Doğrudan temin alımı başladı!

Kamu İhale Kurumunun, "doğrudan temin"lerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesine yönelik ilk fazı hayata geçirmesiyle alımlar Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden duyurulmaya başlandı ve rekabete daha açık hale geldi

Haberler 09.02.2022 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu hale Kurumu (KK), dorudan temin yöntemiyle yaplan almlarn elektronik ortama tanmasna yönelik çalmalar kapsamnda ilk faz uygulamaya ald. Söz konusu teminler artk önceden Elektronik Kamu Almlar Platformu (EKAP) üzerinden duyurularak, rekabete daha açk gerçekletiriliyor.

Kurum, kamu almlarnda saydamln artrlmasna, kamu kurumlarnn ihtiyaçlarnn uygun artlarla ve zamannda karlanmasna, kamu kaynaklarnn verimli kullanlmasna yönelik dijital dönüüm çalmalarna devam ediyor.

Kamu hale Kanunu kapsamndaki ihaleleri elektronik ortama tayan uygulamalar 2017de balatan Kurum, bu yl da dorudan temin yöntemiyle yaplan almlarn elektronik ortamda gerçekletirilmesine yönelik yenilikleri hayata geçiriyor.

Bu kapsamda, 2021 ylnda balatlan çalmalarn ilk faz 1 ubatta tamamlanarak devreye alnd. Uygulama çerçevesinde Kamu hale Kanununun ilgili maddesine göre yaplacak dorudan teminler ile istisna almlar ve kapsam dndaki almlara ilikin dorudan temin çalmalar, alm öncesi EKAP üzerinden duyurulabiliyor.

2021 ylnda yaklak 13 milyar lira tutarnda 544 bin dorudan temin ihalesi yapld. Bunlara yönelik duyuru imkan getirilmesiyle söz konusu almlar rekabete daha açk hale geldi.

Dorudan temin yoluyla yaplacak almlara katlmak isteyen kiiler ile almlara ilikin bilgi edinmek isteyen vatandalar, ekap.kik.gov.tr internet adresindeki Dorudan Temin Arama Sayfasndan alm duyurularna ve dokümanlarna ücretsiz ulaabiliyor.

BR HAFTADA 500 DUYURU

Uygulamayla büyükehir belediyesi snrlar içinde yer alan idarelerin 218 bin 395 liraya, dier idarelerin ise 72 bin 752 liraya kadar olan mal ve hizmet almlaryla yapm ileri için gerçekletirilecek dorudan temin almlarnda da duyuru yaplabilecek.

Bunun yan sra tanmaz mal alm ve hizmet kiralamas, ilaç, a, serum, anti-serum, kan ve kan ürünleri ile ortez, protez gibi tbbi sarf malzemeleri, test ve tetkik sarf malzemeleri gibi ihtiyaçlar için yaplacak dorudan temin almlar da EKAPtan ilan edilebilecek.

Uygulamann balangcndan bu yana kamu kurumlar tarafndan EKAPta bir haftada 500ün üzerinde dorudan temin duyurusu yapld. Uygulamann kullanmnn artmasyla dorudan temin almlarnda da ciddi tasarruf salanmas hedefleniyor.

Dorudan temin yoluyla yaplacak almlarn duyurulmas idarelerin takdirinde bulunuyor. Söz konusu almlar duyuru yaplmakszn da neticelendirilebiliyor.

KNC FAZDA TEKLFLER EKAPTAN ALINABLECEK

çalmann ikinci faznda dorudan temin yoluyla yaplacak almlarda tekliflerin EKAP üzerinden elektronik olarak verilmesi salanacak.

Haziran ayna kadar tamamlanmas planlanan çalmalar sonucu, dorudan temin yoluyla yaplan almlara ilikin ilemler bütünüyle elektronik ortamda yürütülebilecek.

Ana Sayfaya Git