Doğu, katılım bankacılığını sevdi

Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş "Girişimcileri, Doğu ve Güneydoğu'daki yatırım fırsatını kaçırmamaya davet ediyoruz. Müşterilerin finansal ihtiyaçlarına destek olup projelerle bölgenin gelişmesine katkı sağlayacağız"

Haberler 13.04.2018 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vakf Katlm Genel Müdürü kram Gökta, Katlm bankacl Ankarann dousunda daha youn ilgi görüyor. Önümüzdeki yl bölgedeki birçok ilde ube açacaz. dedi.

Gökta, Türkiyede 35 yl önce özel kararnameyle balayan katlm bankaclnn, üretimi, ticareti ve ekonomik büyümeyi destekleyen model olduunu, bankaclk sektöründen ald pay büyüdükçe ülke ekonomisine katksnn da yükseleceini söyledi.

Türkiye ekonomisine destek vermek amacyla öz kaynaklar devreye sokarak topladklarndan daha fazla fonu reel sektöre destek olarak sunduklarn vurgulayan Gökta, geçen yl 10,1 milyar lira fon toplamalarna ramen 9,7 milyar liras nakdi, 3,5 milyar liras da gayri nakdi olmak üzere ekonomiye 13,2 milyar lira destek verdiklerine dikkati çekti.

Müterilerin hayatn kolaylatracak ve katlm bankaclnn tannmasna destek olacak bata yeni ödeme sistemleri olmak üzere pek çok alanda ürün gelitirmek için çalmalar yürüttüklerini aktaran Gökta, bu ürünlerle sektörde referans kurum olmak istediklerini dile getirdi.

- Yeni oyuncularla pazardan alnan pay artacak

Genel Müdür Gökta, katlm bankaclnn, 2005 ylndan itibaren Bankaclk Kanununa tabi olmasyla büyüme trendine girdiini ifade ederek, öyle konutu:

Bugün itibaryla pazar pay yüzde 5e ulat ancak bu yeterli deil. 2025 ylnda yüzde 15 pazar payn hedefliyoruz. Bunun için potansiyelimiz var. Dünya üzerinde katlm bankacl yapan ülkelerde pazar paynn yüzde 5 ila 50 arasnda deitiini görüyoruz. Gelecekte piyasaya girecek yeni oyuncularla pazardan alnan pay daha da artacaktr.

Türkiyede 2si kamu 3ü özel olmak üzere 5 katlm bankasnn bulunduunu anmsatan Gökta, sermaye yetersizliinin katlm bankaclnn pazar paynn yükselmesini engellediini belirtti.

- Yüzde 60ndan fazlas faizsiz fonlar tercih etti

Katlm Bankalar Birliinin sektörün geliimi için önemli çalmalar yürüttüünü ancak bunun tek bana yeterli olmayacan aktaran Gökta öyle devam etti:

2017 ylnda devlet iki ürün çkard. Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) otomatik katlma giren insanlarn yüzde 60ndan fazlas faizsiz fonlar tercih etti. Yine Hazine Müstearl altn tahvili ve altna dayal kira sertifikas uygulamasnda yüzde 60n üzerinde faizsiz sertifikalar tercih edildiini görüyoruz. Bu bize insanlarmza alternatif sunulduunda faizsiz enstrüman tercih ettiklerini gösteriyor. Bu nedenle insanlarmzn karsna alternatif ürünlerle çkmalyz.

- 65 ubeye ulat

Gökta, 65 ubeye ulaan Vakf Katlmn Güneydou Anadoluda Batman ve Diyarbakr ubelerini açtn, Mardin, Siirt ve Adyaman ubelerini ise bu yl içerisinde açmay planladn belirterek, unlar aktard:

Katlm bankacl Ankarann dousunda daha youn ilgi görüyor. Önümüzdeki yl bölgedeki bir çok ilde ube açacaz. Giriimcileri, Dou ve Güneydoudaki yatrm frsatn kaçrmamaya davet ediyoruz. Müterilerin finansal ihtiyaçlarna destek olup, desteklediimiz projelerle bölgenin gelimesine önemli katk salayacaz. Biz bunun için bölgeye geliyoruz. Türkiyedeki tüm illerde ube açmay hedefliyoruz.

kram Gökta, elde ettikleri geliri paylatklarn vurgulayarak, 2016 ylnda 19 milyon lira olan karmz 2017 ylnda 138 milyon liraya çkarmay baardk. Birinci ve ikinci ylnda kar etmi bankayz. Sektörün lideri olmak istiyoruz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git