çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, yeni düzenlemelerle inşaat sektörünün önünü açmayı hedeflediklerini, kentsel dönüşüm yasası ve imar yasası üzerinde çalıştıklarını söyledi. İmar kanununda düzenlemenin bu yıl sonuna yetişeceğini belirten Sarı, Benden önceki dönemde zaten bu konu üzerine çalışılmış. Biz şimdi üzerinden geçiyoruz dedi. İmar yönetmeliğindeki alan hesaplamasının, farklı belediyeler tarafından farklı yorumlanabildiğini, bunun da haksız rekabete yol açtığını anlatan Sarı, Bir belediye duvar içinden ölçüm yaparken, diğeri ortasından, bir diğeri dışından ölçüm yapabiliyor. Her katta 2 metrekareden sayarsak, 20 katlı binada 40 metrekarelik ufak bir dükkan boyutunda fark doğabiliyor. Oysa yönetmelikler bu kadar yoruma açık olmamalı, yapan kişinin insiyatifine kalmamalı dedi.
TARLABAŞI ÖRNEK
Doğu ve Güneydoğuda yaşanan çatışmalar sonucu yıkım yaşanan bölgelerde yeniden inşa sürecinde özel sektöre de önemli görevler verilecek. Bakan Sarı, operasyonlardan etkilenen; Sur, Silopi, Cizre, İdil, Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak merkezde yeniden inşa süreci için hak sahipleriyle görüşmelerin yapıldığını belirterek, yerinde dönüşüm yapacaklarını söyledi. Surdaki dönüşümün İstanbul Tarlabaşındakiyle benzerlikler taşıdığını vurgulayan Bakan Sarı, çalışmalar arkeolojik kazı yapılır gibi titizlikle sürdürülecek dedi.
3.500 kişiye iş verildi
BÖLGEDEKİ tescilli eserlerin kamulaştırmasının söz konusu olmadığını söyleyen Bakan Sarı, Acele kamulaştırma genel bir karardır. Vatandaşlarımızın büyük bölümü uzlaşmadan yana dedi. Bölgede mağdur olan vatandaşa, barınma, gıda ve kira yardımı verildiğini belirten Sarı, Bina yapmak çözüm değil. Eğitimden desteğe kadar her şeyi yapmak lazım. Surda 5 bin kişiye kira yardımı yapılıyor. 3.500 kişiye de toplum yararına çalışma kapsamında iş verildi diye konuştu.
Özel sektöre çağrı
Surda 2012den beri koruma amaçlı imar çakışması yapan TOKİnin yanında özel sektörün de bölgedeki dönüşümde yer alması gerektiğini kaydetti. Bakan Sarı, şöyle konuştu: TOKİ, Surun dışında rezerv alanlarda çalışmalar yapıyor. Surun içinde ya da operasyonların bittiği yıkılmış bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları için ben özel sektörü özellikle davet ediyorum. İstanbulda olan inşaat sektörünün temsilcileri oraya gelsin. Taş üstüne bir taş da siz koyarsanız en azından kopuk olmadığımızı biliriz. Bunu sosyal bir proje olarak düşünmek lazım, özel sektörü de bu işin içine çekiyoruz.
Biraz daha kanaatkar olunmalı
ADA ve daha büyük bazda dönüşümden yana olduklarını ifade eden Şehircilik Bakanı, Kentsel dönüşüm yasası üzerinde çalışıyoruz. Kentsel dönüşümde en çok zorlandığımız konu ise uzlaşma. Vatandaşlarla ne kadar çabuk uzlaşılırsa o kadar iyi. Vatandaşlarımızın bu konuda biraz kanaatkar olması lazım. Müteahhitler ve hak sahipleri bir adım ileriye gelip uzlaşmalı dedi.
Vatandaş dönüşüm istiyor
Bölgede vatandaşların kentsel dönüşüme nasıl baktığını görmek amacıyla bir anket çalışması yaptıklarını vurgulayan Sarı, Sonuçlar çok pozitif. Vatandaş da burada dönüşümden yana dedi. Surda isteyene kira öder gibi ev sahibi olma imkanı sunulacağını anlatan Sarı, ayrıca Diyarbakırın başka yerinde de ev sahibi olma imkanının sunulacağını belirtti. Bakan Sarı, Silopi ve Şırnakta vatandaşların anlaşmak için projeleri beklediğini, 3 hafta içinde projelerin hazırlanacağını söyledi. kaynak:akşam