Doğalgaz faturaları yüzde 35 düşecek

Nisanda yürürlüğe girecek Avrupa Birliği Enerji Verimliliği Direktifi ile kombi ve kazanlarda artık sadece enerji verimli yoğuşmalı ürünlerin satılacağını söyleyen Çolak, “Türkiye’de evlerde yakılan doğalgaza yıllık 4.5 milyar dolar ödeniyor. Düzenleme ile her yıl 1.5 milyar dolar tasarruf imkânı olacak” dedi.

Haberler 15.02.2018 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye stma sektöründe nisan ay itibaryla yeni bir döneme geçiyor. Avrupa Birlii Enerji Verimlilii Direktifinin (ErP) Nisan 2018de yürürlüe girmesiyle birlikte kombi ve kazanlarda artk sadece enerji verimli olan youmal ürünler tüketicilerin kullanmna sunulacak.

Gazete Habertürkte yer alan habere göre, dün stanbulda sektördeki gelimelere ilikin bir basn toplants düzenleyen Baymak CEOsu Ender çolak, Türkiyenin evlerde yaklan doalgaza yllk 4.5 milyar dolar ödediini belirterek, youmal ürünlerin zorunlu hale gelmesiyle birlikte, her yl 1.5 milyar dolarlk bir tasarruf salanacan söyledi. 2018in enerji politikalarnn ana ekseninde yerli kaynaklara odaklanma, enerji verimlilii ve çeitlendirme olduunun altn çizen Ender çolak; yürürlüe girecek olan ErPnin, verimlilii artrmada çevreye, tüketiciye ve ülke ekonomisine katksyla en önemli faktörlerden biri olacan söyledi.

Sadece youmal kombilerin üretim ve satnn yaplmaya balanmasnn, binalarn yaltm ve konumuna paralel tüketimde yüzde 25-35 aralnda bir tasarruf salayacan kaydeden çolak, tüketicilerin de doalgaz faturalarnn 3te 1 orannda düeceini vurgulad. Baymak CEOsu Ender çolakn verdii bilgilere göre, Türkiyede yaklak 10 milyon civarnda kombi var. Bunlarn 6-7 milyonu eski tip kombi. ErPnin uygulanmasyla birlikte söz konusu kombilerin en az yarsnn 2-3 yl içerisinde deimesi öngörülüyor

DOUDA 1, BATIDA 2 YILDA AMORT EDER

Tüketiciler açsndan youmal kombilerin dierlerine göre ortalama 1000 bin TL daha fazla olduunu belirten çolak, Ancak salanacak tasarrufla stanbulda bir hane bunu 2 ylda amorti edebiliyor. Dou illerinde ise bu süre 1 yla kadar düebiliyor diye konutu. Klimalara uygulanan vergi indirim tevikinin kombilerin bu dönüümü sürecinde de uygulanabileceini kaydeden Ender çolak, bu sayede tasarruflu döneme geçiin çok daha hzl olabileceini ifade etti.

2017DE YÜZDE 35 BÜYÜDÜK, BU YIL HEDEF YÜZDE 30

Baymaka ilikin de bilgi veren çolak, geçen yl cirolarn yüzde 35 artrdklarn, kombide adetsel bazda yüzde 18 art yakaladklarn bildirdi. çolak, sözlerini öyle sürdürdü: Bu yl sektörün yatay seyretmesini bekliyoruz. Bunun nedeni de ilk çeyrekte geleneksel kombide sat art yaanrken nisan sonrasnda mevcut ürünlere göre yüzde 40-50 daha yüksek fiyatl youmal kombilerin, tüketicilerde ister istemez bir çekince yaratacak olmas. Pazarda yüksek büyüme oranlarn görmek için 2019u beklememiz gerekiyor. Baymak olarak youma teknolojisine son 4 yldr hazrlandklarnn altn çizen çolak, 2018de kombide yüzde 15, ciroda ise yüzde 30 büyüme hedeflediklerini kaydetti.

TURQUALITY LE DIARIDA HIZLI BÜYÜYECEK

Dünyann en saygn markalar arasnda yer alma hedeflerinin gerçeklemesi için uzun süredir hazrlk yaptklarn ve Turquality programna da bu ay içinde bavuracaklarn belirten Ender çolak, devletin Turquality marka desteini de arkalarna alarak gerek Bat Avrupa gerekse Avrasya ve Kuzey Afrika pazarnda hzla büyüyeceklerini ifade etti. Ana ihracat ürünlerinin kombi yannda güne kolektörü, su stclar ve biomass kazanlar olduunu belirten çolak, bu yl ihracattaki büyüme hedeflerinin yüzde 20 olduunu ifade etti.

Ana Sayfaya Git