Doğu ve Güneydoğu'dan 7 ayda 1 milyar 23 milyon dolarlık ihracat

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) üyesi 17 ildeki firmalar tarafından bu yılın ocak-temmuz döneminde 1 milyar 23 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Haberler 30.08.2018 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yln 7 aynda birliin faaliyet bölgesinde bulunan Ar, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzurum, Erzincan, Elaz, Idr, Hakkari, Mu, rnak, Tunceli, Van, Kars ve Siirtten 171 ülkeye ihracat gerçekletirildi. Bu dönemde ihracat, geçen yln ayn dönemine kyasla madencilik ve tarm sektöründe art gösterdi. DABin sadece temmuz ihracat ise 144 milyon 276 dolar olarak kaytlara geçti.

Geçen yl ocak temmuz döneminde 149 milyon dolarlk tarm ürünlerinden, 41 milyon dolarlk madencilik sektöründen ihracat yapan DAB üyeleri, bu yl ayn dönemde tarmda yüzde 8,4lük artla 162 milyon dolar, madencilik sektöründen yüzde 21lik artla 50 milyon dolarlk d satma imza att.

Söz konusu dönemde birlik üyelerinin ihracatnn 811 milyon dolarlk ksmn ise sanayi ürünleri oluturdu.

Bu kapsamda sanayi ürünlerinden ilk srada 131 milyon dolarlk kimyevi maddeler, 124 milyon dolarlk makine, 110 milyon dolar ile hazr giyim ve konfeksiyon sektöründen ürün sat yapld.

Mobilya, kat ve orman ürünlerinden söz konusu dönemde geçen yla göre yüzde 24 artla 83 milyon 377 bin dolarlk ihracat gerçekletiren DAB, bu yl ocak-temmuz döneminde tarm ürünlerinden hububat, bakliyat, yal tohumlar ve mamullerinden 21 milyon 235 bin dolarlk, meyve ve sebzeden 11 milyon 858 bin dolarlk ihracat yapt.

EN FAZLA HRACAT IRNAKTAN, EN çOK HRACAT ARTII BTLSTEN

hracatn iller baznda dalmnda ise söz konusu 7 ayda en çok ihracat 169 milyon 293 bin dolarla rnaktan yapld. Bu ili, 23 milyon dolarlk ihracat ile Hakkari, 10 milyon dolarla Erzurum, 6 milyon dolarla Erzincan, 8 milyon dolarla Batman, 4 milyon dolarla Bitlis izledi.

Birlie bal 17 il içinde bu dönemde Bitlis yüzde 94lük artla en çok ihracat art gösteren il olarak kaytlara geçti

Bölge ihracat ülkelere göre deerlendirildiinde ilk srada Irakn olduu görüldü. Söz konusu 7 ayda 250 milyon dolarlk ürün satlan Irak 72 milyon dolarla Azerbaycan-Nahçvan, 67 milyon dolarla ran, 47 milyon dolarla Almanya takip etti.

DAB Yönetim Kurulu Bakan ve TM Denetim Kurulu Üyesi Ethem Tanrver, AA muhabirine yapt açklamada, 17 ilden 171 ülkeye ihracat yaptklarn belirterek, Birlikten 7 aylk dönemde 1 milyar 23 milyon dolarlk ihracat yapld. Geçen yla göre yüzde 3lük art var ama bu art yeterli deil, bizim daha çok çalp ihracatmz artrmamz lazm. hracat bizim için olmazsa olmazlardan. dedi.

Bölgede ihracat bayran daha yükseklere tamak için çaltklarn aktaran Tanrver, birliin 7 bin 500 civarnda üyesi ile 4 bin 500 aktif ihracatçsnn bulunduunu belirtti.

Tanrver, ülke ekonomisinin daha ileri gitmesi ve ülke gelecei açsndan ihracatn önemini vurgulayarak, Geçen yl 1 milyar 810 bin dolarlk ihracatmz vard. Bu yl hedefimiz ihracatta 2 milyar dolar geçmek. Komu ülkelerle aramzdaki sorunlar giderilmesiyle hem 2023 hem de 2018 hedeflerimizi rahatça yakalarz. Bizim için Irak ve ran olmazsa olmazlardan. Bu ülkeler bütün ihracatn Türkiyeden karlyor. Amacmz bu ülkelerle daha yakn iliki kurup pazar alanlarmz genileterek daha çok ihracat yapmak. diye konutu.

DOUNUN HRACAT AMPYONU IRNAK

Tanrver, birlie bal iller arasnda 169 milyon 293 bin dolarla en fazla ihracatn rnaktan yapldn vurgulayarak, unlar kaydetti:

Irak ve Habur snr kaplarna yakn olduu için bölgede 17 il içinde en çok ihracat rnaktan yapyoruz. rnaktan arlkl olarak ya sebze meyve olmak üzere sanayi ve tarm ürünleri ihracat gerçekletiriliyor. rnak bölgenin ampiyonu. hracat konusunda üzerimize ne düüyorsa yapmaya hazrz. hracatçlarmz hangi ülkeye, hangi pazara gitmek istiyorsa götüreceiz. hracatçlarmz hangi ülkeler ne alm, birbirlerine ne satm örenmek istiyorsa ihracatpusulasi.org.tr bu siteyi mutlaka ziyaret etmeli.

Ana Sayfaya Git