Dolandırıcılar sosyal medyayı da hedef aldı

Uzmanlar, son dönemde sosyal medya kanalları ve mobil uygulamalar üzerinden ya da POS, ATM ve online alışveriş kullanımlarında yapılan dolandırıcılık girişimlerine karşı vatandaşları uyarıyor.

Haberler 18.11.2017 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda e-ticaret, sosyal medya ve mobil uygulama kullanmnn yaygnlamasyla bu alanlardaki dolandrclk vakalarnda art yaanrken, uzmanlar, dolandrclk giriimlerine kar vatandalar uyaryor.

Son dönemde çok sayda güvenilir markann unvan, logo ve benzeri kurumsal kimlik bilgileri kullanlarak ve internet siteleri taklit edilerek yaplan sahte kampanya kurgularndaki art dikkati çekiyor.

Siber suçlular, her geçen gün yeni bir teknikle eitim düzeyi fark etmeksizin her kesimden vatanda madur ederken, dolandrclar da e-ticaretten sosyal medyaya kadar birçok alana yayld. Tüketicilerin bu tür giriimlerden korunmalar için kampanya içeriini ilgili markann orijinal ve güvenilir internet sitesinden kontrol ve teyit etmesi büyük önem tayor.

Uzmanlar, dolandrclarla ifre, hesap ve kart bilgilerinin kesinlikle paylalmamas ve ucunun nereye varaca bilinmeyen linklerin tklanmamas gerektiine dikkati çekiyor.

DOLANDIRICILARIN KULLANDII SENARYOLAR

Siber suçlularn organize ettii dolandrcln çalma prensipleri arasnda, sosyal medya kullanclarna, bilindik pek çok markaya ait sahte indirim kuponlar veya hediye çekleri kullanm içeren mesajlarla birlikte linkler iletilmesi de yer alyor.

Söz konusu linklerle markalarn sitelerine birebir benzeyen sahte sitelere yönlendirilen kullanclarn kiisel ve finansal bilgileri elde edilmeye çallyor. Sosyal mühendislik yöntemleri uygulanarak da ifre ve kullanc bilgilerinin ele geçirilmesi hedefleniyor.

Sosyal medya kanallar dnda dolandrclarn kulland pek çok senaryo bulunuyor. Bu senaryolarn banda Hesabnzdan/kartnzdan ilem gerçekletirilmi. lemi iptal etmek/iade almak için ifrenizi söyleyiniz/tulaynz. geliyor.

Hesaplarnza yurt dndan siber saldr gerçekletiriliyor. Hesaplarnza bloke koymak için ifrenizi söyleyiniz/tulaynz, Geriye dönük kredi/kredi kart ücretlerini iade edeceiz. lemi gerçekletirmek için ifrenizi söyleyiniz/tulaynz ve Sigorta primlerinizi iptal edeceiz. lemi gerçekletirmek için ifrenizi söyleyiniz/tulaynz eklinde kullanclara iletilen mesajlar da dier dolandrclk senaryolar olarak öne çkyor.

KART VE HESAP BLGLERNZ PAYLAMAYIN

Uzmanlar, en çok, telefonla arayp kendini polis, savc, bankac veya sigortac olarak tantan veya Tebrikler ödül kazandnz! diyerek vatandalardan kiisel veya bankaclk bilgilerini isteyen ahslara kar dikkatli olunmas gerektiini belirtiyor.

Cep telefonuna SMS ile gönderilen ilem dorulama ifreleri ve kart ifresinin de kiinin, yaknndakiler ve banka personeli dahil hiç kimse ile paylamamas gerekiyor.

KARTINIZI KAPATTIRMADAN ATM BAINDAN AYRILMAYIN

Konuya ilikin AA muhabirine deerlendirmelerde bulunan Bankalararas Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, BKM olarak Dikkatli Ol Paylama bilinçlendirme kampanyasyla tüketicileri dolandrclk giriimlerine kar uyardklarn söyledi.

