Doğal gazda yeni dönem!

Türkiye'de doğal gaz ticaretinin daha rekabetçi koşullarda yapılmasına ve Karadeniz gazının ileri tarihli kontratlarla satılmasına imkan sağlayacak Vadeli Doğal Gaz Piyasası 1 Ekim'de devreye giriyor.

Haberler 13.03.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji Piyasas Düzenleme Kurumunun (EPDK) hazrlad Vadeli Doal Gaz Piyasas letim Usul ve Esaslar, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Buna göre, Vadeli Doal Gaz Piyasas, EPDK tarafndan mevzuat altyaps oluturularak 1 Eylül 2018de Enerji Piyasalar letme A (EPA) bünyesinde devreye alnan Organize Toptan Doal Gaz Sat Piyasasna (OTSP) entegre ekilde faaliyete geçecek.

Söz konusu piyasa, gerekli yazlm çalmalar, testler ve sanal uygulamalarn tamamlanmasnn ardndan 1 Ekim itibaryla ileme açlacak.

Vadeli Doal Gaz Piyasas ile fiyat belirsizliinden kaynaklanan risklerin bertaraf edilmesi, piyasa öngörülebilirlii, derinlik ve likiditenin artrlmas hedefleniyor.

leri tarihli fiziksel teslimat gerektiren yenilikçi ürünlerin de organize piyasada sunulmas planlanyor.

Böylece OTSPde faaliyet gösteren oyunculara kendi pozisyonlar açsndan alternatif bir hareket esneklii ve risk yönetimi imkan salanrken, ileriye dönük belirsizlikler en aza indirilerek arz güvenliine katk salanmas amaçlanyor.

Türkiye bölgede bir ilki gerçekletirecek

Vadeli Doal Gaz Piyasas ile Karadeniz gaznn 2023 tarihi vade alnarak ileri tarihli kontratlarla sat imkannn bulunmasyla rekabetçi ve derinlikli bir piyasaya kavuulaca öngörülüyor.

Türkiyenin, Trans Anadolu Doal Gaz Boru Hatt, TürkAkm gibi uluslararas boru hatlar ve svlatrlm doal gaz (LNG) tesislerindeki kapasite artlaryla çeitli arz kaynaklarndan gelen doal gazn da fiyatland uluslararas bir ticaret merkezi haline gelmesi hedefleniyor.

Yerli gazn ticaretiyle Türkiyenin enerjide da bamllnn ve cari açnn azaltlmas amaçlanrken, rekabetçi piyasayla konut ve sanayi tüketicilerinin enerji maliyetlerinin dümesi bekleniyor.

Vadeli Doal Gaz Piyasasnn devreye girmesiyle Türkiye, Karadeniz, Balkanlar ve Dou Akdeniz havzasnda doal gazn uluslararas standartlarda ticaretinin yaplabilecei hukuki ve teknik altyapya sahip bir doal gaz borsas ileten ilk ülke olacak.

Tarihi bir aamadayz

EPDK Bakan Mustafa Ylmaz, AA muhabirine yapt açklamada, Vadeli Doal Gaz Piyasasnn Türkiyenin enerji sektörü için önemli bir yenilik olduunu belirterek, Türkiye, bölgesinde etkin ileyen bir doal gaz borsas kuran ilk ülke oluyor. Doal gazda ticaret merkezi olma ve ithalat bamllmz azaltma yolunda tarihi bir aamadayz. Ekimde enerji sektöründe yeni bir dönem balayacak. 2021, doal gaz sektörümüz için bir dönüm noktas olacak. Piyasamz yeniden yaplandracaz. dedi.

OTSPde 6 milyar liralk ilem hacmine ulald

EPA bünyesinde 1 Eylül 2018de devreye alnan ve piyasa oyuncularnn aktif olarak günlük doal gaz alm-satm ilemlerini gerçekletirdii OTSPde ubat sonu itibaryla 4,2 milyar metreküp doal gaz ticareti yapld.

Bu dönemde, 6 milyar lira ilem hacmine ulalan OTSPde mart ay gaz referans fiyat ortalamas bin metreküp bana 1290 lira olarak gerçekleti. OTSPde 48 kaytl borsa oyuncusu bulunuyor.

Ana Sayfaya Git