yeni sektörlerin bölgeye gireceini, kurumsal firmalarn saysnn artacana iaret etti.

Bunun, Cumhuriyet tarihinde hazrlanan en kapsaml paket olduunu belirten Maral, Belli bir mali güce sahip olan ve yatrm yapmay planlayan giriimcilerin bavuraca bir paket. Bu paketi kaçran yatrmclarmzn bu frsat bir daha yakalayacan düünmüyorum. O nedenle yatrmn tam zaman. 4 Eylülden bu yana ajansmz ziyaret ederek bilgi alanlar yatrmc says sadece Diyarbakrda 400ü geçti. Bu hafta talebin daha artacan ön görüyoruz. nallah bunlar yatrma dönüür. diye konutu.

Ana Sayfaya Git