Canko, POS kullanm, ATM ve internette gerçekletirilen ilemleri daha güvenli klmak için vatandalara u önerilerde bulundu:

POS kullanmnda kartnz, ödeme yapmak için verdiinizde POS cihaz dnda baka bir cihazdan geçirilmediinden, kart ifrenizin görülmediinden, ödeme yaptktan sonra kart geri aldnzdan ve kart numaranzn not edilmediinden emin olun. ATMlerde ilem yaparken tanmadnz kiilerden yardm almayn. lem yaptnz ATMde özel olarak yerletirilmi bir cihazdan üphe duyarsanz derhal bankanza haber verin. Kartnzn, çekmek istediiniz paranzn ATMde skmas durumunda kendi telefonunuzdan derhal bankanz arayn, kartnz kapattrmadan ATM bandan ayrlmayn. Bu tip durumlarda size yardmc olmak isteyen kiilere kar dikkatli olun.

KART VE KSEL BLGLERNZ STEYEN E-POSTALARA TBAR ETMEYN

Soner Canko, alveri yaparken bilinen ve güvenilir sitelerin tercih edilmesi ve ilemlerin güncel antivirüs yazlmlaryla korunan, güvenilir cihazlar üzerinden gerçekletirilmesi gerektiini, girmek istenilen site adresinin taraycya bizzat kullanc tarafndan yazlmas durumunda bu tarz balantlarn içine gizlenmi zararl yazlmlarn önlenebileceini kaydetti.

Canko, vatandalara u uyarlarda bulundu:

SMS, e-posta, sosyal medya üzerinden yönlendirildiiniz veya arama motorlar üzerinden giri yaptnz web sitelerinin adreslerinin bankanza ait olduundan emin olun ve sertifikalarn mutlaka kontrol edin. Bankalara aitmi görüntüsü verilen sitelere, banka logosu ve ad kullanlsa bile kart ve kiisel bilgilerinizi isteyen e-postalara itibar etmeyin, kart ve kiisel bilgilerinizi girmeyin. Sosyal paylam sitelerini kullanp sizden güvenlik açsndan kritik bilgileri (kart bilgisi, ifre, telefonunuza gelen onay kodu, ürettiiniz tek kullanmlk ifre gibi) almay deneyen dolandrclara dikkat edin. nternet ortamnda bir kiinin kendisini tantt kii olduundan emin olmak son derece zor olduundan güvenliiniz açsndan önemli bilgileri bu kiilerle kesinlikle paylamayn.

DOLANDIRICILARA KARI HALKIMIZI BLNçL OLMAYA çAIRIYORUZ

BKM Genel Müdürü Soner Canko, kamuoyunu, ödeme sistemleri ve olas dolandrclklara kar bilgilendirmenin en önemli misyonlarndan biri olduunu vurgulad.

Türkiyenin, bankalarn dolandrclk izleme ve önleme yöntemlerini etkin bir ekilde kullanmas sayesinde kartl ödeme sektörü dolandrclnn önlenmesi konusunda dünyann en iyi performans gösteren ülkelerinden biri olduunu belirten Canko, kullanclarn çeitli dolandrclk giriimleri karsnda hassas finansal bilgilerini dolandrclara kendi iradeleriyle verebildiini söyledi.

Söz konusu nedenle kamuoyunu bilinçlendirme misyonlarnn hiç yavalamadan sürdüünü ifade eden Canko, unlar kaydetti:

Geçen yl, ünlü diyetisyen Taylan Kümeli ile birlikte Bunlar Yemeyin kampanyasn gerçekletirmi ve tüm tüketicileri dolandrclk giriimlerine kar uyarm, bilgilendirmitik. Bu yl da nesilden nesile aktarlan çocuktan al haberi sözünün genel temasn oluturduu, üç bilgilendirici ve esprili videodan oluan Dikkatli Ol Paylama iletiim kampanyasyla tüketicilere ulayor, ifre, hesap ve kart bilgilerini talep eden, kendisini polis olarak tantan ve sahte sosyal medya promosyonlar düzenleyen dolandrclara kar halkmz bilinçli olmaya çaryoruz.

Ana Sayfaya Git